Poslanci vo Vrbovom rokovali aj o záchrane dvoch majestátnych stromov

Minulotýždňové zastupiteľstvo v mestečku pod šikmou vežou sa začalo s až nezvyčajne veľkou účasťou verejnosti. Ako vyplynulo z rokovania, verejnosť sa tu zišla v hojnom počte najmä pre záchranu dvoch majestátnych stromov – jaseňa a pagaštana – s odhadovaným vekom asi 100 rokov na Bočnej ulici vo Vrbovom.

Na zastupiteľstve išlo aj záchranu dvoch majestátnych stromov - jaseňa a pagaštana - s odhadovaným vekom asi 100 rokov na Bočnej ulici vo Vrbovom. (Autor: FB Vrbové Online)

Výrazne emotívnym bodom programu sa tak stala najmä časť rokovania zastupiteľstva, ktorá je určená pre pripomienky občanov. V ňom zo strany verejnosti odzneli prejavy plné emócií na tému, kto si mohol dovoliť označiť dva majestátne stromy na výrub bez toho, aby sa ich mesto najprv pokúsilo zachrániť.

Podľa vedenia radnice sa problém okolo týchto stromov ťahá ešte od roku 2007, keď majiteľ susediacej nehnuteľnosti požiadal o ich odstránenie či orezanie z dôvodu obáv o svoju nehnuteľnosť v prípade kalamitného veterného počasia. Od tej doby si radnica nechala spracovať niekoľko posudkov o zdravotnom stave stromov. Ako na zasadnutí povedal poslanec Ľubomír Dunajčík, i v tých posudkoch sú nejasnosti. Kým jeden hovorí o plnej životaschopnosti oboch listnáčov, iný požaduje zásah dendrológov pri ich ošetrení. Ďalší posudok zasa hovorí o nutnosti odstrániť ich.

Primátorka Ema Maggiová však prítomných uistila, že nič sa rúbať nebude a sami ešte čakajú na ďalší posudok odborníka, ktorý má hovoriť najmä o tom, ako stromy zachrániť.

V závere je však možné konštatovať, že spor o stromy vznikol najmä z dôvodu rôznych posudkov o ich zdravotnom stave, nakoľko sa vraj uskutočnilo i správne konanie na stavebnom úrade o ich odstránení. V každom prípade aj záujem verejnosti o tieto stromy zabezpečil, že kompetentní dôslednejšie preveria možnosti záchrany hodnotných drevín, a to i za cenu nákladov na ich odborné ošetrenie dendrológmi.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je utorok 26. marca. Tento deň je Svetovým dňom epilepsie. Meniny má Emanuel.
  • 26.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je streda 27. marca. Tento deň je Svetovým dňom divadla. Meniny má Alena.
  • 27.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je pondelok 25. marca. Tento deň je Dňom zápasu za ľudské práva a Medzinárodným dňom spomienky na obete otroctva…
  • 25.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
štvrtok, 28. marca 2024
Meniny má Soňa, zajtra Miroslav