Rumunská žobravá mafia opäť operuje aj v Piešťanoch

  • Krimi / Piešťany / Spravodajstvo
  • 15. júna 2020, 00:01

S uvoľňovaním opatrení proti šíreniu COVID-19 prichádzajú do kúpeľného mesta aj žobraví podvodníci. Opäť používajú starú fintu na obmäkčenie okoloidúcich a vyberajú peniaze na vymyslenú medzinárodnú organizáciu nepočujúcich. Pozornosť našej čitateľky upútali na Kolonádovom moste v Piešťanoch. To však nie je jediný ich spôsob útoku na city a dobrosrdečnosť.

Urastení mládenci na Kolonádovom moste vyberajú peniaze na nejestvujúce organizácie. (Autor: čitateľ)

„Boli dvaja. Pekne urastení, ako vystrihnutí z fitka. V bielych tričkách, usmievaví a pozitívne naladení. V ruke biely papier formátu A4 a na ňom logá. Všimla som si vozíčkarov, vlajku SR a aj tretie, ktoré nepoznám. Oslovovali ľudí na Sklenom moste v Piešťanoch,“ opisuje situáciu naša čitateľka.

A ako nám vysvetlila zastavovali sa pri nich najmä dôverčiví seniori. „Keď som si od jedného z počerných dobrovoľníkov, čo mal tetovanie na ruke, vypýtala legitimáciu, či vôbec má povolenie na zbierku, začal sa vytáčať a povedal mi v cudzej reči iba toto: „Mám štyri bambina“. Chytil sa za srdce, usmial sa a herecky zvládol ústup z bojiska,“ dodala.

Najznámejšou komunitou, ktorá týmto spôsobom „podniká“ v celej Európskej únii je takzvaná rumunská žobravá mafia. Už viac krát sme jej pôsobenie zaznamenali a opísali v Piešťanskom týždni. Naposledy na sklonku minulého leta.

Rumunská žobravá mafia na mámenie peňazí nepoužíva len zbierku ne nejestvujúce charitatívne organizácie. Na dobrosrdečnosť ľudí útočia mnohými fintami.

V nasledujúcich riadkoch vám opíšeme, na aké druhy „namotávania“ svojich obetí sa rumunská mafia špecializuje.

Rumuni na luxusných autách s nemeckou ŠPZ vybrzďovali šoférov. (Autor: polícia)

Finta zastavovanie áut: „kravaťáci“

Dvaja maximálne traja slušne oblečení muži predstierajú poruchu auta na výpadovkách z mesta. Po ruke zvykne byť i žena, najlepšie s dieťaťom v náručí.

Veľmi sugestívnym spôsobom sa snažia zastaviť okoloidúce autá. Ak niekto dôverčivý zastane, čaká ho veľmi presvedčivý príbeh v lámanej češtine a žiadosť o peniaze na benzín, ktorý im došiel a z nejakého dôvodu nemajú pri sebe žiadnu hotovosť a platobná karta im vraj ostala v bankomate. Ako protihodnota či záloha slúži bezcenný šperk zo žltého kovu, ktorý má svojim vzhľadom či farbou imitovať hodnotný predmet.

Dvojica vyšportovaných mladíkov „podniká“ v súčastnosti aj na Kolonádovom moste.(Foto: čitateľ)

Finta zbierka na charitu: „slušáci“

Veľmi dôveryhodne vystupujúci mladí muži sa tvária milo. O takúto skupinku ide tentoraz i v Piešťanoch, podľa našich informácií, vídať ich aj na mestskom trhovisku. Zrejme sa pohybujú po celom meste. Mali pri sebe hárok, na ktorom bolo v hlavičke uvedené: „Certifikát regionální pro neslišíci a tělesně postižené lidi a pro chudé děti chceme otevřít medzinárodní centrum.“

Na city útočia aj mladé ženy s dieťaťom. (Fotot: pror)

Finta súcit: „Smutné“ oči dieťaťa

Môže isť o muža či ženu s barlami v krkolomnej polohe znázorňujúcej jeho až bizarné telesné postihnutie. Na city útočia i mladé ženy s dieťaťom. Svoje prosby o milodary znásobujú hrou napríklad na harmonike. V roku 2017 operovala v Piešťanoch žobravá myška Minie. Našej pozornosti neušla a po tom ako sme na žobravých Rumunov upozornili mestskú políciu, tá zakročila.

Finta obchod: „biznismeni“

„Značkové“ voňavky, „luxusné“ hodinky či lákavý tovar všakovakého druhu za super výhodné ceny si môžete zakúpiť od tejto partie počerných obchodníkov na parkoviskách pred supermarketmi či na odpočívadlách a benzínových pumpách. Že ide len o podradný „šmejd“, vám dôjde až s odstupom času. To však je už parta „biznismenov“ úplne niekde inde a tovar nie je komu vrátiť.

„Starostliví“ občania „kontrolovali“ uzamknutosť áut na parkovisku. (Foto: pror)

Finta skúška pozornosti: Drzí zlodeji

Nebýva zriedkavosťou ako prednedávnom odhalila priemyselná kamera, že stačí chvíľa nepozornosti na parkovisku pred supermarketom či pri tankovaní auta na čerpacej stanici. Z jednej strany nakladáte nákup a z druhej strany vám vykrádajú osobné veci položené na sedačke spolujazdca. Prípadne „starostliví“ občania „kontrolujú“ uzamknutosť áut na parkovisku.

Takúto partiu sme zachytili pri „práci“ na parkovisku pred jedným z piešťanských supermarketov v roku 2017.

Naše odporúčanie: Hlavne nenaletieť

A tak jediná naozaj funkčná obrana proti týmto podvodníkom je byť opatrný a prehodnotiť svoj prirodzený súcit a potlačiť svoj „cit“ pre výhodný biznis. Buďte aj počas obdobia leta obozretní a nenechajte sa od podvodníkov nachytať. Ak tieto osoby predstierajú, že sa ocitli v núdzi, treba im odporučiť kontaktovať niektorú zo záchranných zložiek. Za žiadnych okolností však nedávajte peniaze neznámym osobám ani od nich nič nekupujte.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je pondelok 22. apríla. Tento deň je Dňom zeme a Svetovým dňom modlitieb za kňažské a rehoľné povolania. Meniny…
  • 22.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je utorok 23. apríla. Tento deň je Svetovým dňom kníh a autorských práv. Meniny má Vojtech.
  • 23.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
utorok, 23. apríla 2024
Meniny má Vojtech, zajtra Juraj