Karikatúry rozosmievajú korona-tematikou

  • Kultúra a spoločnosť / Reportáž
  • 4. júla 2020, 00:02

Vernisáž výstavy Korona v karikatúre prilákala do foyeru piešťanskej mestskej knižnice mnohých, ktorí by za bežných okolností každomesačne navštevovali výstavy akademických maliarov, sochárov či zberateľov. V týchto dňoch ich však po trojmesačnej odmlke do víru kultúry dostali humorné obrázky umelcov – karikaturistov, odkazujúce na život počas koronakrízy.

Vtipné karikatúry si môžete prezrieť do 20. júla vo foyeri piešťanskej knižnice. (Autorom tejto karikatúry je Bruno Horecký)

Desiatky obrázkov s vtipným textom pribudli na steny knižnice a pobavili ľudí v utorok 22. júna počas slávnostnej vernisáže. Riaditeľka knižnice Margita Galová na úvod pripomenula, že knižnica sa už roky sporadicky venuje vystavovaniu karikatúr, pričom prezentovala diela českých, maďarských, poľských a slovenských karikaturistov, ale aj domácich rodákov Vojta Haringa, Boba Perneckého a podobne.

Táto výstava, ktorú v Piešťanoch nazvali Korona v karikatúre, bola pôvodne vystavená v Novom Meste nad Váhom, kde tamojšie kultúrne stredisko nechcelo ostať počas karantény pasívne, a tak rozmýšľalo, ako dostať kultúru bližšie k ľuďom. A keďže humor lieči, oslovili niektorých slovenských a českých karikaturistov, ktorým aktuálna situácia rovno núkala tému na tvorbu.

Autor karikatúry: Radek Fetters

Výstava zaujala aj riaditeľku piešťanskej knižnice, ktorá ju po dohode s novomestským kultúrnym strediskom zorganizovala aj v našom meste. Kontaktnou osobou sa stal jeden z autorov, Roman Sika, ktorý prišiel aj na utorkovú vernisáž a porozprával o vzniku projektu: „Oslovila ma riaditeľka kultúrneho strediska, či by sme nespravili nejakú takúto akciu s tým, že by diela neboli umiestnené v interiéri, ale v exteriéri, napríklad v tabuliach, keďže ľudia v tom čase chodili len na nákupy. Boli frustrovaní, my tiež, a preto sme tieto naše pocity dali zo seba von.“

Prihlásilo sa napokon 47 autorov, z toho 35 českých, ktorí nie všetci žijú v Českej republike, ale viacerí sa nachádzali v rôznych ďalších európskych krajinách. Výstava tak vlastne prekračuje hranice Slovenska i Česka. Oslovení karikaturisti sa zhostili tejto idey svojsky. Zachytili originálne a vtipnou formou bezpečnostné opatrenia, ako sa majú ľudia správať alebo ako nosiť rúška.

Karikatúry boli vystavené vo vitrínach a umiestnené po celom Novom Meste nad Váhom. Okoloidúci si mohli pozrieť a pookriať pri prácach Iva Chadzieva, Ľubomíra Kotrhu, Vlada Macha, Andreja Mišaneka, Fera Mráza, Vladimíra Pavlíka, Ivana Popoviča, Romana Sika, Ladislava Talčíka, Lubomíra Dostála, Radka Fettersa, Jaromíra Gottvalda, Jiřího Hiršla, Jitky Holečkovej, Romana Kelbicha, Slávy Martenek a ďalších.

Výstavu Korona v karikatúre 42 slovenských a českých karikaturistov si v knižnici môžete pozrieť 20. júla. Potom poputuje do kúpeľov.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je štvrtok 25. apríla. Tento deň je Svetovým dňom tučniakov, Svetovým dňom boja proti malárii a Svetovým dňom vodiacich…
  • 25.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je streda 24. apríla. Tento deň je Svetovým dňom laboratórnych zvierat (UNESCO). Sviatkom sv. Juraja, patróna vojakov, rytierov, lukostrelcov…
  • 24.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
štvrtok, 25. apríla 2024
Meniny má Marek, zajtra Jaroslava