Obyvatelia Špačiniec podpisujú petíciu za prevod pozemkov štátu na obec

Do organizovania petície sa zapojili viaceré občianske združenia zo Špačiniec, vrátane Jednoty dôchodcov alebo dobrovoľných hasičov.

FB Špačince

Petíciu za bezodplatný prevod pozemkov štátu do vlastníctva obce Špačince podpisujú obyvatelia tejto dediny v susedstve Trnavy. Podporujú tak požiadavku obecného zastupiteľstva, ktoré chce získať pozemky s rozlohou približne 27 hektárov na rozvojové investície, ktoré by slúžili obyvateľom Špačiniec. Podľa starostu Júliusa Zemka má ísť napríklad o relaxačno-oddychovú zónu, park, ovocný sad, prípadne novú školu alebo škôlku. Slovenský pozemkový fond (SPF) prevod pozemkov na obec odmieta s vysvetlením, že sú určené pre reštituentov, ktorým nie je možné vrátiť ich pôvodné pozemky. „Fond musí prednostne prihliadať na uspokojenie reštituentov,“ reagoval na požiadavku obce riaditeľ regionálneho odboru SPF v Trnave Tibor Pethö.

Za nezmysel označil petíciu Tomáš Holkovič, ktorého rodina čaká už roky na vybavenie reštitučných nárokov. Pozemkový fond v Trnave rodine podľa neho už pred piatimi rokmi odsúhlasil pozemky práve pri Špačinciach, dodnes im však neboli vydané. „Sme ľudia, ktorým bola v minulosti komunistami vyvlastnená pôda a žiadame náhradu už dlhé roky. Aktuálne sa mi zdá, že nám ju opäť chce niekto vziať,“ uviedol Holkovič.

„Už dnes môžem povedať, že obyvatelia Špačiniec vo veľmi veľkom počte podporujú túto petíciu, pretože si uvedomujú dôležitosť získania týchto pozemkov pre obec. V budúcnosti by to mohlo posunúť nielen kvalitu života ich samotných, ale aj ďalších pokolení na mnohé roky dopredu,“ povedal poslanec Obecného zastupiteľstva v Špačinciach a iniciátor prevodu pozemkov na obec Branislav Pastucha. Do organizovania petície sa zapojili viaceré občianske združenia zo Špačiniec vrátane Jednoty dôchodcov alebo dobrovoľných hasičov. Členmi petičného výboru sú okrem zástupcov týchto združení aj obecní poslanci. Od piatku osobne navštevujú domácnosti v obci a ľudí žiadajú o podporu petície. Petičné hárky môže podpísať každý obyvateľ Špačiniec nad 15 rokov.

sita

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je piatok 26. apríla. Tento deň je Svetovým dňom dierkovej fotografie a Svetovým dňom duševného vlastníctva. Meniny má Jaroslava.
  • 26.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je štvrtok 25. apríla. Tento deň je Svetovým dňom tučniakov, Svetovým dňom boja proti malárii a Svetovým dňom vodiacich…
  • 25.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 26. apríla 2024
Meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav