Vrbové: Odklepli financie na projekt cyklotrasy do Piešťan

  • Piešťany / Spravodajstvo / Región
  • 30. júna 2020, 00:02

Financie na prípravu projektovej dokumentácie cyklotrasy z Piešťan do Vrbového odklepli na minulotýždňovom zastupiteľstve mestskí poslanci mestečka pod šikmou vežou. Vrbovčania zaplatia 15-tisíc eur. Zvyšok rovným dielom doložia ďalšie tri zúčastnené samosprávy – Krakovany, Trebatice a Piešťany. Zámer výstavby cyklochodníka je tak zasa bližšie k realizácii.

Bicyklovanie z Piešťan do Vrbového po nebezpečnej ceste či po poľných chodníkoch môže byť už o rok minulosťou. (Autor: vd)

V úvode tohto roka došlo k podpisu nájomných zmlúv medzi železničiarmi a združením štyroch správ s názvom Zelená cesta, ktoré výstavbu cyklochodníka z Piešťan do Vrbového v telese desiatky rokov nevyužívanej železnice zastrešuje. Cena projektu je odhadovaná približne na sumu 70-tisíc eur. Združenie Zelená cesta disponuje členskými príspevkami v objeme päťtisíc eur od každej zo štyroch samospráv. Zvyšok peňazí na projektovú dokumentáciu musia Vrbové, Piešťany, Krakovany a Trebatice doložiť.

Podľa slov vrbovského viceprimátora Štefana Kubíka projektová dokumentácia v zmysle nájomnej zmluvy musí byť predložená železničiarom do polovice septembra. Samosprávy majú potom rok na to, aby vysúťažili zhotoviteľa a odštartovali samotnú výstavbu tejto už roky očakávanej cyklistickej spojnice dvoch miest v okrese.

Združenie štyroch obcí nepoužívanú železničnú trať získalo do prenájmu na 10 rokov za sumu ročného prenájmu 7605 eur. Odhadované náklady na výstavbu sú okolo dva milióny a združenie chce financie získať z eurofondov. Na časti pokrytia nákladov sa bude podieľať aj cena odpredaja starých koľajníc a podvalov. Ich predaj a zároveň výstavba cyklochodníka však bude súčasťou jednej zmluvy s víťazom súťaže na vybudovanie cyklochodníka.

Po odstránení starých podvalov a koľajníc ich nahradí asfalt. Cyklochodník začne v Piešťanoch pri mestskom skleníkovom hospodárstve a skončí vo Vrbovom na železničnej stanici.

To však nie je jediná ambícia výstavby cyklotrasy v regióne. Vrbové už dávnejšie deklarovalo, že na svoje náklady chce cyklochodník dostavať až k Čerencu, priehrade nad mestom. Obce Banka a Moravany nad Váhom tiež deklarovali, že by chceli stavať cyklochodník od rybníka Striebornica cez ich obce až do Piešťan.

Ďalšia cyklotrasa pod názvom Holeška by sa na cyklochodník mala napojiť v Trebaticiach a viesť až do Veľkých Kostolian. Práve 11,3 km dlhá cyklotrasa Holeška je už v takej pokročilej projektovej rozpracovanosti, že by mala vzniknúť súčasne s cyklotrasou Piešťany-Vrbové. Tento projekt má tiež ambiciózny rozpočet a je tvorený sumou 2,2 milióna eur.

Ak teda všetko pôjde, ako má, piešťanský región získa sieť cyklociest, ktoré spoja väčšinu obcí v okrese a prepoja aj najatraktívnejšie miesta pre rodinnú cykloturistiku. Spolu s Kolokruhom Sĺňava by sa tak mohli v budúcnosti stať jedným z najväčších lákadiel pre turizmus v regióne.

Do tejto atraktivity regiónu pre cyklovýletníkov však treba započítať i „medzikrajské“ cyklotrasy, ktoré už reálne jestvujú, a po dostavbe časti z Bodony do Hornej Stredy bude možné sa dostať po regulárnej cyklotrase z Piešťan až do Trenčína.

Túto spojnicu z Piešťan do susedného kraja Piešťancom pred časom verejne prisľúbil trnavský župan.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je piatok 28. marca. Tento deň je Dňom učiteľov. Meniny má Soňa.
  • 29.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je streda 27. marca. Tento deň je Svetovým dňom divadla. Meniny má Alena.
  • 27.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 29. marca 2024
Meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava