Načo sú ti v lete dlhé vlasy – daruj ich tým, ktorí o ne prišli!

  • Kultúra a spoločnosť / Reportáž
  • 21. júna 2020, 00:01

Som hrdá na to, že moja dcéra si nechávala rásť vlasy len preto, aby ich po viac ako troch rokoch mohla darovať na tvorbu parochne pre onkologických pacientov. Aby vlasy boli čo najdlhšie, dala sa vystrihať na ježka.

Kaderníčky vlasy nielen ostrihajú, ale vytvoria aj pekné účesy. (Autor: Vystrihaj sa Slovensko)

Účes jej sekol a vyzerá super. Jej zovňajšok prežiaril dobrý skutok. Vlasy si celé tri roky nefarbila, len asi dvakrát si nechala podstrihnúť končeky. Vlasy dlhé po pás jej strihali v Brne, kde žije a pracuje. Na Slovensko sa totiž počas koronakrízy nemohla dostať. Vyhľadala si milú kaderníčku, ktorá spolupracuje s darcovskou organizáciou v Českej republike. Po takmer hodinovom strihaní zdarma a tvorbe pekného módneho účesu získala od kaderníčky certifikát o darcovstve.

Od chvíle, čo jej pristál na hlave ježko, ju každý, kto ju stretne, chce pohladiť a postrapatiť. Som šťastná, že moja dcérka vlasy darovala – pre tie ženy, ktoré o ne prišli. Je to preto, že ja sama som onkologickou pacientkou. Chvalabohu – už vyliečenou.

Strata vlasov počas chemoterapie psychicky zatrasie každou onkologickou pacientkou. Keďže kúpa novej parochne znamená pre rodinu ďalšiu finančnú záťaž, žena-pacientka sa tohto výdavku často radšej zriekne.

Vlasy sú ale pýchou každej ženy. A aj keď sa to môže zdať ako zanedbateľná vec, postupne môže viesť k strate sebadôvery, psychickej pohody, spoločenskej aktivity či chuti do života.

Liga proti rakovine v spolupráci s vlasovým štúdiom Zdenky Vrbovej rozbehla aktivitu darovania vlasov s názvom Vystrihaj sa Slovensko. Týmto projektom chcú všetky ženy či mužov vyzvať, aby sa nebáli ostrihať, darovať svoje vlasy, a tak pomôcť onkologickým pacientom.

Aj takýmto jednoduchým spôsobom podporíte onkopacientov hneď dvomi spôsobmi – materiálne a čo je možno ešte dôležitejšie, morálne.

Tieto slečny sa dali ostrihať a dobrý skutok ich krásu ešte podčiarkol.

Ako funguje projekt Vystrihaj sa Slovensko a ako môžete darovať vlasy?

Vlasy môžete darovať dvomi spôsobmi:

Prídete sa dať osobne ostrihať do jedného z našich spolupracujúcich kaderníctiev, ktorých zoznam nájdete na webovej stránke projektu – vystrihajsaslovensko.sk. Spolupráca s týmito kaderníctvami je nastavená tak, že vlasy vám odborne odstrihnú, upravia do nositeľného účesu, ktorý máte zdarma. Vlasy nezasielate vy, ale zasielajú ich spolupracujúce kaderníctva priamo k nám, do Centra Ligy proti rakovine v Bratislave.

Druhou možnosťou je, že si vlasy necháte ostrihať podľa návodu na správne odstrihnutie, ktorý nájdete tiež na uvedenej stránke. Takto odstrihnuté vlasy vložíte do bublinkovej obálky a zašlete na adresu Centra Ligy proti rakovine v Bratislave.

Každá došlá obálka je po obdržaní zapísaná v evidencii darcov. Po zápise je otvorená a sú z nej vyberané došlé vlasy. Tieto vlasy sú odborne preskúmané, zhodnotené, skultivované a následne rozdelené do dvoch skupín, čiže na vlasy, ktoré sú vhodné na ručnú výrobu parochne na mieru, a vlasy, ktoré sú vhodné na odpredaj.

Z predaja vlasov je financovaný nákup materiálu na výrobu parochne, ručná práca vlásenkárky, ktorá parochne vyrába, nákup hotových parochní z umelých vlasov, reklamno-informačné materiály.

Všetky parochne poskytnú onkologickým pacientom zdarma!

Kto je vhodný darca vlasov?

Vlasy môžu darovať ženy, muži, deti. Ich minimálna dĺžka musí dosiahnuť 40 centimetrov. Vlasy nesmú byť farbené. Alebo ak farbené sú, potom iba do svetlého odtieňu. (Ak teda uvažujeme, že vlasy rastú zhruba tri roky na dĺžku 40 centimetrov, nemali by ich darcovia, darkyne farbiť počas rastu vlasov.) Vhodné sú aj staré vlasy, pokiaľ boli správne uskladnené, a darovať je možné aj prešedivené vlasy.

Kto môže požiadať o parochňu?

Parochňu môže získať každá onkologická pacientka, ktorá prišla v dôsledku ochorenia o svoje vlasy. Informácie o tom, ako môžete získať parochňu úplne bezplatne, nájdete opäť na webstránke projektu.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je sobota 27. apríla. Tento deň je Svetovým dňom grafiky. Meniny má Jaroslav.
  • 27.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Piatok 26. apríla 2024 sa zapíše ako deň s viacerými dopravnými nehodami v takmer identickom čase. Okrem klasických piatkových kolón sa medzi…
  • 26.04.2024, 17:10
  • Piešťanský týždeň / Spravodajstvo
Dnes je piatok 26. apríla. Tento deň je Svetovým dňom dierkovej fotografie a Svetovým dňom duševného vlastníctva. Meniny má Jaroslava.
  • 26.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
sobota, 27. apríla 2024
Meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila