Podoby džezu

  • Kultúra a spoločnosť / Hudba
  • 31. mája 2020, 08:01

Milí priatelia džezu a dobrej hudby, krajina sa vracia k normálnemu životu. Chystáme sa nadýchnuť v očakávaní návratu do každodennej pravidelností ako pred „koronou“. Bude to možné? Poučíme sa? Bude to užitočné? To sú otázky kolujúce medzi ľuďmi a, žiaľ, aj rozdeľujúce spoločnosť.

Babic
Ján Babič (Autor: apt)

Tento stav je vážny, uvoľnenie opatrení zvádza k eufórii a poľaveniu v ostražitosti. Rozdielne pohľady na situáciu sú problémom vo vzťahoch, v rodinách. Byť v strehu nie je zbabelosť, nosiť rúško je ohľaduplnosť, rešpektovať opatrenia je občianska disciplína. Myslím si, že je správny čas zamýšľať sa, či je naozaj užitočné vrátiť sa do toho turbo spôsobu života, ktorý káže „viac – ďalej – rýchlejšie“, alebo zamýšľať sa viac nad trvalými hodnotami, nad zdravím svojím i zdravím matičky Zeme.

Džez a dobrá hudba spája ľudí, ktorí hodnoty uznávajú a tvoria. V tomto zložitom období burácajú slová významných osobností viac než inokedy. „Umenie nikdy nezomrie. Prežije tú kontroverznú ľudskú a politickú povrchnosť, ktorou všetko zakrývame. Preto záleží na umení…“ takto vyjadruje svoje pocity jeden z najväčších žijúcich džezmenov, 89-ročný saxofónový kolos Sonny Rollins. Jeho slová si pripomenieme v našej relácii na Rádiu Piešťany.

Podoby džezu sú nositeľom dobrých správ a pritom si nenechajú ujsť vzácne výročia a jubileá. Spomedzi označených mien v narodeninovom kalendári tohto týždňa vystupuje Dee Dee Bridgewater a jej vzácne jubileum, podobne ako Lew Tabackin, americký flautista a tenorsaxofonista, ale tiež jubileum, ktorého by sa dožil legendárny trubkár Wallace Roney. Žiaľ, len nedávno sa stal obeťou v USA zúriacej pandémie koronavírusu. Neguľaté narodeniny by v tomto týždni oslávil Miles Davis, ale Gonzalo Rubalcaba si určite pozve svojich kubánskych kolegov. Spomienka na Niels-Henning Orsted-Pedersena a kráľa swingu Bennyho Goodmana bude tiež na programe budúcej relácie Podoby džezu.

Na stretnutie v nedeľu o 20. hodine, prípadne pri repríze relácie v stredu o 23:00 sa teší vám a džezu verný Jano Babič.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je štvrtok 25. apríla. Tento deň je Svetovým dňom tučniakov, Svetovým dňom boja proti malárii a Svetovým dňom vodiacich…
  • 25.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
štvrtok, 25. apríla 2024
Meniny má Marek, zajtra Jaroslava