Letisko Piešťany čelí trom súdnym sporom o odmeny

  • Piešťany / Spravodajstvo
  • 8. júna 2020, 12:55

V dvoch prípadoch prvostupňový súd rozhodol v prospech žalobcov, spoločnosť im má vyplatiť desaťtisíce eur. Spoločnosť Letisko Piešťany sa v oboch prípadoch proti rozhodnutiu súdu odvolala, o odvolaniach bude rozhodovať Krajský súd v Trnave.

Spoločnosť napriek získaniu viacerých nových obchodných príležitostí hospodárila aj v minulom roku so stratou. (Autor: rs)

Spoločnosť Letisko Piešťany čelí trom súdnym sporom, v ktorých sa bývalí členovia vedenia spoločnosti domáhajú vyplatenia odmien z minulosti. V dvoch prípadoch Okresný súd v Piešťanoch rozhodol o povinnosti zaplatiť žalobcom odmeny aj s úrokmi, rozsudky však nie sú právoplatné. V treťom prípade je termín pojednávania naplánovaný na december tohto roku. Ďalší bývalí členovia vedenia sa o odmeny zatiaľ nesúdia, ale ani sa ich nevzdali. Ak by si pohľadávku na súde uplatnili všetci, išlo by aj s úrokmi o približne 600-tisíc eur.

Väčšinovým vlastníkom spoločnosti Letisko Piešťany je Trnavský samosprávny kraj, župan Jozef Viskupič vyplatenie odmien od začiatku svojho mandátu odmieta. „Bývalý manažment letiska zanechal spoločnosť s celkovým dlhom 2,3 milióna eur a niektorí jeho členovia si súdnou cestu vymáhajú za svoje pôsobenie obrovské finančné odmeny. Trnavská župa bude naďalej brániť svoj majetok. Sme presvedčení, že ľudia, ktorí priviedli župné letisko na pokraj zániku, nemajú morálny nárok na akúkoľvek odmenu,“ povedal Viskupič.

Okresný súd v Piešťanoch už rozhodol o povinnosti Letiska Piešťany vyplatiť odmeny vo výške 38-tisíc eur a úroky z omeškania v prípade bývalého člena predstavenstva spoločnosti letisko Piešťany Vladimíra Krátkeho, 35-tisíc eur plus úroky z omeškania má spoločnosť vyplatiť Darine Machovičovej. Ani jeden z týchto rozsudkov zatiaľ nenadobudol právoplatnosť, Letisko Piešťany sa proti ním odvolalo, rozhodovať o nich tak bude Krajský súd v Trnave. Vyplatenia odmien sa domáha aj Iveta Sekerová, v jej prípade zatiaľ súd nerozhodol.

Spoločnosť Letisko Piešťany prestala vyplácať odmeny členom predstavenstva a dozornej rady z dôvodu zlej ekonomickej situácie v roku 2010. Záväzky im však v roku 2014 a opakovane aj v roku 2015 uznala. Podľa bývalého predsedu Trnavského samosprávneho kraja Tibora Mikuša uznaním záväzkov chceli oddialiť vyplatenie odmien a vyhnúť sa súdnym žalobám o vyplatenie. Žaloby tak „zdedilo“ terajšie vedenie letiskovej spoločnosti a Trnavského samosprávneho kraja.

Spoločnosti Letisko Piešťany, a.s. hrozila v roku 2016 likvidácia, navrhoval ju práve Trnavský samosprávny kraj. Proti sa postavili aktivisti z Piešťan a zachovanie letiskovej spoločnosti sa stalo aj jednou z hlavných tém kampane kandidáta na post predsedu Trnavského samosprávneho kraja Jozefa Viskupiča (OĽaNO). Spoločnosť napriek získaniu viacerých nových obchodných príležitostí hospodárila aj v minulom roku so stratou.

(SITA)

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je sobota 27. apríla. Tento deň je Svetovým dňom grafiky. Meniny má Jaroslav.
  • 27.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je piatok 26. apríla. Tento deň je Svetovým dňom dierkovej fotografie a Svetovým dňom duševného vlastníctva. Meniny má Jaroslava.
  • 26.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Piatok 26. apríla 2024 sa zapíše ako deň s viacerými dopravnými nehodami v takmer identickom čase. Okrem klasických piatkových kolón sa medzi…
  • 26.04.2024, 17:10
  • Piešťanský týždeň / Spravodajstvo
sobota, 27. apríla 2024
Meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav