Krakovany: Chceme mať obec ako smetisko?

  • Piešťanský týždeň / Nezaradené / Spravodajstvo / Región
  • 8. júna 2020, 13:19

Veľkou módou sa stalo vyhadzovanie odpadu na verejné priestranstvá – vedľa hlavnej cesty, do korýt suchých potokov za domami, na súkromné pozemky, susedovi za plot, no jednoducho na miesta, ktoré má ako sa vraví „po ruke“. Tu môžete nájsť odpad všetkého druhu, domáce spotrebiče, nábytok, zaváraniny, stavebný odpad, plasty, kovy a mnoho iného.


V okolí môžete nájsť odpad všetkého druhu, domáce spotrebiče, nábytok, zaváraniny, stavebný odpad, plasty, kovy a mnoho iného. (Autor: iliustr. foto red.)

V Obci Krakovany máme  stojiská s kontajnermi na separovaný odpad. V domácnostiach sú nádoby na papier, plastové vrecia na plasty. Občania majú možnosť separovať papier, plasty, kovy, sklo, tetrapaky, šatstvo, kuchynský olej. Obec vybudovala zberný dvor, ktorý bude spustený do prevádzky po jeho kolaudácii. V súčasnosti sa na zberný dvor môže vyvážať zelený odpad a dreviny.  Každoročne sa v Obci organizuje zber elektroodpadu. V tomto roku 2020 ešte nebol zber,  z dôvodu vypuknutiu pandémie COVID – 19. No firma BOMAT, ktorá zabezpečuje zber elektroodpadu nie je až tak ďaleko. Sídli vo Veľkom Orvišti a je možné tam nepotrebný elektroodpad zaviezť.

Výška poplatku za komunálny odpad sa vyvíja, podľa množstva vyseparovaného odpadu v obci. To znamená, že čím viac odpadu budeme separovať, tým menšie množstvo sa uloží na skládku odpadu a úmerne klesne aj cena za uloženie odpadu na skládku. Sú tu dva aspekty na zamyslenie sa nad správaním niektorých občanov, ktorí do určitej miery ovplyvňujú výšku poplatku. Jeden je ten, že odpad neseparujú a všetok hádžu do komunálneho odpadu , čím zvýšia množstvo komunálneho odpadu. Druhý je ten, že niektorý, nazvem to „ inak rozmýšľajúci ľudia“ vyhadzujú odpad všade tam, kde ich to napadne. Likvidácia takýchto čiernych skládok stojí obec finančné náklady. Keďže zo zákona obec nemôže byť v rámci odpadového hospodárstva zisková ani stratová a náklady na likvidáciu odpadov aj vďaka týmto vyššie spomenutým ľuďom každým rokom stúpajú, bude tieto náklady vyrovnávať zvýšením poplatkov za odpad.

 Žiaľ, takýchto obyvateľov máme aj v našej obci. Týmto svojim bezohľadným správaním znečisťujú životné prostredie a znepríjemňujú život ostatným ľuďom ako aj voľne žijúcej zveri v prírode. Nie je príjemnejšie sa vybrať na vychádzku bez toho, aby ste narazili na vyhodené chladničky, sedačky, plasty, mechy s cementom, alebo rôzne šatstvo?

Týmto žiadame všetkých, ktorí spozorujú podobné „aktivity“ občanov – vývozu odpadu mimo miest na to určených, aby ich neodkladne nahlásili na Obecnom úrade. Nemusíte sa obávať zverejnenia. Môžete ich nahlásiť aj anonymne. 

Dúfam, že spoločnými silami a zdravým rozumom sa pričiníme o zdravšie a krajšie životné prostredie a Obec bez odpadkov v prírode.

-og-       

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je streda 17. apríla. Tento deň je Svetovým dňom hemofílie. Meniny má Rudolf.
  • 17.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je štvrtok 18. apríla. V tento deň sa v roku 1901 narodil MUDr. Emil Veselý, lekár, prednosta a primár…
  • 18.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 19. apríla 2024
Meniny má Jela, zajtra Marcel