Piešťanci vo vysokých športových funkciach

Z Piešťan, ani nie tridsaťtisícového mesta na Považí a jeho okolia, vzišlov dávnej i nedávnej minulostí veľa športovcov, ktorí sa dokázali presadiť na domácej i medzinárodnej scéne.

Osobnosti, ktoré dokázali preraziť vo svete, ako Martina Moravcová, Ľudovít Komadel, Ladislav Bačík, Magdaléna Rybáriková, Roman Poláčik, Filip Hološko, Marcela a Róbert Erbanovci, Jozef Metelka a mno ho ďalších netreba zvlášť predstavovať.

Je však aj viacero športových funkcionárov, ktorí sa dostali do vysokých postov vo zväzoch, výboroch a podobne. Určite ich jeviac a na niekoho isto zabudnem, za čo sa vopred ospravedlňujem, no vymenujem niektorých z nich.

Svojho času šéfoval československému hokeju Pavol Učeň, ktorého v roku 1991 zvolili ako prvého Slováka za predsedu Federácie československého ľadového hokeja. Žiaľ, už nebohý Milan Čambor pomáhal slovenskému plávaniu z pozície predsedu plaveckého zväzu. V olympijskom hnutí sa dlhé roky pohyboval napríklad Anton Javorka. Ján Riapoš, ktorého život je taktiež spojený s Piešťanmi, už dlho roky zastáva funkciu predsedu Slovenského paralympijského výboru. Prezidentom Slovenského kolkárskeho zväzu je dlhé roky Štefan Kočan. Slovenskému tenisu šéfuje už niekoľké volebné obdobie rešpektovaný funkcionár Tibor Macko a už rok je prvým mužom slovenského basketbalu Miloš Drgoň, prezident Slovenskej basketbalovej asociácie.

Najnovšie sa do vysokej funkcie dostal ďalší Piešťanec Dušan Guľáš. Toho nová vláda menovala na post predsedu správnej rady Fondu na podporu športu a Guľáš tiež pôsobí vo funkcii predsedu správnej rady Nadácie Slovenského olympijského a športového výboru. To sú ozaj elitné funkcie, s ktorými je spojená aj veľká zodpovednosť.

Piešťany sú vzhľadom na uvedené mená nielen liahňou skvelých športovcov, ale aj manažérov, funkcionárov a ďalších, ktorí sa vedia pohybovať v zákulisí športu. Odvádzajú prácu, ktorá nie je až toľko viditeľná ako výkony športovcov, no je nemenej dôležitá.

0 Shares

Najnovšie správy

Piatok 26. apríla 2024 sa zapíše ako deň s viacerými dopravnými nehodami v takmer identickom čase. Okrem klasických piatkových kolón sa medzi…
  • 26.04.2024, 17:10
  • Piešťanský týždeň / Spravodajstvo
Dnes je piatok 26. apríla. Tento deň je Svetovým dňom dierkovej fotografie a Svetovým dňom duševného vlastníctva. Meniny má Jaroslava.
  • 26.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je štvrtok 25. apríla. Tento deň je Svetovým dňom tučniakov, Svetovým dňom boja proti malárii a Svetovým dňom vodiacich…
  • 25.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 26. apríla 2024
Meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav