Trnavská župa očakáva výpadok v daňových príjmoch vo výške 7 miliónov eur

Daň z príjmov fyzických osôb je pre Trnavský samosprávny kraj rozhodujúcim zdrojom financovania potrieb regiónu, pretože jej podiel dosahuje až 60 percent z očakávaných bežných príjmov.

(Autor: FB Trnavský samosprávny kraj)

Trnavský samosprávny kraj zatiaľ nezaznamenal výpadok v prípade dane z príjmov fyzických osôb. Za prvých päť mesiacov dostal kraj z tejto dane 43 milióna eur, čo je dokonca o 2,2 milióna viac oproti schválenému rozpočtu. Vyplýva to z informácií o daňových príjmoch za január až máj 2020. Prognóza z apríla tohto roku na ďalšie mesiace však predpokladá výpadok v objeme okolo 7 miliónov eur.

Rozpočet Trnavského samosprávneho kraja počíta v tomto roku z výnosom dane z príjmu fyzických osôb vo výške takmer 98 miliónov eur. Ide o konzervatívny odhad, ktorý počítal aj s určitou rezervou pre prípad nepriaznivého ekonomického vývoja v priebehu roka. Pre trnavskú župu je táto daň rozhodujúcim zdrojom financovania potrieb regiónu, pretože jej podiel dosahuje až 60 percent z očakávaných bežných príjmov. Do rozpočtov vyšších územných celkov plynie 30 percent z celkového výberu dane z príjmov fyzických osôb. Ak by došlo v prípade tejto dane k očakávanému výpadku 7 – 8 milióna eur, výnos z nej by sa v prípade župy vrátil na úroveň roku 2018.

Na účet Trnavského samosprávneho kraja prišlo v januári z dane z príjmov fyzických osôb približne 11,6 milióna eur, vo februári 9,4 mil. eur, v marci 9,2 mil. eur, v apríli 7,8 mil. eur a v máji 5 miliónov eur. Príjem župy z tejto dane v predchádzajúcich rokoch postupne rástol, čo súviselo s celkovým rastom slovenskej ekonomiky.

V roku 2014 dostal Trnavský samosprávny kraj z dane z príjmov fyzických osôb 60 miliónov eur, o päť rokov neskôr to už bolo 100 miliónov eur.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je pondelok 22. apríla. Tento deň je Dňom zeme a Svetovým dňom modlitieb za kňažské a rehoľné povolania. Meniny…
  • 22.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je streda 24. apríla. Tento deň je Svetovým dňom laboratórnych zvierat (UNESCO). Sviatkom sv. Juraja, patróna vojakov, rytierov, lukostrelcov…
  • 24.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je utorok 23. apríla. Tento deň je Svetovým dňom kníh a autorských práv. Meniny má Vojtech.
  • 23.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
streda, 24. apríla 2024
Meniny má Juraj, zajtra Marek