Prečo sa v Piešťanoch odstraňujú detské ihriská?

  • Piešťany / Spravodajstvo
  • 2. júla 2020, 14:24

V zmysle nového parlamentom schváleného zákona o základných požiadavkách na bezpečnosť detských ihrísk, ktorý nadobudol účinnosť 1. januára 2020, je za bezpečnosť prvkov detského ihriska zodpovedný vlastník pozemku, na ktorom sa zariadenie nachádza. V prípade detských ihrísk nachádzajúcich sa na verejných priestranstvách a spadajúcich pod správu mesta je to Mesto Piešťany. Vlastník detského ihriska je povinný zabezpečiť splnenie požiadaviek na bezpečnosť detského ihriska podľa tohto nového zákona do 31. decembra 2021.

(Autor: MsU)

Preto radnica prostredníctvom Služieb mesta Piešťany pristúpila k reorganizácii detských ihrísk, ktorej súčasťou je i odstraňovanie nevyhovujúcich komponentov na ihriskách. Odstraňované ihriská alebo hracie prvky sú najmä také, ktoré nie sú zahrnuté v schválenej koncepcii detských ihrísk, sú neatraktívne pre súčasnú generáciu, sú nerovnomerne rozložené v rámci mesta, fyzicky i morálne dožili (najmä drevené prvky, pohyblivé prvky). Pri väčšine týchto ihrísk sa jedná o odstránenie jedného alebo dvoch prvkov ihriska. Ide o kovové prvky z 80-tych rokov, alebo drevené prvky, ktoré majú 15 a viac rokov.

V súčasnosti je sedem detských ihrísk (komponentov) nachádzajúcich sa v meste, ktoré je potrebné odstrániť. Pri väčšine z nich sa jedná o odstránenie jedného alebo dvoch komponentov, ktorých stav je na prevádzku nevhodný (chýba dopadová plocha) alebo je pri ich používaní ohrozená bezpečnosť detí (blízkosť betónových múrikov, parkujúcich áut). S odstraňovaním prvkov sa začne v najbližších dňoch (od 28. kalendárneho týždňa) a týka sa to ihrísk nachádzajúcich sa v lokalitách: sídlisko pri Váhu, sídlisko Adam Trajan, Javorová ulica, Krajinská/Jozefská ulica, Vodárenská ulica, sídlisko Pentagon.

Odstraňované preliezačky alebo hojdačky majú v blízkom okolí nové alebo staršie detské ihrisko, ktoré bude plniť pre danú lokalitu funkciu centrálneho ihriska.

Vďaka novému zákonu by sa malo zabrániť menším aj fatálnym úrazom. Za neskontrolované ihriská a za nedodržanie základných povinností vlastníka ihriska môžu dostať majitelia aj niekoľkotisícovú pokutu.

Do konca roku 2021 musí Mesto Piešťany zosúladiť detské ihriská s platnou legislatívou a ich obnovou  chce zabezpečiť i modernizáciu a atraktivitu hracích prvkov pre deti.

MsU

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je piatok 28. marca. Tento deň je Dňom učiteľov. Meniny má Soňa.
  • 29.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je streda 27. marca. Tento deň je Svetovým dňom divadla. Meniny má Alena.
  • 27.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 29. marca 2024
Meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava