Podoby džezu

  • Kultúra a spoločnosť / Hudba
  • 28. júna 2020, 08:01

Milí priatelia džezu a dobrej hudby, mesto Piešťany sa viac než jedno storočie spomína v súvislosti s ojedinelou vlastnosťou – vracia ľuďom zdravie. Jeho symbolom je socha muža lámajúceho barlu, ktorú po návšteve tohto mesta už nepotrebuje. Piešťany nadobudli svetovú povesť a táto ich neopustila dodnes. Sú dovolenkovou destináciou pre tých, ktorí sa potrebujú zbaviť bariel, ale aj pre tých, ktorí hľadajú oddych, rekreáciu, krásu prírody, architektúry a kultúrne zážitky.


Jano Babič (Autor: red)

K tejto charakteristike sa pokúsime pridať aj my v Rádiu Piešťany. V týchto dňoch je to vlastne už desať rokov, je to viac než 500 večerov, keď sa k vám, milí priatelia, prihovorila zvučka relácie Podoby džezu. Presnejšie povedané, budúca nedeľa bude sviatočná. Malé neguľaté jubileum, ale hodné spomienky. Podoby džezu na Rádiu Piešťany zaznejú vo svojej premiére po 350-krát!

Dovoľte mi aj touto cestou poďakovať spoločnosti WINTER média a jej vedeniu za to, že dáva k dispozícii priestor pre džezovú reláciu vo vysielacom čase Rádia Piešťany. Džez ako žáner je hudba pre náročnejšieho poslucháča tak ako celá dramaturgia vysielania rádia. Preto je počúvané hlavne vrstvou poslucháčov s vycibreným prehľadom o svete hudby a práve nimi je považované za jedno z najlepších v dostupnej ponuke. Vaše ohlasy vždy potešia, povzbudia a inšpirujú do ďalších relácií.

Chcem sa poďakovať za dlhoročnú spoluprácu Paľkovi Jurákovi, ktorý svojimi kúzlami za technikou vyrába perfektný zvuk ako jeden zo sprievodných javov pozoruhodnej kvality rádia. Rádio Piešťany je uznávané a populárne v našom meste, v slovenskom éteri a prostredníctvom internetu je dostupné našim poslucháčom v Bratislave, Banskej Bystrici, Zlíne, Prahe, Štokholme, Sydney a v Tasmánii. Tam všade sú ľudia naladení na naše rádio. To je pre nás všetkých, ktorí spoločne tvoríme jeho vysielanie, veľká pocta, za ktorú sme nesmierne vďační.

V budúcej relácii sa budeme venovať piešťanskému džezu a jeho šíriteľom. Spomenieme si členov kapely Gamma Club, Dáška Libiaková je známa džezová osobnosť, zahráme si z nahrávok Doda Šošoku, Tomáš Gajlík hrá v špičkových kapelách, Andrej Urminský študoval džez v rakúskom Gráci, Ondrej Botek sa stará o dramaturgiu džezových koncertov, Janko Babič hrá s najlepšími slovenskými džezmenmi. Piešťanská džezová scéna počíta dlhodobo s klubovými aktivitami, ktoré začal Janko Tatara, klub Art Jazz Gallery dlhé roky viedol a zásoboval prvotriednym džezom Dodo Šošoka a v priestoroch Kursalonu v nich pokračoval klub La Musica, ktorý je aktívny dodnes. Medzi rokmi 2005 a 2014 odznelo desať Piešťanských jazzových festivalov, na pódiách sa vystriedali špičkoví svetoví umelci.

O piešťanskom džeze bude budúca relácia Podoby džezu v nedeľu 28. júna a na stretnutie pri jubilejnej relácii sa tešia všetci piešťanskí džezmeni, medzi nimi – vám a džezu verný Jano Babič.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je piatok 26. apríla. Tento deň je Svetovým dňom dierkovej fotografie a Svetovým dňom duševného vlastníctva. Meniny má Jaroslava.
  • 26.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Piatok 26. apríla 2024 sa zapíše ako deň s viacerými dopravnými nehodami v takmer identickom čase. Okrem klasických piatkových kolón sa medzi…
  • 26.04.2024, 17:10
  • Piešťanský týždeň / Spravodajstvo
Dnes je sobota 27. apríla. Tento deň je Svetovým dňom grafiky. Meniny má Jaroslav.
  • 27.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
sobota, 27. apríla 2024
Meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila