Železničná spoločnosť Slovensko vypraví prvé vlaky do Česka cez Kúty a Čadcu v pondelok

  • Piešťanský týždeň / Kraj / Spravodajstvo
  • 5. júna 2020, 17:09

Po obnovení neobmedzeného režimu na hraniciach národný vlakový osobný dopravca obnovuje medzinárodnú prepravu do Česka. Väčšiu medzištátnych diaľkových a regionálnych vlakov k západným susedom vypraví od utorka 9. júna.


Ilustr. foto (Autor: red)

Železničná spoločnosť Slovensko, a. s. (ZSSK) po obnovení neobmedzeného režimu na hraniciach spúšťa medzinárodnú vlakovú dopravu do Českej republiky. Niektoré vlaky k západným susedom vypraví cez Kúty a Čadcu už v pondelok 8. júna, väčšinu medzištátnych diaľkových a regionálnych spojov začne prevádzkovať od utorka 9. júna. Informoval o tom v piatok národný vlakový osobný dopravca.

„Z celkového počtu 54 diaľkových vlakov bude s ČR obnovených 48 vlakov,“ uviedol riaditeľ odboru komunikácie a hovorca ZSSK Tomáš Kováč. Cez Kúty bude z celkového počtu 22 vlakov zavedených osemnásť, cez Horní Lideč všetkých dvanásť vlakov a cez Čadcu bude z 20 vlakov zavedených osemnásť. „V medzištátnej doprave predpokladáme nasadenie reštauračných vozňov už od 9. júna a vo vnútroštátnej doprave 14. júna,“ priblížil Kováč. Predaj cestovných lístkov bude možný už od soboty 6. júna, avšak zatiaľ iba v pokladniciach ZSSK bez možnosti zakúpiť si miestenku. „Následne sa v priebehu budúceho týždňa spustí predaj všetkých cestovných dokladov (cestovné lístky vrátane miesteniek) v pokladniciach aj na e-shope ZSSK,“ poznamenal Kováč.

Vo vlakoch, v priestore stanice, prípadne v exteriéri pri menej ako dvojmetrovom odstupe medzi jednotlivými osobami je aj naďalej nutné mať nasadené rúško. Platí to na Slovensku aj v Česku. „Na Slovensku sa na vozidlách Českých dráh po každom prevádzkovom aj redukovanom čistení vykoná dezinfekcia chlórovou emulziou. V Čechách sa na vozidlách ZSSK vykoná dezinfekcia všetkých dotykových plôch. Vozidlá ZSSK jazdiace do Čiech budú minimálne dvakrát týždenne dezinfikované polymérovým prípravkom s dlhodobým účinkom,“ dodal Kováč. O obnovení medzinárodnej vlakovej dopravy s ďalšími krajinami bude ZSSK informovať začiatkom budúceho týždňa.

sita

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je štvrtok 18. apríla. V tento deň sa v roku 1901 narodil MUDr. Emil Veselý, lekár, prednosta a primár…
  • 18.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je streda 17. apríla. Tento deň je Svetovým dňom hemofílie. Meniny má Rudolf.
  • 17.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 19. apríla 2024
Meniny má Jela, zajtra Marcel