Oprava lávky bude stáť 610-tisíc eur a realizácia potrvá 6 mesiacov

Verejné obstarávanie na opravu lávky pre peších, vedúcej cez Váh popri Krajinskom moste, je už ukončené a víťaz súťaže ako i cena sú známe. Piešťanskú radnicu bude oprava lávky stáť 350-tisíc eur a zvyšok by do kompletnej ceny 610-tisíc mali doložiť majitelia inžinierskych sietí, ktoré vedú v telese lávky. Prispieť má ale aj trnavská župa. Tej patrí Krajinský most, na ktorého pilieroch lávka leží.

Lávka pre peších je uzavretá od novembra minulého roka. (Autor: pror)

Na najbližšie rokovanie mestských komisií sú na schválenie pripravené zmluvy medzi Mestom Piešťany a Trnavskou vodárenskou spoločnosťou, Slovenským plynárenským priemyslom, Slovak Telekomom, ale aj Trnavským samosprávnym krajom.

Podľa navrhovaných zmlúv by na opravu lávky mal plynárenský priemysel a Telekom prispieť po 50-tisíc eur, trnavská župa 200-tisíc eur, vodári by za umiestnenie ich potrubí v telese mestskej lávky mali začať platiť prenájom a mesto zo svojho rozpočtu doloží 350-tisíc.

Táto suma by náklady na jej opravu mala vykryť, a podľa našich informácií by dodávateľská firma mala lávku kompletne opraviť za dobu šiestich mesiacov. Ak teda všetko prebehne tak ako má, v úvode roku 2021 by mohla byť lávka opäť sprístupnená.

V každom prípade technický stav lávky je mestu známy od roku 2014, keď statik prvý krát vyhodnotil, že je nevyhovujúci a zastupiteľstvo na jej opravu vyčlenilo financie. Odvtedy sa však situácia podceňovala a vtedajšie vedenie radnice spolu so zastupiteľstvom uprednostnili iné investičné akcie, kam sa požadované finančné prostriedky vždy presunuli. Dokonca sa na lávke nevykonávala ani žiadna bežná údržba, ktorá by jej životnosť predlžovala.

Teraz je však stav taký, že statik na jeseň minulého roku posúdil lávku pre pohyb osôb ako nebezpečnú. Mesto ju muselo v novembri uzavrieť, pretože nemalo inú možnosť, ak nechcelo ohrozovať životy ľudí.

Kým sa však lávka neopraví, chodci musia na druhú stranu Váhu prechádzať len cez Kolonádový most a cyklisti môžu prechádzať ako účastníci cestnej dopravy po vozovke Krajinského mosta.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je štvrtok 18. apríla. V tento deň sa v roku 1901 narodil MUDr. Emil Veselý, lekár, prednosta a primár…
  • 18.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Známy slovenský herec Jozef Vajda sa chystá oživiť kúpeľné mesto Piešťany humorom a smiechom. Od 16. do 19. augusta sa…
  • 19.04.2024, 08:32
  • Kultúra a spoločnosť / Piešťany
piatok, 19. apríla 2024
Meniny má Jela, zajtra Marcel