Peter Palkech z Krakovian daroval krv hádam aj stokrát

  • Kultúra a spoločnosť / Región
  • 29. júna 2020, 00:01

Vo veku 86 rokov opustil tento svet dlhoročný darca krvi z Krakovian, Peter Palkech. Bol nielen zanieteným darcom, aktivistom a propagátorom bezpríspevkového darcovstva krvi, ale aj ľudsky kvalitným človekom, usmievavým mužom, ktorý šíril okolo seba dobrú náladu a pohodu.

Odišla legenda darcovstva krvi v Krakovanoch. (Autor: vd)

Od roku 1965 bol Peter Palkech vo výbore Miestneho spolku Slovenského Červeného kríža. Ja sama som zažila, ako pozitívne pôsobil na svoje okolie, keď sme organizovali Vianočné kvapky krvi v Krakovanoch. Ešte minulý rok bol aj na našej výročnej členskej schôdzi. A nevynechal žiadnu jesennú výstavu a varenie guláša a iné akcie MsSČK. Všetci sme si ho veľmi vážili. Zomrel vo štvrtok 11. júna a v nedeľu sme sa s ním rozlúčili. Vyslovujeme jeho rodine a blízkym úprimnú sústrasť. Nech odpočíva v pokoji,“ zneli slová Eleny Krestovej, predsedníčky MsSČK v Krakovanoch.

Peter Palkech patril k najzanietenejším darcom krvi Krakovian. Foto Viera Dusíková

Ako sme sa dozvedeli, Peter Palkech začal s darcovstvom krvi ešte na vojenčine. Už nie je možné zdokumentovať všetky tie odbery, ktoré absolvoval v Čechách, ale podľa Krestovej, ak by sa prirátali k tým, ktoré absolvoval v rámci Krakovian, bolo by ich hádam aj sto.

My sme sa so starým pánom naposledy stretli na jednej z obecných akcií. Na nádvorie kultúrneho domu dofrčal na svojej parádnej motorke, ktorá mu slúžila ako dopravný prostriedok, keď už nohy prestávali tancovať podľa jeho predstáv. Bol milý, smial sa, žartoval, tešil sa z pekného dňa aj akcie, ba zapózoval nám aj pri nástenke s historickými fotografiami z folklórneho festivalu. A hoci už ledva stál na nohách, predsa bolo okolo neho plno ľudí, ktorí ho zdravili, potľapkávali po ramene, robili mu spoločnosť. Videlo sa nám, že on si to svoje nebíčko zariadil už tu na zemi.

Tak nech mu je aj tam, na druhom brehu, príjemne a prinajmenšom tak veselo, ako v jeho Krakovanoch alebo v Trebaticiach, kde uzrel svetlo sveta.

R.I.P. Peter Palkech. Práve dnes by oslavoval svoje meniny…Foto Viera Dusíková
0 Shares

Najnovšie správy

Známy slovenský herec Jozef Vajda sa chystá oživiť kúpeľné mesto Piešťany humorom a smiechom. Od 16. do 19. augusta sa…
  • 19.04.2024, 08:32
  • Kultúra a spoločnosť / Piešťany
Dnes je štvrtok 18. apríla. V tento deň sa v roku 1901 narodil MUDr. Emil Veselý, lekár, prednosta a primár…
  • 18.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 19. apríla 2024
Meniny má Jela, zajtra Marcel