Tip na výlet: Klenot slovenského folklóru Čičmany je hodinu od Piešťan

  • Tip na výlet / Kultúra a spoločnosť
  • 7. júna 2020, 10:33

Výlet do Čičmian nie je nijak náročný, oplatí sa ale prísť mimo turistickú špičku.

Navštívili sme obec, ktorá patrí k symbolom Slovenska a predstavuje klenot ľudovej kultúry. 

Cesta do Čičmian pritom najrýchlejšou (a najpohodlnejšou) cestou trvá približne hodinu.

Vyrážame po diaľnici smerom na Ilavu, kde sa z diaľnice aj schádza. Krátky prejazd mestom a ďalej už len smer na obec Zliechov a odtiaľ do plánovaného cieľa. 

Máme šťastie, do Čičmian sme sa vydali na sklonku pracovného týždňa. Cesty sú prázdne, miestami komplikujú jazdu serpentíny, ale zároveň to vynahrádza pohľad na krásnu prírodu okolo. 

Po prejazde krásnou južnou časťou Rajeckej doliny vidíme prvé domy s maľbami. Prvá časť obce je na nerozoznanie od stoviek iných obcí na Slovensku. Staré murované domy, uprostred obce potok a dvojica robotníkov pred obecným úradom. 

Bohatá história

Prvá zmienka pochádza z roku 1272. Za pamiatkovú rezerváciu bola staršia časť obce vyhlásená v roku 1977. Považské múzeum so sídlom v Žiline má pod svojimi krídlami všetky pamiatky. Radenov dom je prístupný celoročne. 

Mimo turistickú sezónu a víkendov je návštevníkov v obľúbenej dedinke len hŕstka, preto nie je problém s parkovaním. Parkovisko je na začiatku skanzenu, aj na jeho konci.

Trochu nepríjemne pôsobí voľný prejazd áut dedinou. Nie je výnimočné, že pri fotení si maľovaných domčekov sa treba uhýbať prechádzajúcim vozidlám. 

Tradičné čičmianske ornamenty sú totiž zapísané v zozname kultúrneho dedičstva UNESCO. 

Foto: Rudolf Sivý

Najskôr maľovali ženy

Pôvodnými autorkami výzdob boli miestne ženy, ktoré najskôr hlinou a neskôr vápnom zdobili pôvodne len nárožia domov. O d 19. storočia však postupne pribúdali ozdobné motívy v celom exteriéri drevených neomietaných domov.

Vzory sa stali symbolom umenia našich predkov, nechýbajú na šalkách, magnetkách, tričkách ale aj rúškach v dvoch obchodoch so suvenírmi v dedine. Paradoxne, potraviny v obci nenájdete, najbližšia predajňa je v susednom Zliechove.

Oddych však ponúkajú miestne reštuarácie a krčma. V Čičmanoch môžete zavítať aj do Múzea ľudovej architektúry, ktoré sa nachádza v Radenovom dome.

Foto: Rudolf Sivý

Ako sa píše na webe obce, Čičmany presne nevedia, čomu vďačia za svoj názov. Predpokladá sa pôvod v nemčine, ale pravdepodobnejšie sú bulharské, alebo celkovo balkánske korene.

Balkánsky pôvod sa predpokladá aj z miestneho kroja, ktorý vyniká veľmi precíznou výšivkou vzoroch podobných na bulharské. Obec sa v roku 1272 spomína ako osada Cziczman cez ktorú prechádza nová cesta.

Výlet do Čičmian nie je nijak náročný, oplatí sa ale prísť mimo turistickú špičku. Ticho a krásne domy v dedine potom ponúkajú pohladenie pre oči aj dušu. 

Foto: Rudolf Sivý
Foto: Rudolf Sivý
Foto: Rudolf Sivý
Foto: Rudolf Sivý
Foto: Rudolf Sivý
Foto: Rudolf Sivý
Foto: Rudolf Sivý
0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je pondelok 25. marca. Tento deň je Dňom zápasu za ľudské práva a Medzinárodným dňom spomienky na obete otroctva…
  • 25.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je utorok 26. marca. Tento deň je Svetovým dňom epilepsie. Meniny má Emanuel.
  • 26.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je streda 27. marca. Tento deň je Svetovým dňom divadla. Meniny má Alena.
  • 27.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
štvrtok, 28. marca 2024
Meniny má Soňa, zajtra Miroslav