Grape Festival: Namiesto derniéry v Piešťanoch bude zrejme premiéra v Žiline

  • Podujatia / Piešťany / Spravodajstvo
  • 5. júna 2020, 00:01

Mala to byť derniéra festivalu Grape na letisku v Piešťanoch. Nakoniec z toho zrejme bude premiéra v budúcom roku na letisku v Žiline. I to je jeden z možných scenárov, kde festival dnes už európskeho významu nakoniec skončí. Tohtoročný Grape prekazil koronavírus a následný vládny zákaz organizovania všetkých spoločenských a kultúrnych podujatí s kapacitou nad 1000 ľudí do konca tohto roka.

Nájsť priestor pre 20-tisíc návštevníkov festivalu Grape nie je jednoduché. (Autor: ajdnes.sk)

Grape je hudobný festival, ktorý sa každoročne od roku 2010 konal počas augusta na piešťanskom letisku. Prvý ročník sa mal pôvodne uskutočniť v Pezinku (preto názov hrozna Grape), avšak po presune do Piešťan v kúpeľnom meste už zostal.

Grape postupne vyrástol z pôvodne malého podujatia na jeden z najväčších hudobných festivalov na Slovensku, pričom svojou snahou o prezentáciu slovenskému publiku menej známych umelcov z domova aj zahraničia si získava pozitívne ohlasy. Festival sa v rokoch 2012 a 2014 zaradil medzi desať najlepších malých festivalov v Európe podľa Europe Festival Awards. Kapacita je 20-tisíc divákov, prvý raz sa Grape vypredal v roku 2014. A ani v roku 2019 to nebolo inak.

Festival bol prínosom aj pre poskytovateľov ubytovania a reštauračných služieb v kúpeľnom meste. Počas dvoch dní v úvode augusta si miestni podnikatelia v oblasti služieb mohli povedať, že išlo pre nich o takzvaný zlatý víkend, keď boli piešťanské ubytovacie kapacity takmer do posledného miesta obsadené najmä návštevníkmi hudobného festivalu. Ako jeden z najlepších malých festivalov v Európe priťahoval Grape i klientelu, ktorá neobľubovala prespávať v stanovom mestečku na letisku a atmosféru si vychutnávala iba pri hudobnej produkcii a na noc sa odoberala do hotelového komfortu.

Grape sa tak s najväčšou pravdepodobnosťou zaradí medzi trojicu festivalov, ktoré z Piešťan za posledné roky odišli. Punkáči deťom sa presťahovali z autokempingu na Lodenici na letisko v Trenčíne, Topfest sa z letiska vrátil späť na Zelenú vodu a Grape z Piešťan vyháňa zatiaľ márne úsilie trnavskej župy piešťanské letisko rozlietať.

I keď župan Jozef Viskupič deklaroval záujem zachovať Grape v trnavskom regióne, letná charterová prevádzka na piešťanskom letisku sa nedá s hudobným festivalom skombinovať. Ide totiž o celé dva týždne bez lietania, ktoré potrebuje Grape na prípravu festivalu, jeho uskutočnenie a následnú likvidáciu navozeného materiálu.

Letisko v Bolerázi ako nové miesto pre festival, organizátori Grepe odmietli.

Podľa našich informácií organizátori dostali ponuku od župana ako náhradnú lokalitu využiť letisko v Bolerázi, čo je neďaleko Trnavy.

Túto ponuku však odmietli. Organizátori však vyjadrili záujem i naďalej zostať v regióne Piešťan. To však naráža na zásadný problém. Ani krajská, ale ani mestská samospráva nedisponuje tak rozsiahlym pozemkom, na ktorý by sa zmestilo 20-tisíc návštevníkov festivalu a bol by vybavený inžinierskymi sieťami či cestnou infraštruktúrou tak, ako je tomu na piešťanskom letisku.

S pravdepodobnosťou hraničiacou s istotu je fakt, že Grape z piešťanského regiónu odíde. V diskusii o budúcom mieste organizovania festivalu sa tak najčastejšie spomína letisko žilinské.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je utorok 23. apríla. Tento deň je Svetovým dňom kníh a autorských práv. Meniny má Vojtech.
  • 23.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je streda 24. apríla. Tento deň je Svetovým dňom laboratórnych zvierat (UNESCO). Sviatkom sv. Juraja, patróna vojakov, rytierov, lukostrelcov…
  • 24.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je pondelok 22. apríla. Tento deň je Dňom zeme a Svetovým dňom modlitieb za kňažské a rehoľné povolania. Meniny…
  • 22.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
streda, 24. apríla 2024
Meniny má Juraj, zajtra Marek