Petíciu podpísalo vyše 1300 obyvateľov Špačiniec

Petíciu za bezodplatný prevod pozemkov štátu do vlastníctva obce Špačince podpísalo v priebehu niekoľkých dní 1320 obyvateľov tejto dediny.

FB Špačince

Zástupcovia združenia Za naše Špačince petíciu odovzdali Slovenskému pozemkovému fondu. Špačinčania požadujú pozemky s rozlohou 27 hektárov, použiť ich chcú na verejnoprospešné aktivity.

Ľudia dali podporou petície podľa obecného poslanca a iniciátora prevodu pozemkov Branislava Pastuchu Slovenskému pozemkovému fondu jasne najavo, že nesúhlasia s tým, aby riešenie náhradných reštitúcií malo prednosť pred rozvojom obce a kvality života jej obyvateľov. Tí budú teraz čakať, ako sa s ich petíciou Slovenský pozemkový fond (SPF) vysporiada. Riaditeľ trnavského regionálneho odboru SPF Tibor Pethö ešte pred petíciou prevod pozemkov odmietol s vysvetlením, že sú predmetom reštitučného konania. „SPF musí prednostne prihliadať na potreby prevodov ako náhrad na uspokojenie reštituentov, ktorým nemohli byť pre zákonné prekážky vrátené ich vlastné pozemky, formou náhradných pozemkov vo vlastníctve štátu,“ uviedol Pethö v liste starostovi Špačiniec.

Mimoriadna podpora petície dáva podľa Pastuchu poslancom obecného zastupiteľstva silný mandát v rokovaní s dotknutými inštitúciami. Predstavitelia obce by chceli prevodom pozemkov na obec zabrániť tomu, aby sa dostali do rúk developerom, ako sa to stalo v minulosti. V Špačinciach sa v ostatných rokoch rozbehla veľká výstavba rodinných domov, obci však postupne začína chýbať vybavenosť pre rastúci počet obyvateľov. Faktom však je, že výstavbu umožnili poslanci obecného zastupiteľstva zmenami územného plánu obce.

SITA

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je utorok 26. marca. Tento deň je Svetovým dňom epilepsie. Meniny má Emanuel.
  • 26.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je streda 27. marca. Tento deň je Svetovým dňom divadla. Meniny má Alena.
  • 27.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je pondelok 25. marca. Tento deň je Dňom zápasu za ľudské práva a Medzinárodným dňom spomienky na obete otroctva…
  • 25.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
štvrtok, 28. marca 2024
Meniny má Soňa, zajtra Miroslav