Najskôr naostro pri povodni, potom cvične na Lodenici

  • Kraj / Piešťany / Spravodajstvo / Región
  • 25. júna 2020, 00:01

Nielen piešťanskí, ale aj hlohovskí hasiči si na Lodenici po tri dni precvičovali technické zručnosti a záchranárske práce pri povodniach. Nešlo o náhodnú aktivitu, cvičenie podobného charakteru mávajú pravidelne. Tentoraz sa však udialo v tesnom závese za skutočnými povodňami.

(Autor: HaZZ)

Hasiči zasahovali počas druhého júnového víkendu v Drahovciach, pričom ich kolegovia bojovali s vyliatymi potokmi, nánosmi blata i vody takmer po celej krajine. Na západnom a strednom Slovensku zasahovali v súvislosti so sústavným dažďom a búrkovou činnosťou takmer 150-krát. Najčastejšie išlo o odčerpávanie vody zo zatopených pivníc, dvorov a záhrad, v niekoľkých prípadoch došlo aj k vybreženiu potoka.

Zábery, ktoré zverejnilo Prezídium Hasičského a záchranného zboru, ukazujú spúšť, ktorú potopy narobili. Pod vodou boli celé ulice, voda natiekla do pivníc aj domov, zaplavila cintoríny, futbalové ihriská, autá. V obci Žítková na moravsko-slovenskom pomedzí uviazlo v dôsledku naplavených kameňov a bahna dvanásť motorových vozidiel.

Aj keď sú naši hasiči zvyknutí na zásahy podobného rázu, veď často sa pod vodou ocitli v minulosti aj Sokolovčania či pred nedávnom Šípkovčania a spomínaní Drahovčania, predsa každá zo zmien – A, B, C – vo svojom voľnom čase absolvovala jednodňový výcvik.

Hasičské autá priviezli člny aj s posádkami k Lodenici, kde je dobrý prístup k vode a kde sa obyčajne hasiči naloďujú aj pri pátracích akciách zameraných na vyhľadávanie osôb utopených vo Váhu. Družstvá v utorok 16., v stredu 17. a vo štvrtok 18. júna precvičovali nielen súčinnosť pri akcii, ale hlavne ovládanie plavidiel – motorového člna i jednoduchého s pádlami, záchranu topiacej osoby aj poskytnutie prvej predlekárskej pomoci.

Cvičenie bolo niekoľkohodinové a hasiči preukázali svoju praktickú pripravenosť. V rámci tréningu použili aj plávajúce čerpadlá či záchranný chodník.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je streda 17. apríla. Tento deň je Svetovým dňom hemofílie. Meniny má Rudolf.
  • 17.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je štvrtok 18. apríla. V tento deň sa v roku 1901 narodil MUDr. Emil Veselý, lekár, prednosta a primár…
  • 18.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 19. apríla 2024
Meniny má Jela, zajtra Marcel