Dobré ráno, Piešťany!

Dnes je pondelok 22. júna. Meniny má Paulína.

Foto: am

Ženské meno Paulína má latinský pôvod a význam mena je „malá, skromná“. Nositeľky tohto mena oslovujeme Paulínka, Paula, Palka. Paulínky sú typické extrovertky, ktoré sa cítia najlepšie v spoločnosti iných. Neustále túžia objavovať niečo nové, z toho pramení aj ich zdanlivá nestálosť a nespokojnosť. Záleží im na názore iných, avšak ťažko znášajú kritiku druhých. Ak je však oprávnená, vedia ju prijať.

Význam priateľstva v živote týchto žien hrá veľkú rolu. Priateľa totiž nevymenia za žiadnu lásku a sú schopné mu obetovať mnoho času. Paulínky vedia byť skutočnou oporou. Ich aktívnosť sa odvíja od podpory okolia. V prípade, že sa im ocenenia nedostáva, strácajú záujem o ďalšie rozvíjanie svojej činnosti. Väčšinou ich lákajú spoločenské večierky. Zdravie majú pomerne dobré. Ovplyvňuje ich planéta Venuša. Ich šťastné farby sú svetlomodrá, ružová. Ochranné rastliny prvosienka, rebarbora, ochranné kamene opál, citrín a achát.

Známe osobnosti s menom Paulína: Pavlína Filipovská – česká herečka, Pavlína Pořízková – česká topmodelka

V psom kalendári oslavuje meniny Bárnt, Bron.

Hudobný kalendár

1936 – narodil sa Kris Kristofferson (Brownsville, Texas, USA), spevák, skladateľ, gitarista, klavirista a herec. Vyštudoval doktorát filozofie, vojenskú službu si odslúžil pri americkom letectve v Nemecku, kde aj začal skladať prvé piesne. Na doporučenie Johnyho Casha sa v roku 1965 presťahoval do Nashvillu. Tam začínal ako skladateľ, zložil známu pieseň Me And Bobby McGee, ktorú v roku 1969 nahral spevák Roger Miller. V roku 1970 nahrala cover verziu Janis Joplin, ktorá s ňou bola úspešná a viedla americký rebríček. V júni 1970 vydal prvú LP platňu Kristofferson. Úspešné pre neho boli hlavne 70. roky, na svojom konte má dnes 19 štúdiových albumov, ten najnovší The Cedar Creek Sessions vyšiel v júni 2016. K diskografii patrí aj desiatka live a kompilačných albumov. Hral vo viac ako šiestich desiatkach filmov, jedným z úspešných bol v roku 1976 A Star Is Born (Zrodila sa hviezda), kde hral hlavnú úlohu po boku Barbry Streisand.

1944 – narodil sa Peter Asher (Willesden, UK), spevák, skladateľ a gitarista, člen dua Peter & Gordon, ktoré vytvoril spolu s Gordonom Wallerom. Poznali sa už zo školy, dvojicu vytvorili v závere roka 1963. Svoju spevácku dráhu začali v januári 1964 v londýnskom klube Pickwick.  V marci 1964 viedli anglickú hitparádu so skladbou A World Without Love. Zložil im ju Paul McCartney, ktorý v tej dobe chodil s herečkou Jane Asherovou, sestrou Petra Ashera a bol s ňou aj zasnúbený. Paul im zložil aj ďalšie úspešné skladby Nobody I Know a Woman. Populárni boli v polovici 60. rokov, rozišli sa v septembri 1968. V singlovej hitparáde mali sedem skladieb, vydali jedenásť albumov. Druhý z dvojice Gordon Waller zomrel 17. júla 2009.

1947 – narodil sa Howard Kaylan (rodený Howard Kaplan, New York City), sólový spevák a hráč na saxofóne americkej skupiny Turtles. Na strednej škole v Los Angeles založili štyria spolužiaci v roku 1963 skupinu Nightriders. Z nej sa potom počas roku 1965 sformovala kapela, ktorej dali názov Turtles. Už v septembri 1965 mali v hitparáde prvú skladbu It Ain’t Me Babe. Pod týmto názvom vydali dva mesiace nato aj prvý album. Skupina bola úspešná hlavne v druhej polovici 60. rokov. V hitparáde mali deväť skladieb, ich najväčším hitom bola pieseň Happy Together, ktorá v marci 1967 viedla americký rebríček. Rozišli sa v roku 1970, na svojom konte majú šesť albumov. Najúspešnejším z nich bol Happy Together, vydaný v júni 1967. Od polovice 80. rokov sa sporadicky objavovali na koncertných pódiách.

1949 – narodil sa Jaroslav Filip (Hontianske Moravce, okres Krupina), herec, dramaturg, klavirista, spevák, skladateľ, aj humorista. Pochádzal z učiteľskej rodiny. Vyštudoval Konzervatórium v Žiline a Vysokú školu múzických umení, odbor filmová a televízna scenáristika a dramaturgia. Pracoval ako redaktor Slovenského rozhlasu, ako dramaturg Poetického súboru Novej scény, ako dramaturg a herec v Divadle pre deti a mládež v Trnave, ako rozhlasový moderátor. Začínal so skupinou Blues Five Petra Lipu. Hral s ňou aj na pražskom beatovom festivale v roku 1969. V tom roku začala aj jeho spolupráca s Dežom Ursinym. Od roku 1978 spolupracoval s dvojicou Lasica, Satinský. Prvým výsledkom tejto autorskej spolupráce bola LP platňa Bol nás jedenásť v roku 1981. Súbežne od roku 1979 pôsobil aj v skupine YPS. Začiatkom 90. rokov s ním začal spolupracovať spevák, textár a skladateľ Richard Müller. Výsledkom boli hity  Milovanie v daždi, Cigaretka na 2 ťahy, Spočítaj ma, či Cez okno. Bol autorom scénickej hudby k divadelným a televíznym inscenáciám, k dokumentárnym aj hraným filmom. Autorsky aj herecky sa podieľal na rozhlasových a televíznych zábavných programoch. V roku 2007 vyšla kompilácia Najkrajšie piesne Jara Filipa. V marci 2008 bol vydaný album Pocta Jarovi Filipovi, kde jeho pesničky v nových aranžmánoch nahrali poprední slovenskí interpreti a skupiny. Jaroslav Filip zomrel 11. júla 2000 v Bratislave vo veku 51 rokov.

1949 – narodil sa Alan Osmond (Ogden, Utah, USA), člen skupiny Osmonds a najstarší z bratov Osmondovcov. Bola to americká súrodenecká formácia, ktorá pochádza z mesta Ogden. Rodičom Georgeovi a Olivii sa narodilo sedem detí,  šesť synov a jedna dcéra. Všetci mali spevácke nadanie, so spevom začínali v cirkevnom zbore. Pätica starších synov začala od decembra 1962 vystupovať ako tínedžerská vokálna skupina Osmonds Brothers. Od roku 1963 mali svoj pravidelný program v americkej televíznej stanici ABC. Najväčší úspech mali v prvej polovici 70. rokov. Už ich prvý album Osmonds, ktorý vydali v decembri 1970 im vyniesol zlatú platňu. V januári 1971 sa mali v hitparáde prvú skladbu One Bad Apple. Hneď tá prvá bola úspešná a dostala sa na prvé miesto. V hitparáde mali celkom 36 piesní ako skupina aj ako sólové skladby jednotlivých členov. Hitmi boli Down By The Lazy River z januára 1972, Puppy Love z marca 1972, Long Haired Lover From Liverpool z júna 1972 či Love Me For A Reason zo septembra 1974. Vydali pätnásť albumov a kompilácií. V roku 1977 odišli zo skupiny Donny a Marie. Na začiatku 80. rokov sa orientovali na country štýl, od roku 1985 vystupovali štyria bratia ako skupina Osmond Boys. Na svojom konte majú viac ako sto miliónov predaných platní.

1953 – narodila sa Cyndi Lauper (Queens, New York City), americká speváčka a herečka. Spevácku dráhu začala počas roku 1974 v skupinách Doc West a neskôr Flyer. Na dva roky musela pre chorobu hlasiviek zanechať spievanie. Vrátila sa v roku 1978 a bola spoluzakladateľkou skupiny Blue Angel. Od roku 1980 je na sólovej dráhe, v decembri 1983 vydala debutový album She’s So Unusual. V januári 1984 mala v hitparáde prvú skladbu Girls Just Want To Have Fun. Úspešné pre Cyndi boli hlavne 80. roky, v singlovej hitparáde mala desať skladieb. Najúspešnejšou z nich bola True Color, v októbri 1986 na čele rebríčka. Vydala jedenásť štúdiových albumov, ten najnovší Detour vyšiel v máji 2016, predchádzajúci s názvom Memphis Blues vydala v júni 2010. Počas svojej speváckej dráhy predala viac ako 50 miliónov nosičov.

1956 – narodil sa Derek Forbes (Glasgow, Škótsko), exbasový gitarista a vokalista skupiny Simple Minds, zo skupiny odišiel v roku 1998. Túto formáciu založili v roku 1978 v Glasgowe spevák Jim Kerr a gitarista Charlie Burchill. V marci 1979 vydali debutový album Life In A Day. V singlovom rebríčku mali 24 skladieb, ich najväčšími hitmi boli Don’t You (1985) a Belfast Child (1989). Vydali 17 štúdiových albumov, najnovší Acoustic vyšiel v novembri 2016, predchádzajúci Big Music vyšiel v októbri 2014. Do diskografie patrí aj sedem live a dvanásť kompilačných albumov, Celebrate: The Greatest Hits v marci 2013.

1957 – narodil sa Garry Beers (Sydney, Austrália), basový gitarista a vokalista austrálskej skupiny Inxs. Pod názvom The Farriss Brothers vznikla táto formácia v Sydney v auguste 1977. Koncertnú premiéru absolvovali 1. septembra 1979. V máji 1980 vydali prvý singel so skladbou Simple Simon, v októbri 1980 debutový album Inxs. Skladba Just Keep Walking bola ich prvým hitom v austrálskom rebríčku. V roku 1983 koncertovali  prvýkrát v Spojených štátoch, o rok neskôr aj v Anglicku. V roku 1985 vydali album Listen Like Thieves. Veľmi úspešná pre skupinu bola druhá polovica 80. rokov. Vydali dvanásť štúdiových albumov, dvanásty Original Sin vyšiel v novembri 2010. Tri z nich,  The Swing, vydaný v máji 1984, Kick v októbri 1987 a X, vydaný v septembri 1990 sa dostali na čelo austrálskeho rebríčka. V Anglicku bol najúspešnejší Welcome To Wherever You Are z augusta 1992. K diskografii patrí aj sedem kompilačných a dva live albumy. V anglickej TOP 40 hitparáde mali celkom 18 skladieb, úspešné boli What You Need, Devil Inside, New Sensation a Disappear. Rozišli sa v novembri 2012. 1961– narodil sa Jimmy Somerville (Glasgow, Škótsko), spevák. Začínal v skupine Bronski Beat. Túto syntipopovú formáciu založili v trojici Jimmy Somerville, Steve Bronski a  klávesák Larry Steinbachek na jar roku 1984 v Londýne. Už v júni 1984 mali v anglickej hitparáde prvú skladbu Smalltown Boy. V októbri 1984 vydali aj debutový album s názvom The Age Of Consent. V hitparáde mali šesť skladieb, hitmi boli Why a Hit That Perfect Beat. Vydali päť štúdiových albumov. V máji 1985 Somerville zo skupiny odišiel a spolu s klávesákom Richardom Colesom založili skupinu Communards. Ich najväčším hitom bola pieseň Don’t Leave Me This Way z augusta 1986, ktorá sa dostala až na prvú pozíciu rebríčka. Rozišli sa v roku 1988, v singlovej hitparáde mali deväť skladieb, vydali tri štúdiové albumy. Po rozchode si Jimmy Somerville zvolil sólovú dráhu. V singlovej hitparáde mal šesť skladieb, vydal šesť štúdiových albumov, najnovší Homage vyšiel v marci 2015. K diskografii patria aj tri kompilácie, hitmi boli piesne Comment Te Dire Adieu, You Make Me Feel, Read My Lips, To Love Somebody či Hurt So Good.

1962 – narodil sa Andreas Frege (zvaný aj Campino, Düsseldorf, Nemecko), spevák, skladateľ a líder nemeckej skupiny Die Toten Hosen. Táto formácia patrí k popredným predstaviteľom nemeckej punk-rockovej scény. Vznikla v Düsseldorfe v roku 1982. Ešte v tom roku vydali aj prvý singel Wir sind bereit. Rok nato vydali prvý album s názvom Opel-Gang. Na svojom konte majú dnes šestnásť štúdiových albumov, ten najnovší s názvom Laune der Natur vydali v máji 2017, pred ním to bol album Ballast der Republik v máji 2012. K diskografii patrí aj šesť live a tri kompilačné albumy.

1965 – narodil sa Tommy Cunningham (Glasgow, Škótsko), hráč na bicích nástrojoch skupiny Wet Wet Wet. Táto škótska popová formácia vznikla v Glasgowe v roku 1982 pod prvým názvom Vortex Motion. Od roku 1985 účinkovali už ako Wet Wet Wet. V apríli 1987 mali v hitparáde prvú skladbu Wishing I Was Lucky. V septembri 1987 vydali debutový album Popped In Souled Out. Hneď ten prvý bol úspešný a dostal sa na prvú pozíciu v rebríčku. V singlovej hitparáde mali 27 skladieb, tri z nich sa dostali až na prvé miesto, a to cover verzia piesne With A Little Help From My Friends, 1988, Goodnight Girl, 1991, a Love Is All Around, 1994. Vydali sedem štúdiových albumov, ten zatiaľ posledný Timeless vyšiel v novembri 2007. Najúspešnejšími okrem prvého boli v poradí štvrtý High On The Happy Side z januára 1992 a šiesty Picture This z apríla 1995, oba sa dostali v rebríčku na prvé miesto. Vydali aj tri live a sedem kompilačných albumov, ten najnovší Step By Step – The Greatest Hits vyšiel v novembri 2013.

Lekárenská pohotovosť

Lekáreň BENU OC Aupark, Nitrianska 7555/18, 92101 Piešťany 8:00 – 21:00

Lekáreň Dr. Max Tesco, N. Teslu 6711/25, 92101 Piešťany 8:00 – 20:00

Lekáreň Dr. Max OD Kaufland, Adama Trajana 77, 92101 Piešťany 8:00 – 20:00

Podujatia

KINO FONTÁNA

o 20.00 h

Filmový klub

Leto

Réžia: Kirill Serebrennikov. Leningrad, začiatok osemdesiatych rokov. Neoficiálnou hudobnou scénou hýbu miestni nasledovníci Lou Reeda, Iggyho Popa alebo Talking Heads. Patrí k nim aj Viktor, ktorý sa stretáva s Mikom, jeho ženou Natašou a začína sa leto plné hudby, priateľstva a zakázanej lásky.

Rusko-2018, MP 12, české titulky, 126 min.

Vstupné: 1 €

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je pondelok 25. marca. Tento deň je Dňom zápasu za ľudské práva a Medzinárodným dňom spomienky na obete otroctva…
  • 25.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je streda 27. marca. Tento deň je Svetovým dňom divadla. Meniny má Alena.
  • 27.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je utorok 26. marca. Tento deň je Svetovým dňom epilepsie. Meniny má Emanuel.
  • 26.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
štvrtok, 28. marca 2024
Meniny má Soňa, zajtra Miroslav