Podoby džezu

  • Kultúra a spoločnosť / Hudba
  • 7. júna 2020, 00:02

Milí priatelia džezu a dobrej hudby, odišiel človek. Skončila životná púť pozemského bytia. Čo príde potom? Tajomstvo, dohady, veda, viera – každý má svoj opis a predstavu o tom, čo vlastne príde. Príde? Alebo je to definitívny koniec? Prázdno? Nič? Na to stále odpoveď nemáme. Máme ale odpoveď na otázku – kto odišiel, aký bol, čo za sebou zanechal.


Jano Babič (Autor: red)

Tá odpoveď je zložená zo skutkov, z mozaiky sklíčok každodenného bytia. Zo stretnutia s ľuďmi, z vľúdnych slov, ochoty pomôcť, povzbudení v ťažkostiach, ponúknutí miesta v autobuse, v pohladení psíka, hlásaní pravdy, zastaní sa slabšieho, prajnosti a v zdieľaní dobrej zvesti. V úsmeve, hoci aj cez slzy.

Spomienka je o to silnejšia, o čo bližší nám bol človek, ktorý odišiel. Sused, priateľ, kolega, súrodenec, rodič. Alebo len ten, čo som ho vídal každé ráno cestou do práce. Bol to dobrý a slušný človek, stretal som ho rád. Spomienka žije. Odpočívaj v pokoji, Lacko Mušinský.

Podoby džezu sú na Rádiu Piešťany už takmer desaťročie. Ich počet sa blíži k malému jubileu. Odzneli tisícky skladieb, rozhovorov, úvah, oznamov, informácií. Predstavujú sa osobnosti, nové nahrávky, festivaly, koncerty. Takáto činnosť vyžaduje vedomosti, znalosť hudobnej sféry, vzťahy s hudobníkmi, technickú odbornosť. A hlavne spoluprácu spomínaných sfér. Oddanosť veci a vzťahy na báze dôvery a rešpektu. Len tak môže byť takáto činnosť úspešná. Hodnota diela je v jeho tradícii.

Podoby džezu píšu svoju históriu v ich týždennej pravidelnosti s príťažlivým obsahom. Na týchto vlastnostiach si budujú svoj úspech a uznanie, za ktoré ich tvorcovia svojim poslucháčom aj touto cestou ďakujú.

Džezová scéna začína ožívať. Chystajú sa prvé festivaly a koncerty. V reálnej podobe sa chystá festival v bavorskom Passau, JazzFestBrno hlási tucet náhradných termínov, v septembri ho otvorí Avishai Cohen. Jazz pod hradom v Trenčíne skrášli Timna Brauer a Štěpánka Balcarová. Nové albumy sa objavujú v týždennej pravidelnosti.

O tom všetkom vás poinformujeme v nedeľu v relácii Podoby džezu na Rádiu Piešťany. Lacko Mušinský bol pri jej zrode, moderoval prvé vydania, skomponoval znelku.

Na stretnutie sa teší vám a džezu verný Jano Babič.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je piatok 26. apríla. Tento deň je Svetovým dňom dierkovej fotografie a Svetovým dňom duševného vlastníctva. Meniny má Jaroslava.
  • 26.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je štvrtok 25. apríla. Tento deň je Svetovým dňom tučniakov, Svetovým dňom boja proti malárii a Svetovým dňom vodiacich…
  • 25.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 26. apríla 2024
Meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav