Cyklotrasu, ktorá dokončí prepojenie Hornej Stredy s Trenčínom, vybudujú za sedem mesiacov

Sedem mesiacov potrvá výstavba cyklotrasy, ktorá spojí Nové Mesto nad Váhom s krajským mestom Trenčín. Viac ako 21-kilometrový úsek postaví za takmer 4,2 milióna eur spoločnosť Strabag, s. r. o., ktorej zástupcovia v utorok 2. júna prevzali stavenisko. Po dokončení cyklotrasy sa mimo ciest pre automobily bude dať dostať nielen do Trenčína, ale aj na najstaršie slovenské pútnické miesto, stredoveký kláštor v Skalke nad Váhom. Okrem toho sa cyklisti pohodlne dostanú aj na Nosickú priehradu pri Púchove, či cez Nemšovú a Horné Srnie až na hrad Brumov v Českej republike.

Vľavo cyklochodník Horná Streda - Nové Mesto nad Váhom vpravo je "cyklochodník" Vrbové - Piešťany.

Stavba je financovaná z prostriedkov Integrovaného regionálneho operačného programu a Trenčiansky samosprávny kraj (TSK) sa bude na projekte finančne podieľať piatimi percentami celkových oprávnených výdavkov. Súčasťou cyklotrasy, ktorá je prevažne vedená v nenáročnom teréne popri Biskupickom kanáli, budú aj tri cyklistické odpočívadlá s prístreškom a mobiliárom.

Cyklochodník z Hornej Stredy do Nového Mesta nad Váhom.

Budúca cyklotrasa je v poradí tretím z ôsmich úsekov Vážskej cyklomagistrály. Cyklisti už aktívne využívajú viac ako 13-kilometrový úsek medzi Hornou Stredou a Novým Mestom nad Váhom a druhý rok aj štvorkilometrové prepojenie Púchova s Nosickou priehradou. Po kompletnom dobudovaní bude Vážska cyklomagistrála merať 100 kilometrov a spojí hranice Trenčianskeho kraja so Žilinským a Trnavským krajom.

Cyklocesta do Nemšovej v čase tesne pred dokončením. V súčastnosti je už odovzdaná cyklistom.

Do siete cyklotrás v Trenčianskom samosprávnom kraji (TSK) oficiálne prednedávnom pribudla spojnica Trenčína s Nemšovou. Novú cyklotrasu postavil kraj v rámci cezhraničného projektu Na bicykli po stopách histórie, pri ktorom spolupracuje s mestom Brumov-Bylnice v Česku v okrese Zlín. Stavba 11-kilometrového úseku si vyžiadala viac ako 2,4 milióna eur vrátane nenávratného príspevku z operačného programu Interreg V-A SK-CZ.

Slávnostné otvorenie cyklotrasy Trenčín – Nemšová

Trasa neobchádza ani najstaršie pútnické miesto na Slovensku v Skalke nad Váhom, ktoré TSK zvolil za miesto oficiálneho otvorenia. „Ak sa hovorí, že všetky cesty vedú do Ríma, tak niektoré už niekoľko stoviek rokov vedú aj do Skalky nad Váhom. Kedysi sa tu zastavovali vážski pltníci, okrem nich množstvo peších pútnikov nielen zo Slovenska, ale aj z Moravy či Poľska. V súčasnom období sem prichádza aj veľa cyklistov. Ja prajem všetkým, aby sa na bicykloch cítili dobre, našli harmóniu duše a tela a nadýchali sa tu nielen histórie, ale aj pokoja a dobra, ktoré toto miesto vyžaruje,“ uviedol počas slávnostného otvorenia nitriansky diecézny biskup Viliam Judák.

Cyklochodník z Trenčína do Nemšovej

Cyklospojnica Trenčína s Nemšovou je súčasťou viac ako 30-kilometrovej cyklotrasy spájajúcej Trenčiansky hrad s hradom Brumov v Českej republike. Z Trenčianskeho hradu vedie uličkami mesta cez starý železničný most, Zamarovce, popod Skalku nad Váhom až do Nemšovej, kde sa napája na už existujúce cyklospojenie s Českou republikou.

Ak sa chcú Piešťanci dostať na tieto cyklotrasy až do Trenčína a ďalej, budú si musieť počkať sedem mesiacov na dokončenie úseku od Nového Mesta nad Váhom.

Cyklochodník“ Vrbové – Piešťany

A možno sa aj dočkáme splnenia prísľubu predsedu Trnavského samosprávneho kraja Jozefa Viskupiča a kraj prepojí novým cyklochodníkom aj Hornú Stredu s Piešťanmi.

Zatiaľ sa však môžeme „tešiť“ len z toho, že nám kraj za státisíce euro ročne udržuje pri živote letisko z ktorého nič nelieta. A pritom v regióne nedokážeme už roky zrealizovať ani len 8 km cyklochodníka z Piešťan do Vrbového či 4 km cyklocesty z Piešťan do Hornej Stredy.

SITA/pror

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je štvrtok 18. apríla. V tento deň sa v roku 1901 narodil MUDr. Emil Veselý, lekár, prednosta a primár…
  • 18.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je streda 17. apríla. Tento deň je Svetovým dňom hemofílie. Meniny má Rudolf.
  • 17.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
štvrtok, 18. apríla 2024
Meniny má Valér, zajtra Jela