Basketbalové reprezentantky už zarezávajú v Piešťanoch

Možnosť trénovať v halách po uvoľnení opatrení súvisiacimi s pandémiou koronavírusu využila aj slovenská basketbalová reprezentácia ži­en. Od pondelka v Piešťanoch absolvuje štvortýždňové sústredenie. Jeho hlavným cieľom je, aby sa mladé slovenské družstvo zohralo a pripravilo sa na zápasy kvalifikácie o postup na majstrovstvá Európy. Tie by sa mali konať v júni 2021 vo Francúzsku a Španielsku.

Možnosť trénovať v halách po uvoľnení opatrení súvisiacimi s pandémiou koronavírusu využila aj slovenská basketbalová reprezentácia ži­en.

Slovenky majú za sebou úvodný zápas kvalifikačnej H-skupiny, na palubovke najťažšieho súpera v boji o postup prehrali s Maďarskom 59:73. Na šampionát postúpia priamo víťazi skupín a päť najlepších tímov z druhých miest v deviatich skupinách. „Za všetky dievčatá môžem povedať, že sme veľmi rady, že sme sa tu stretli v takom hojnom počte,“ vyhlásila na brífingu pred tréningom v Piešťanoch krídelníčka Terézia Páleníková a zároveň prezradila, ako sa vysporiadala s izoláciou počas pandémie. „Bolo to obmedzujúce. Nemohli sme vykonávať to, na čo sme zvyknutí. Našli sme si nejaký spôsob a individuálne sme sa ako tak pripravovali, ale nebolo to jednoduché.“

Kvalifikácia v novembri

Ďalší zápas kvalifikácie bude v novembri, Slovenky privítajú doma Holanďanky. S najväčšou pravdepodobnosťou sa tento zápas odohrá v Piešťanoch. Páleníková pripomína, že času na prípravu nie je až toľko, ako by sa zdalo. „V novembri budeme mať pred ostrým zápasom kvalifikácie na prípravu iba pár dní, tam sa toho už veľa stihnúť nedá. Chceme postúpiť na majstrovstvá Európy. Kvalifikáciu sme odštartovali prehrou, takže ostatné zápasy chceme vyhrať,“ deklarovala ambície slovenského tímu hráčka, ktorá uplynulú sezónu dohrala v drese Piešťanských Čajok, keď rok 2019 zväčša premaródila.

Z obnovenia tréningového procesu mal radosť aj kouč reprezentácie žien Juraj Suja. „Ďakujem vedeniu SBA, že sa mu podarilo zabezpečiť toto sústredenie. Navyše takmer v pôvodnej forme ako sme plánovali, čo je takmer malý zázrak. Je to samozrejme aj vďaka tomu, že situácia s pandémiou sa zlepšuje. Sme veľmi vďační za to, že sa tu môžeme stretnúť,“ povedal tréner, ktorý chce Slovenky dostať na európsky šampionát opäť po štyroch rokoch. Na predchádzajúce ME Slovenky nepostúpili.

Na ten najbližší vedie cesta cez co najvyššiu výhru doma proti Maďarsku a cez dve víťazstvá nad papierovo slabším Holandskom. Sústredenie v Piešťanoch bolo iba prvým krokom k tomu, aby družstvo bolo na zápasy pripravené fyzicky i herne. „Treba si uvedomiť, že hráčky za normálnych okolností nikdy nemajú desať týždňov voľno. Hlavne sme ich teda chceli opäť zapojiť do basketbalového diania. Zároveň sme už dávnejšie deklarovali, že sa chceme stretávať vždy, kedy je to možné, pretože máme veľa práce. Družstvo je stále relatívne mladé a nie úplne skúsené pre kvalifikačné súboje,“ pripomenul Suja.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je streda 27. marca. Tento deň je Svetovým dňom divadla. Meniny má Alena.
  • 27.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je piatok 28. marca. Tento deň je Dňom učiteľov. Meniny má Soňa.
  • 29.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je utorok 26. marca. Tento deň je Svetovým dňom epilepsie. Meniny má Emanuel.
  • 26.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 29. marca 2024
Meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava