Tip na výlet: V Dolnej Krupej pribudla nová turistická atrakcia – najväčšie súkromné rozárium s unikátnymi ružami

  • Tip na výlet / Kultúra a spoločnosť
  • 29. mája 2020, 00:02

Milovníci kvetov a predovšetkým ruží si prídu v Dolnej Krupej na svoje. Je tu nielen krásny kaštieľ, ale tiež najväčšie súkromné rozárium na Slovensku. Nájdete tu aj ružu ‘Ignis’ pochádzajúcu z ružovej záhrady grófky Chotekovej, ktorá ju vyšľachtila v roku 1934.

(Autor: FB Rozárium M. H. Chotekovej)

Tradícia pestovania ruží má v Dolnej Krupej silné korene. Presne pred 110. rokmi (1910) sa v tlači objavili prvé zmienky o rozáriu grófky Márie Henriety Chotekovej.

Vďaka nej poznali panstvo Dolná Krupá po celom svete. Ružová grófka, ako ju prezývali, pestovala vo svojom rozáriu viac než 6 000 koreňov ruží, vlastnila kompletnú zbierku Severokrajných ruží a svoje ruže exportovala do celej Európy, USA a Kanady.

Rozárium zaniklo po roku 1945, ale tradícia pestovania ruží v Dolnej Krupej pretrvala dodnes.

Na odkaz Márie Henriety Chotekovej a jedinečnú ružiarsku tradíciu nadväzuje aj nové rozárium nesúce jej meno.

Bolo založené v apríli 2019 vďaka nadšeniu manželov Kudláčovcov.

V prvej fáze vysadili v Rozáriu M. H. Chotekovej vyše 1000 ruží 88 odrôd pod vedením Johannesa Kalbusa, zakladateľa ružovej škôlky pri Alfdorfe v Nemecku.

Najväčšie zastúpenie tu má odroda „Ružová grófka Mária Henrieta“ v počte 341 kusov a ide o krásnu a voňavú ružu.

„Veľmi sa tešíme, že sa nám podarilo nadviazať na túto krásnu tradíciu a mať tu takmer tretinu historických ruží, ktoré boli vyšľachtené pred rokom 1914. V tomto roku, 28. apríla, pribudla do nášho rozária vzácna novinka. Na čestné miesto sme vysadili ružu ‘Ignis’ pochádzajúcu z ružovej záhrady grófky Chotekovej, ktorá ju vyšľachtila v roku 1934.

Dnes sa táto ruža vyskytuje veľmi zriedkavo a sme vďační priateľom ruží z Nemecka, ktorí nám ju poslali na Slovensko. Po dlhých 6 rokoch sa tak ruža Ignis vrátila do svojho rodiska,“ hovorí Peter Kudláč, zakladateľ rozária.

Plánované je i ďalšie rozširovanie rozária o sekciu ruží súvisiacich s Dolnou Krupou a o odrody vyšľachtené slovenskými šľachtiteľmi.

Práve počas mája a júna prvýkrát v tomto roku rozkvitnú ruže a ich krásu môžete obdivovať aj vy. Rozárium je otvorené od 16. mája 2020 a počas víkendov o 16:00 a 16:30 hod. sa konajú komentované prehliadky.

(TS)

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je štvrtok 25. apríla. Tento deň je Svetovým dňom tučniakov, Svetovým dňom boja proti malárii a Svetovým dňom vodiacich…
  • 25.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je piatok 26. apríla. Tento deň je Svetovým dňom dierkovej fotografie a Svetovým dňom duševného vlastníctva. Meniny má Jaroslava.
  • 26.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 26. apríla 2024
Meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav