Banka: Božie telo slávili procesiou po obci

  • Kultúra a spoločnosť / Reportáž / Spravodajstvo / Región
  • 14. júna 2020, 10:00

Vo štvrtok 11. júna večer si veriaci na Banke uctili sviatok Najsvätejšieho Kristovo tela a krvi, ľudovo prezývaný aj Božie telo či Oltáriky. Náboženskej udalosti, ktorá má v obci dlhú tradíciu, sa zúčastnili dve stovky veriacich z Banky, Piešťan a okolitých obcí.


Deti v krojoch rozhadzovali lupene kvetov. (Autor: Viktor Vrábel)

Veriaci si pripomenuli Kristovu prítomnosť bohoslužbou v kostole, po ktorej nasledovala procesia ulicami obce. Omšu i slávnostný sprievod celebroval piešťanský kaplán Ľuboš Matúš.

Omšu celebroval kaplán Ľuboš Matúš z piešťanskej farnosti.

Tesne za baldachýnom kráčali speváci a za nimi hudobníci z Dychovej hudby Inovčanka. Dievčatá odeté v bananských krojoch rozhadzovali lupene kvetov. Nechýbali ani miestni dobrovoľní hasiči s deväťdesiatročnou zástavou.

Po ceste s lupeńmi kráčala a hrala Inovčanka s kapelníkom Róbertom Uhrínom.

Veriaci sa počas procesie pristavili pri štyroch vyzdobených oltárikoch, ktoré boli symbolicky rozmiestnené na všetkých svetových stranách. Oltáriky pripravili rodiny aj mnohí jednotlivci z obce pod vedením kostolníka Dominika Jánošku a jeho manželky.

Na čele procesie niesli veriaci kríž a zástavy vrátane hasičskej, ktorá váži cez 25 kilogramov.
Kaplán Ľubos Matúš pri poslednom oltári.
A takto nádherne vyzdobili prvý oltár.

Text a foto Viktor Vrábel

0 Shares

Najnovšie správy

Piatok 26. apríla 2024 sa zapíše ako deň s viacerými dopravnými nehodami v takmer identickom čase. Okrem klasických piatkových kolón sa medzi…
  • 26.04.2024, 17:10
  • Piešťanský týždeň / Spravodajstvo
Dnes je štvrtok 25. apríla. Tento deň je Svetovým dňom tučniakov, Svetovým dňom boja proti malárii a Svetovým dňom vodiacich…
  • 25.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je piatok 26. apríla. Tento deň je Svetovým dňom dierkovej fotografie a Svetovým dňom duševného vlastníctva. Meniny má Jaroslava.
  • 26.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 26. apríla 2024
Meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav