Hurá, prázdniny

Ak čítate toto vydanie Piešťanského týždňa v utorok dopoludnia, približne v tomto čase si deti v školách preberajú svoje vysvedčenia. Za bežných okolností by bola táto slávnosť vyvrcholením desaťmesačného úsilia v školských laviciach a s krátkym slovným hodnotením by im ho odovzdávali triedni učitelia.

Tento rok je situácia trochu iná. Nie všetky ročníky v týchto posledných dňoch viedli na hodinách ich triedni, lebo z dôvodov obáv o svoj zdravotný stav nemuseli do vyučovacieho procesu nastúpiť osobne. A v podstate nemuseli doň nastúpiť ani žiaci. Mnohí tak od 11. marca nevideli ani viacerých svojich spolužiakov, ani svoju učebňu, v ktorej by štandardne drali lavice zopár hodín denne.

Dnes je situácia iná. Koronavírus zamiešal karty a priniesol do spoločnosti mnoho zmien, ktoré sme si ani vo sne nepredstavovali, že by sa niekedy mohli udiať. Jednou z nich bolo práve domáce vyučovanie. Rodičia sa do učenia svojich detí museli zapojiť omnoho intenzívnejšie ako kedykoľvek predtým a okrem vlastnej práce museli plynule naskočiť aj do roly pedagóga. Stali sa majstrami Edupage, Zoomu, Skypu, špecialistami vo vyhľadávaní správnych odpovedí rôznych fyzikálnych, slovenčinárskych, anglických, nemeckých, matematických zadaní. Toto vysvedčenie, ktoré si deti dnes preberajú, tak bude oveľa viac ako kedykoľvek aj vysvedčením rodičov.

Všetka česť rodičom, ktorí sa v týchto ťažkých mesiacoch zapojili do niekoľkých povolaní súčasne. Keďže doma bol stále ktosi, museli oveľa častejšie variť, upratovať, prať, okrem toho učiť a zvládať svoje zamestnanie, za ktoré možno dostali menej zaplatené ako bežne. Okrem toho prichádzala na rad frustrácia dospelých, dospievajúcich i malých členov domácnosti, ktorí sa nemohli nikam z domu pohnúť a zo dňa na deň prerušili všetky sociálne väzby.

Nebolo to jednoduché, ale zvládli ste to. Klobúk dole pred každým, kto sa rozhodol bojovať v tejto neočakávanej situácii, aj keď to doma nie vždy vyzeralo ako v päťhviezdičkovom hoteli či už stravou alebo poriadkom, nie vždy to šlo s úsmevom na tvári a pozitívnou diskusiou. Zvládli ste to a najbližšie týždne vám učiteľská povinnosť odpadá.

Začínajú sa dva mesiace prázdnin. Vonkajšieho programu bude menej, možno aj bežné aktivity či dovolenky, ktoré ste chceli s rodinou absolvovať, sú preventívne zrušené. Prichádza tak na rad obdobie rodičov-animátorov, ktorí budú riešiť „jasanudím“ problém. Prajeme vám veľa síl a nápadov. Budeme vám prinášať aspoň inšpiráciu, dnes ju nájdete na strane 9 našej papierovej verzie.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je piatok 26. apríla. Tento deň je Svetovým dňom dierkovej fotografie a Svetovým dňom duševného vlastníctva. Meniny má Jaroslava.
  • 26.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Piatok 26. apríla 2024 sa zapíše ako deň s viacerými dopravnými nehodami v takmer identickom čase. Okrem klasických piatkových kolón sa medzi…
  • 26.04.2024, 17:10
  • Piešťanský týždeň / Spravodajstvo
Dnes je štvrtok 25. apríla. Tento deň je Svetovým dňom tučniakov, Svetovým dňom boja proti malárii a Svetovým dňom vodiacich…
  • 25.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 26. apríla 2024
Meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav