Výstava výšiviek je opäť sprístupnená

Pandémia koronavírusu prerušila možnosť prezrieť si výstavu, ktorú Balneologické múzeum Imricha Wintera v Piešťanoch otvorilo ešte v chladných mesiacoch. Záujemcovia teraz môžu opäť obdivovať výšivky z okolia Piešťan a Trnavy, ktoré sú inštalované vo Vile dr. Lisku.

Vo Vile dr. Lisku si môžete prezrieť výšivku z okolia Piešťan a Trnavy. (Autor: am)

Vo vstupnej miestnosti sú na stenách zavesené výkresy zo Sbierky ľudového vyšívania Piešťany, ktorú spracovali počas šesťročnej práce manželia Markovci. Obaja boli učiteľmi, a keďže pani Marková pochádzala z Piešťan, piešťanskú výšivku veľmi dobre poznala. Priestory vstupnej miestnosti dopĺňa súbor bábik v ľudovom odeve zo zbierok múzea.

Najväčší priestor výstavy je venovaný tradičnej ľudovej výšivke, ktorou sa zdobili odievačky, kútne plachty (oddeľovali šestonedieľku ležiacu v kúte od zvyšku miestnosti), obrusy, závesy, ozdobné uteráky a prikrývky pre dieťa na krst, v mužskom odeve košele, kabáty, v ženskom rukávce, živôtiky, zástery, kabátiky, ozdobné pásy, šatky a čepce. V menšej miere je prezentovaný tradičný detský odev a detský odev šitý v druhej polovici 20. storočia. V tomto odeve sa častejšie využívala okrem ručnej výšivky strojová výšivka retiazkovým stehom – trukovanie.

Okrem výšivky na tradičnom odeve je prezentovaná aj výšivka použitá na modernom odeve a v interiéri najmä z druhej polovice 20. storočia. Časť výstavy je venovaná odevu, ktorý vyšívala a dokonca i nosila Alžbeta Mičúchová z Piešťan. Tá sa rôznym ručným prácam venovala celý život, v školských časoch, ale aj na dôchodku, keď maľovala ornamenty a zbierala modranskú keramiku. Pri vyšívaní využívala rôzne techniky – krížikový steh, stonkový steh, plnú výšivku či richelieu.

Menší priestor je venovaný výšivkám z kaštieľov v okolí Piešťan – z Brunoviec a Koplotoviec – z prvej polovice 20. storočia. V stredu 17. júna o 17.00 h v priestoroch Vily dr. Lisku sa uskutoční aj prednáška etnologičky Anety Vlčkovej s názvom Zlatá výšivka v okolí Trnavy.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je streda 17. apríla. Tento deň je Svetovým dňom hemofílie. Meniny má Rudolf.
  • 17.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je štvrtok 18. apríla. V tento deň sa v roku 1901 narodil MUDr. Emil Veselý, lekár, prednosta a primár…
  • 18.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 19. apríla 2024
Meniny má Jela, zajtra Marcel