Piešťanský lyžiar Richard Haberern má pred sebou nádejnú budúcnosť

  • Šport / Ostatné športy
  • 3. júla 2020, 10:55

Richard Haberern (ročník 2006), študent 8-ročného gymnázia v Piešťanoch, sa venuje alpskému lyžovaniu od svojich dvoch rokov. Od roku 2012 je členom pretekárskeho družstva v LO Karpaty Bratislava, pod vedením trénera Michala Pivoňku.

Richard Haberern sa venuje alpskému lyžovaniu od svojich dvoch rokov. © ZSL

„Richard od začiatku svojho pôsobenia v klube preukazuje mimoriadny športový talent, má aktívny záujem o zjazdové lyžovanie a príkladný prístup k tréningovým povinnostiam, vďaka čomu sa už po prvej sezóne zaradil medzi najlepších pretekárov vo svojej vekovej kategórii na Slovensku a túto svoju pozíciu nikdy počas všetkých minulých sezón nestratil,“ skonštatoval práve tréner M. Pivoňka.

Svoje úspešné štvorročné pôsobenie v predžiackych kategóriách (2015-2018) zavŕšil v konkurencii 82 pretekárov celkovým druhým miestom v Slovenskom pohári predžiakov a tiež víťazstvom v najstarších a najvýznamnejších medzinárodných predžiackych pretekoch konaných na Slovensku, Goralskom klobúčiku, za účasti pretekárov zo Slovenska, Česka a Poľska.

Po prechode do oveľa náročnejšej kategórie žiakov sa vďaka stále rastúcej úrovni svojej výkonnosti zaradil už v prvej sezóne medzi 10 najlepších mladších žiakov v disciplínach slalom a obrovský slalom v hodnotení Slovenského pohára.

Neustále napredovanie tak v technických schopnostiach v disciplínach SL a OS ako aj po kondičnej stránke prinieslo Richardovi v tejto sezóne zatiaľ jeho najväčšie úspechy a to aj na medzinárodnej úrovni.

Od začiatku sezóny 2019/2020 viedol celkové hodnotenie Slovenského pohára mladších žiakov a bol tak nominovaný do reprezentácie SR na medzinárodné preteky žiakov vo Vrátnej, v Říčkach (CZE), vo Folgarii (ITA) a v Skofja Loka (SLO).

Pri svojej premiére v medzinárodných súťažiach bol mimoriadne úspešný, keď sa v nabitej konkurencii žiakov z celého sveta dvakrát prebojoval na pódium (6. miesto OS Vrátna, 5.miesto OS Říčky), dvakrát skončil v prvej desiatke (7. miesto SL Říčky, 8.miesto SL Skofja Loka). Hodnotné sú aj ďalšie umiestnenia, najmä 18. miesto v SL na náročnej zjazdovke pretekov vo Folgarii, ktoré sú považované za neoficiálne majstrovstvá sveta žiakov a kde sa zúčastnili pretekári zo 40 krajín celého sveta.

V ďalšom priebehu sezóny Richard obhájil svoje priebežné postavenie a stal sa celkovým víťazom Slovenského pohára mladších žiakov. Na základe toho bol Slovenskou lyžiarskou asociáciou na sezónu 2020/2021 zaradený do reprezentačného družstva SR starších žiakov. 

Stabilne vysoká úroveň výkonnosti v priebehu celej pretekárskej športovej kariéry, celkové zanietenie pre šport a v neposlednom rade podpora celej rodiny dávajú Richardovi do budúcnosti vysoké predpoklady jeho ďalšieho športového rastu.

(th)/M. Pivoňka

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je streda 26. apríla. Tento deň je Svetovým dňom dierkovej fotografie a Svetovým dňom duševného vlastníctva. Meniny má Jaroslava.
  • 26.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je štvrtok 25. apríla. Tento deň je Svetovým dňom tučniakov, Svetovým dňom boja proti malárii a Svetovým dňom vodiacich…
  • 25.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 26. apríla 2024
Meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav