Prichádza 5G apokalypsa?

Pamätáte si ešte na reklamu v televízii, v ktorej vystupoval v prospech mobilného operátora Peter Sagan? Mám na mysli tú, v ktorej ako cyklista predbehol osobné auto. To bola reklama na príchod technológie 4G siete. Zrýchlenie toku dát umožnilo masívne využívanie mobilného internetu s veľkým objemom prenášaných dát za pomerne nízku cenu.

V roku 2008 v zavádzaní novej technológie išlo takmer o obdobný evolučný skok v mobilných sieťach ako v súčastnosti. (Autor: eetimes.com)

A čuduj sa svete, táto prelomová doba žiadne konšpirácie nepriniesla. Tak neviem, či dnes konšpirátorom dochádzajú témy, ale v súčasnosti sa svet pripravuje na obdobný technologický skok v možnostiach bezdrôtového prenosu dát. Zrazu tu máme „zaručené“ správy, ako v okolí 5G vysielačov hynú zvieratá, vysychá tráva, odumierajú stromy.

Ľuďom prikláňajúcim sa veriť konšpiráciám v súvislosti s 5G sieťami prekáža jej elektromagnetické žiarenie. Je pravda, že siete budú vyžadovať hustejšie rozmiestnenie základňových staníc. To je však technický dôvod. Nakoľko frekvencia, na ktorej plánujú vysielať, má ešte menšiu energiu ako doterajšie využívané frekvencie, a tak budú musieť ísť vysielače 5G sietí k sebe bližšie, aby na seba „videli“.

Konšpirátori však opomínajú fyzikálne vlastnosti elektromagnetického žiarenia. Z fyzikálneho hľadiska sa delí do dvoch skupín – na ionizujúce a neionizujúce. Pričom neionizujúce žiarenie má takú nízku energiu, že nedokáže rozbiť chemické väzby a poškodiť DNA bunky. Práve preto sa považuje za bezpečné.

Nebezpečné žiarenie je ionizujúce. Generuje ho napríklad slnko alebo röntgenové lúče.

Základňové stanice mobilných operátorov, mikrovlnné rúry či obyčajný fén vyžarujú neionizujúce žiarenie. Stanice 5G sietí majú intenzitu žiarenia vo vzdialenosti päť metrov na úrovni 0,006 až 0,04 W/m2. Pre porovnanie, zapnutý sušič vlasov môže dosahovať žiarenie na úrovni 1 W/m2 a mikrovlnná rúra až 3 W/m2.

A tak problém 5G mobilných sietí je úplne niekde inde ako v jej vlastnostiach. Konšpiračný web toho znesie veľa a niekedy bežný človek nevie rozoznať, čo sú umelo vykonštruované fámy a čo je realita. Ľudia sú až o 70 percent viac náchylní zdieľať falošné správy ako faktami podložené články. A to je jediný problém 5G sietí.

O čipoch vo vakcínach a ovládaní ľudí prostredníctvom 5G sietí sa rozpisovať nebudem. To je téma pre psychiatra.

0 Shares

Najnovšie správy

Známy slovenský herec Jozef Vajda sa chystá oživiť kúpeľné mesto Piešťany humorom a smiechom. Od 16. do 19. augusta sa…
  • 19.04.2024, 08:32
  • Kultúra a spoločnosť / Piešťany
sobota, 20. apríla 2024
Meniny má Marcel, zajtra Ervín