Mauzóleum Chotekovcov je na predaj, štát zaň pýta desaťtisíce eur

  • Kultúra a spoločnosť / História
  • 12. júna 2020, 00:02

Štát ponúka na predaj Mauzóleum Chotekovcov v Dolnej Krupej, ktoré dal koncom 19. storočia postaviť majiteľ miestneho kaštieľa Rudolf Chotek. Za národnú kultúrnu pamiatku pýta Okresný úrad v Trnave ako správca majetku štátu 77-tisíc eur. Pôvodne bola cena stanovená na 85-tisíc eur, záujemca sa však nenašiel. Ak by ani po viacerých kolách mauzóleum nikto nechcel, správca majetku štátu by bol povinný ponúknuť ho bezodplatne obci.

Mauzóleum Chotekovcov dokončili v roku 1895 na objednávku majiteľa kaštieľa Rudolfa Choteka, ktorý doň dal pochovať svoju mladú dcéru i manželku. (Autor: slovenskycestovatel.sk, medium.com)

Obec Dolná Krupá má podľa starostu Mareka Dekana o pamiatku záujem, ten je však limitovaný jej finančnými možnosťami. „Obec má záujem o mauzóleum, ak by ho bolo možné získať bezodplatne alebo za symbolickú cenu. Zachovali by sme jeho terajšie využitie a zaradili by sme ho do okruhu pamiatok a zaujímavostí Dolnej Krupej, akými sú napríklad kaštieľ alebo park,“ povedal starosta Dekan.

Dedinu v blízkosti Trnavy čoraz častejšie vyhľadávajú turisti, okrem pamiatok ich priťahuje aj legenda o známom hudobnom skladateľovi Ludwigovi van Beethovenovi a jeho láske z miestneho kaštieľa, ale aj príbeh „ružovej grófky“ Márie Henriety Chotekovej, ktorá je v mauzóleu pochovaná. V súčasnosti býva mauzóleum sprístupnené len príležitostne.

Historický objekt mauzólea si vyžaduje investície, predovšetkým jeho exteriér už poznačil čas a nedostatočná údržba. „Ak by sme ho získali bezodplatne, určite by sme v rozpočte našli peniaze na to, aby mauzóleum zostalo v dobrom stave aj pre ďalšie generácie,“ dodal starosta Dekan.

Interiér kaplnky obnovili dobrovoľníci z dediny, vďaka ním je vo výbornom stave. Zaujímavý objekt sa stal viackrát aj terčom vandalov, ktorí z neho ukradli plechové prvky, obec by bola schopná zabezpečiť ho kamerami.

V mauzóleu je pochovaných šesť príslušníkov rodu Chotekovcov. Rudolf Chotek dal doň po dokončení preniesť telesné pozostatky svojej dcéry Anny aj manželky Márie, v roku 1903 tam pochovali aj jeho. Neskôr, už do podzemnej časti, pochovali aj jeho ďalšie deti Rudolfa Choteka II., Gabrielu Schönbornovú a v roku 1946 aj Máriu Henrietu Chotekovú, ktorá sa preslávila ako pestovateľka ruží.

Následník trónu František Ferdinand d Este s manželkou Žofiou Chotekovou a deťmi.

Chotekovci patrili k starobylej českej šľachte. Jej najznámejším členom rodu bola ale žena — Žofia Choteková, neskoršia vojvodkyňa z Hohenbergu a manželka následníka trónu habsburskej monarchie — Františka Ferdinanda d´Este.

Práve ich vražda v Sarajeve v júni 1914 bola zámienkou na vypuknutie 1. svetovej vojny.

pror/SITA

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je štvrtok 18. apríla. V tento deň sa v roku 1901 narodil MUDr. Emil Veselý, lekár, prednosta a primár…
  • 18.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je streda 17. apríla. Tento deň je Svetovým dňom hemofílie. Meniny má Rudolf.
  • 17.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 19. apríla 2024
Meniny má Jela, zajtra Marcel