Rekonštrukcia Kolonádového mosta: Brúsia kamenné obrubníky a dlažbu

  • Reportáž / Piešťany / Spravodajstvo
  • 20. júna 2020, 00:01

Rekonštrukciou storočia nazývali Piešťanci viaceré vynovenia ciest či budov v meste. Nekonečná sa im videla obnova centrálnej mestskej zóny, frfľali na Teplickú aj Sládkovičovu či opravu Krajinského mosta. Teraz je v kurze štipľavých jazykov Kolonádový most a neodpustia si ani komentáre k lávke na Krajinskom moste. Bez vetra sa ani lístok na strome nepohne. My sme si podrobnejšie nafotili aktuálny stav opravy storočia – Kolonádového mosta.

Pohľad na súčasný stav Kolonádového mosta aj pamätnú tabuľu, ktorá hovorí, že most postavili v roku 1932, na jar 1945 ho Nemci vyhodili do povetria, v roku 1956 bol obnovený, aby slúžil pracujúcim. (Autor: vd)

Toto funkcionalistické dielo vzniklo na objednávku Ľudovíta Wintera, nájomcu a budovateľa piešťanských kúpeľov. Most bol vybudovaný na mieste staršieho dreveného mosta v rokoch 1930-1933. Keďže je kultúrnou pamiatkou, ktorá je z celoslovenského hľadiska významným technickým autorským dielom, musia byť všetky práce na tomto diele vykonávané pod dozorom pamiatkovej ochrany. Takže približne vieme, čo to znamená. Všetko si vyžaduje dvakrát viac času.

Keďže obnova mosta sa realizuje za jeho prevádzky, práce sú rozdelené do dvoch blokov. Začalo sa na južnej strane mosta, kde bol doteraz upravovaný povrch vozovky, vystužený bol chodníkový obrubník, očistené steny architektúry s odhalením zvyškov pôvodného farebného prevedenia a pracuje sa na obnove strešného plášťa. Zábradlia z tejto strany mosta boli demontované a obnovované v dielni. Na spodnej strane mosta od kúpeľov sa pracuje na očistení a ochrane mostnej konštrukcie. Súčasne sa ešte v januári začali búracie a rekonštrukčné práce v interiérových častiach.

Nezainteresovanému sa v týchto dňoch naskytne tento obraz: zábrany na južnej strane, stavbári, ktorí brúsia obrubníky a tiež kamennú dlažbu chodníkov, ktorá je ale miestami ešte stále ako deravá mapa. Novonaliaty asfalt na ceste, novonatreté zábradlie a osadené okenné tabule s belaso-tyrkysovým odtieňom pôvodnej farby. Do interiérov, kde predtým sídlili obchodíky, akoby padla bomba. Sú obnažené, očistené až na kosť, pripravené k novému šatu.

V kúpeľnej časti debatujú robotníci, ktorí tam v priestoroch bývalého obchodíka so suvenírmi a novinami odpočívajú počas obednej pauzy, lebo vonku je už riadny hic. Ich kolegovia s brúsnymi kotúčmi upravujú vonkajší vzhľad kamenných prvkov. Ľudia chodia po severnej strane a tam aj vyhráva na svojich píšťalkách ľudový umelec, len nie je celkom vystrihnutý z peruánskych časopisov. Chýba mu v čase uvoľňovania korona-opatrení odvaha obrátiť sa k publiku a tiež charakteristické oblečenie a prvky. Nie však panova flauta.

Dozvedeli sme sa, že na stavenisku sú vykonávané kontrolné dni v intervale každých 14 dní, na ktorých sa zúčastňujú okrem zhotoviteľa, stavebného a autorského dozoru i zástupcovia Krajského pamiatkového úradu v Trnave a pracovníci projektu Pro Monumenta – prevencia údržbou. Podľa informácií hovorcu mestského úradu Martina Ričányho boli vykonávané nepretržite aj počas koronakrízy.

Rekonštrukcia jednej z najvýznamnejších stavieb Piešťan sa začala v júni minulého roka. „Projekt prebieha v schválenom harmonograme,“ uviedol hovorca radnice. Ak bude pokračovať zdarne, ukončenie exteriéru by malo byť hotové do konca septembra a potom by sa mali stavbári posvietiť na interiéry.

0 Shares

Najnovšie správy

Známy slovenský herec Jozef Vajda sa chystá oživiť kúpeľné mesto Piešťany humorom a smiechom. Od 16. do 19. augusta sa…
  • 19.04.2024, 08:32
  • Kultúra a spoločnosť / Piešťany
sobota, 20. apríla 2024
Meniny má Marcel, zajtra Ervín