Lednice: Ideálne miesto na rodinný výlet

  • Tip na výlet / Kultúra a spoločnosť
  • 3. júla 2020, 00:02

V Piešťanoch a okolí sa nachádza viacero zaujímavých výletných lokalít. Pripomeňte si ich v krátkosti spolu s nami a dozviete sa fakty, o ktorých ste možno ani netušili. Azda vám pomôžu pri rozhodovaní, kam vyraziť s blízkymi počas víkendu. V tomto vydaní vás pozývame na výlet do moravskej obce Lednice.

Pôvodne renesančná stavba prešla v 19. storočí rekonštrukciou a dnes viac pripomína anglickú tudorovskú gotiku. (Autor: rs)

Všetko, čo by sme čakali v Piešťanoch ako turisti, sme našli neďaleko slovenských hraníc. Približne hodinu a pol cesty autom od Piešťan, na druhom brehu rieky Moravy, sa nachádza  Lednicko-valtický areál. Ideálny tip na jednodňový výlet s rodinou alebo víkendovú cykloturistiku.

Jeden z najviac navštevovaných českých zámkov, botanická záhrada, minaret, pamiatky chrámov, sochy z piesku, sokoliarske šou či kanoistika alebo paddleboard stredom mestečka Lednice. A k tomu dobré parkovanie v sieti rozsiahlych parkovísk pár minút chôdze od zámku.

Navigácia nás vedie z Piešťan cez Brezovú pod Bradlom, Senicu až k hraničnému priechodu Kúty. Po krátkej zastávke v Břeclavi sa presúvame do nášho cieľa. Lednice sú od Břeclavi vzdialené osem kilometrov, v službách pre turistov však výrazne zatieňujú svoje okresné mesto. Pri vstupe do Ledníc míňame parkovisko v centre obce, hodinová platba 25 českých korún sa nám totiž pri celodennom výlete zdá vysoká.

Prechádzame autom uličkami renesančného mesta, pri vjazde naspäť na hlavnú ulicu vidíme tabule ďalších veľkokapacitných parkovísk. Prvé dve sú obsadené, cez mostík smerujeme k tretiemu. Oproti centru je poplatok za parkovanie výrazne nižší: 50 Kč na celý deň.

Veľká sieť reštaurácií v centre s ponukou rôznych jedál nás na prvý pohľad poteší. Platenie kartou je samozrejmosťou.

Naše prvé kroky viedli k najväčšej atrakcii v Ledniciach. Pôvodne renesančná stavba prešla v 19. storočí rekonštrukciou a dnes viac pripomína anglickú tudorovskú gotiku.

Vstupné do zámku je iba v určené hodiny, treba však počítať so vstupným v prepočte desať eur na dospelú osobu. I keď má zámok sto miestností, pre verejnosť je sprístupnených len sedemnásť. O niečo lacnejšia je malá botanická záhrada za zámkom. Dospelý človek zaplatí iba tri eurá.

Vychutnať si krásu zámku v Ledniciach sa dá aj zadarmo. Rozsiahla zámocká záhrada ponúka množstvo možností na krásne fotografie a pocit, pri ktorom sa prenášame do časov kráľov, kráľovien, princov a princezien.

Lednicko-valtický areál však nie je iba o jednom zámku. Celý región je prepojený cyklochodníkmi medzi Lednicami a neďalekými Valticami. Cyklotrasa meria 23 kilometrov pomedzi ďalšie renesančné pamiatky. Počas týchto dvoch desiatok kilometrov prejdete od umelej hradnej zrúcaniny Janův hrad okolo 23-metrového obelisku a obci Lednice, majúcej svoje korene už v 13. storočí, cez minaret a lednické rybníky až k monumentálnemu chrámu s kolonádou Tri Grácie.

Po výdatnom obede vyrážame autom k ďalším pamiatkam. Prvou zastávkou je Apollonov chrám, približne päť kilometrov za mestečkom. Výnimočná stavba sa vypína pred neďalekými jazerami. Pri vstupe na lesnú cestičku sú bezplatné parkoviská, za chrámom zasa tradičná česká „hospoda”, kde sa dá osviežiť alebo najesť za ľudové ceny.

Poslednou zastávkou v zozname je Chrám Tri Grácie na opačnom konci Ledníc. Na naše sklamanie však chrám v sebe skrýva jednu kuriozitu. Uprostred renesančného oblúka, medzi sériou pôsobivých sôch, si miestny podnikateľ otvoril výčap, kam láka tradičnými českými ľudovkami.

Odfotografovať si chrám bez popíjajúcich turistov na zábere je prakticky nemožné. Napriek malému sklamaniu opúšťame Lednice spokojní a plní zážitkov.

0 Shares

Najnovšie správy

Známy slovenský herec Jozef Vajda sa chystá oživiť kúpeľné mesto Piešťany humorom a smiechom. Od 16. do 19. augusta sa…
  • 19.04.2024, 08:32
  • Kultúra a spoločnosť / Piešťany
sobota, 20. apríla 2024
Meniny má Marcel, zajtra Ervín