Atraktivitu Piešťan budujme aj cez šport

  • Piešťany / Spravodajstvo / Šport
  • 7. júna 2020, 00:01

Aj keď, bohužiaľ, turistická atraktivita v poslednom čase klesala, mesto Piešťany je a asi aj navždy bude turistické mesto. Piešťany môžu byť hrdé na turizmus opierajúci sa o kúpele a krásne životné prostredie.

V mestskom parku nájdeme antukové ihrisko, kde hrajú mladšie i staršie generácie volejbalistov a volejbalistiek. (Autor: archív CVČ)

Čo ale dosť zaváži pri výbere miesta pre život pre mladú rodinu, je i možnosť voľnočasových aktivít pre deti. Rodičia generácie alpha sa stále viac zaujímajú o život svojich detí a Piešťany spolu s Centrom voľného času Ahoj ponúkajú deťom a mládeži množstvo príležitostí, ako môžu tráviť voľný čas.

Keďže deti, študenti, dospelí či ľudia v strednom veku ešte donedávna nemohli pre stále trvajúcu pandémiu koronavírusu trénovať vo vnútorných priestoroch, tréningy rôznych športových klubov, ale aj jednotlivcov sa presunuli do vonkajších priestorov a odhalili sa tak ďalšie športy a voľnočasové aktivity, ktoré ľudia doteraz nemali možnosť bližšie spoznať.

Prechodom cez Piešťany je možné nájsť rôzne športové možnosti pre deti a mládež, a čo je dôležité, i pre širokú verejnosť. To znamená, že nielen deti a mladí chcú aktívne žiť a športovať, ale v Piešťanoch možno stretnúť aj športujúcich dospelých a seniorov.

V tomto období môžeme preto vidieť veľké množstvo športujúcich ľudí. Ak ideme smerom na Hornú Stredu, stretneme cyklistov či korčuliarov. Smerom do mesta na futbalovom štadióne športuje množstvo futbalistov, basketbalistiek, ragbistov alebo teraz najnovší projekt HappyMove, ktorý sa venuje všeobecnej športovej príprave detí. Práve pri tomto štadióne nedávno vyrástlo úplne nové ihrisko na plážový volejbal, o ktorého vznik sa pričinila skupina dobrovoľníkov a aktivistov.

Vedľa je tenisový areál, ktorý teraz býva zaplnený aktívnymi, ale aj rekreačnými tenistami. Smerom k Domu umenia nájdeme v parku antukové volejbalové ihrisko, kde hrajú mladšie aj staršie generácie volejbalistov a volejbalistiek. Hneď vedľa je hokejbalové ihrisko, ktoré je dennodenne navštevované hokejbalistami, florbalistami, hokejistami, ale aj basketbalistami či malými futbalistami. Vedľa tohto ihriska sú dva vonkajšie stolnotenisové stoly, ktoré bývajú v dobrom počasí preplnené a niekedy sa na stoly pre veľký záujem dokonca čaká. Na týchto ihriskách sa konala aj seniorská olympiáda, ktorú pomáhalo usporiadať Centrum voľného času (CVČ) Ahoj. Okrem toho organizuje aj amatérsky stolnotenisový turnaj o majstra piešťanského parku.

Na trávnatom povrchu za Domom umenia hrávajú ľudia ragby alebo bedminton. Je tam vidieť ľudí cvičiť jogu, karate, box, hrať frisbee alebo kopať si futbalovú loptu. Popri Váhu je možné stretnúť množstvo cyklistov alebo bežcov, ktorí smerujú na Lodenicu alebo až na drahovskú hať. Na Váhu trénuje množstvo kanoistov alebo veslárov. Smerom na Lodenicu je ihrisko, kde ojedinele ľudia hrajú plážový volejbal. Tu sa konajú aj súťaže na dračích lodiach.

Za Krajinským mostom sa nachádza streetworkoutové ihrisko, ktoré navštevujú všetky generácie v snahe udržať svoje svaly v kondícii. Ak pôjdeme k hokejovému štadiónu, môžeme tam momentálne vidieť detské hokejové tréningy. Tento pohľad je v tomto období zaujímavý, pretože vidieť tréning mladých hokejistov nie je v bežnom období možné.

Vedľa na mieste bývalej hádzanárskej haly je HS Centrum, kde sa okrem tenisových ihrísk nachádza streetworkoutové ihrisko, veľké ihrisko na futsal, futbal, florbal alebo hádzanú. V tomto veľmi peknom areáli je aj plážové ihrisko, kde možno teraz stretnúť hrať mladé volejbalistky, ale i staršiu generáciu amatérskych volejbalistov, ktorí nezanevreli na šport, ktorému sa venovali už v mladosti. Na tomto ihrisku trénujú aj mladí hádzanári plážovú hádzanú. Tá je pomerne málo známa, no o to zaujímavejšia. Kolujú chýry, že v tomto centre vyrastie nová športová paralympijská hala, ktorá by vedela zvýšiť turizmus v Piešťanoch.

Z HS Centra sa môžeme presunúť na Lodenicu, na ktorej je tiež pieskové ihrisko, na ktorom sa hráva plážový volejbal, množstvo ľudí si tu hádže lietajúci tanier, kope si loptu alebo hrá petang. Ako poslednú možno spomenúť cyklotrasu okolo Sĺňavy. Okrem toho, ak zavítame na školské dvory, tie sú neustále preplnené futbalistami, basketbalistami, hokejbalistami alebo hádzanármi.

Jednoducho, Piešťany žijú športom a ten potrebuje na svoje fungovanie aj vhodnú infraštruktúru. Dlhodobo je však v meste táto infraštruktúra poddimenzovaná. Školské telocvične sú preplnené a dostať hodiny vo veľkých telocvičniach je priam nemožné. Kedysi niekto povedal, či bude mesto Piešťany mestom hál. My vravíme áno, nech sú mestom hál.

My v CVČ Ahoj vieme, aká obrovská je účasť detí na školských športových akciách, ktoré usporadúvame, a ako veľmi ich tieto akcie bavia. Ročne usporiadame približne 50 okresných športových súťaži a päť krajských súťaží, ktorých sa zúčastní vyše 3500 detí z Piešťan a okolia. Deti a mladí v Piešťanoch veľmi radi športujú. Preto, ak je tu dopyt, skúsme ho začať uspokojovať.

Toľko športov, ktoré sa v Piešťanoch prevádzkujú, či už cez CVČ Ahoj, profesionálne kluby, ale aj amatérske skupinky futbalistov, ragbistov, volejbalistov, hokejbalistov alebo hádzanárov, nedokáže prežiť bez vhodnej infraštruktúry, ktorú by bolo vhodné časom vybudovať. Toľko športových možností nám závidia rodičia z iných miest, preto aspoň takto cez šport by sme mohli zvyšovať atraktivitu Piešťan, pretože športové mesto je zdravé mesto, v ktorom budú mať ľudia chuť žiť.

Miroslav Petráš, riaditeľ CVČ Ahoj Piešťany

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je streda 27. marca. Tento deň je Svetovým dňom divadla. Meniny má Alena.
  • 27.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je utorok 26. marca. Tento deň je Svetovým dňom epilepsie. Meniny má Emanuel.
  • 26.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je pondelok 25. marca. Tento deň je Dňom zápasu za ľudské práva a Medzinárodným dňom spomienky na obete otroctva…
  • 25.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
štvrtok, 28. marca 2024
Meniny má Soňa, zajtra Miroslav