Podujatí v meste pribúda

V bežnej situácii by sme v máji i júni v Piešťanoch premýšľali, kam skôr vybehnúť. Tieto mesiace totiž v kúpeľnom meste každoročne prinášajú desiatky rôznorodých podujatí, dokonca mnohé sa zvykli konať súčasne.

Film Príliš osobná známosť odpremietajú v Dome umenia dnes o 18.00 h. Foto: continental-film

Aj u nás v redakcii to znamenalo, že sme riešili, kto kedy kam stihne ísť, či sa stihne presunúť pred začiatkom ďalšej akcie a ako dlho sa na nej môže zdržať. Teraz sa pre koronavírusom podmienenú stopku podujatiam môžeme tešiť, že sa ich organizovanie pomaly rozbieha.

Bežné roky býva súčasťou májového a júnového programu napríklad music festival Piešťany, otvorenie kúpeľnej sezóny, prehliadka veteránov Concours d’Élegance, bývali zvykom aj festivaly ako CityFest, svojho času Topfest či rôzne koncerty, menšie akcie a stretnutia rôznych skupín ľudí.

Pandémia však na čas pozastavila organizovanie akýchkoľvek akcií a ľudia, ktorí ich doposiaľ zvykli pravidelne navštevovať, sú prirodzene hladní po „kultúre“. Skvelá správa posledných dní je, že pre priaznivú situáciu sa opatrenia pomaly uvoľňujú a menšie podujatia je už možné pripraviť.

Ako píšeme na strane 11 (tlačenej verzie Piešťanského týždňa), od tohto týždňa opäť spustilo premietanie napríklad kino Fontána. Do sály sa zmestí tretina bežného počtu ľudí a vzájomne cudzí diváci sú usadení v dostatočných vzdialenostiach. To určite poteší napríklad takých introvertov, ktorí „masovky“ nemusia.

Na 10. strane sa dočítate o Dome umenia a filmoch, ktoré tento týždeň odpremieta. V tejto kultúrnej inštitúcii sprístupnia aj výstavy, takže na svoje si prídu milovníci výtvarného umenia – maľby i fotografie. Program kina Fontána a Domu umenia nájdete prehľadne spísaný tiež na strane 18.

No a okrem toho sa môžeme tešiť z toho, že postupne ožívajú aj ďalšie inštitúcie, občianske združenia a jednotlivci, ktorí spríjemňujú život v meste svojimi nápadmi a podujatiami.

V mestskej knižnici sú prístupné rôzne workshopy a podujatia podporujúce čítanie u detí. V Piešťanskom informačnom centre prebieha výstava obrazových diel akademických maliarov, ktorí žili a tvorili v Piešťanoch. Kreatívne centrum Arta pripravuje ďalšiu výstavu v Pouličnej galérii Vitrínky, ktorú otvorí vo štvrtok 4. júna na Kollárovej ulici.

V sobotu sa v Kúpeľnej dvorane uskutoční Charitatívny bazár kníh, o týždeň nato na rovnakom mieste zasa nájde priestor Zóna bez peňazí. Do konca júna bude aj Swap rastlín v Elektrárni a ak všetko dobre pôjde, určite ešte čosi pribudne.

Držme si teda palce, nech priaznivá situácia pretrváva a ponuka podujatí a akcií naďalej rastie.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je streda 24. apríla. Tento deň je Svetovým dňom laboratórnych zvierat (UNESCO). Sviatkom sv. Juraja, patróna vojakov, rytierov, lukostrelcov…
  • 24.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je pondelok 22. apríla. Tento deň je Dňom zeme a Svetovým dňom modlitieb za kňažské a rehoľné povolania. Meniny…
  • 22.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je utorok 23. apríla. Tento deň je Svetovým dňom kníh a autorských práv. Meniny má Vojtech.
  • 23.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
streda, 24. apríla 2024
Meniny má Juraj, zajtra Marek