Vážne infekčné ochorenie v Ratnovciach

Obec Ratnovce na svojej internetovej stránke informujeme občanov, že v Rómskej osade sa vyskytlo infekčné ochorenie meningokoková meningitída. „Regionálny úrad Trnava zabezpečil všetky potrebné opatrenia proti šíreniu infekčnému ochorenia. Občania nemajú dôvod obávať sa o svoje zdravie,“ píše sa na webovej stránke obce.

Obec odporúča nosiť rúško aj napriek uvoľneným opatreniam proti šíreniu covidu. (Autor: ratnovce.sk)

Meningokok (baktéria Neisseria meningitidis) patrí medzi výlučne ľudské baktérie, ktoré môžu spôsobiť veľmi vážne ochorenia – najmä meningokokový zápal mozgových blán a meningokokovú sepsu (otravu krvi). Meningokok postupuje veľmi rýchlo, prakticky do 24 – 48 hodín od prvých príznakov dochádza ku kolapsu organizmu.

Meningitída môže byť spočiatku ťažko rozpoznateľná. Ochorenie má náhly začiatok, prejavuje sa prudkými bolesťami hlavy, vysokými horúčkami, vracaním, kŕčmi až bezvedomím. Typickým príznakom akéhokoľvek zápalu mozgových blán je stuhnutie šije. U najmenších detí, ktoré nemajú ešte zrastenú fontanelu, je výrazným prejavom jej vyklenutie.

Pri meningokokovej meningitíde sa objavujú na tele červenofialové škvrny v dôsledku krvácania malých ciev do kože. Pri dostatočne rýchlom zásahu lekárov, udržiavaní vitálnych funkcií a včasnom podávaní antibiotík sa pacient v priebehu 5 až 8 dní z choroby zotaví, bolesti a kŕče ustúpia. Ochorenie však môže vyústiť do sepsy (otrava krvi), príp. zanechať trvalé zdravotné následky.

Prevenciou je očkovanie

V niektorých krajinách sa očkovanie proti meningokokom stalo súčasťou národných očkovacích plánov. Hradí sa zo zdravotného poistenia pre malé deti aj pre ohrozenú skupinu dospievajúcich (Veľká Británia, Nemecko, Francúzsko, Španielsko, Taliansko, Rakúsko i Česká republika).

Pridanou hodnotou pri celoplošnom očkovaní je vytvorenie tzv. kolektívnej imunity, čo v praxi znamená, že zaočkovanie dostatočného množstva populácie chráni nielen očkovaných, ale aj časť neočkovanej populácie. Na Slovensku vakcíny proti meningokokom nie sú zaradené do plošného očkovania ani hradené zdravotnými poisťovňami, niektoré naň však prispievajú.

Zdroj: Ratnovce.sk/Národný portál zdravia

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je sobota 4. mája. Tento deň je Výročím úmrtia M. R. Štefánika, Medzinárodným dňom hasičov a Sviatkom sv. Floriána…
  • 04.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je streda 8. mája. Tento deň je Dňom víťazstva nad fašizmom a Svetovým dňom červeného kríža. Meniny má Ingrida.
  • 08.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je nedeľa 5. mája. Tento deň je Medzinárodným dňom pôrodných asistentiek a Svetovým dňom hygieny rúk. Meniny má Lesia,…
  • 05.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je pondelok 6. mája. Tento deň Medzinárodným dňom bez diét. Meniny má Hermína.
  • 06.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
streda, 8. mája 2024
Meniny má Ingrida, zajtra Roland