Dve mestá v regióne zabojujú o titul Európske hlavné mesto kultúry, ale Piešťany to nie sú

Každý rok sa niektoré z miest členských krajín Európskej únie uchádzajú o titul Európske hlavné mesto kultúry. Na rok 2026 prejavili v Trnavskom kraji záujem získať tento prestížny titul Hlohovec a krajská Trnava. Piešťanský primátor Peter Jančovič pre finančnú náročnosť projektu samostatnú kandidatúru kúpeľného mesta vylúčil.

Socha piešťanských parkov je najstaršou slovenskou výstavou sôch v prírode. V roku 1970 na Váhu plávalo dielo Jozefa Jankoviča - Objekt. (Autor: FB Piešťany - History)

Informačného dňa k projektu Európske hlavné mesto kultúry (EHMK) na ministerstve kultúry sa spolu s Hlohovcom zúčastnili zástupcovia šiestich krajských miest, z menších miest Martin a Nové Zámky.

Účasť v projekte EHMK môže pomôcť mestu zvýšiť návštevnosť turistov, zlepšiť miestny kultúrny život či zmeniť jeho imidž. Mesto sa dostane do svetla reflektorov pre celý svet. Okrem toho projekt pomôže zlepšiť kultúrny život v meste a jeho okolí. Takisto posilní medzinárodné väzby. Projekt môže mať sociálny, ale aj ekonomický vplyv na mesto a okolie, napríklad vo forme zvýšenia cestovného ruchu. Tiež môže podporiť oblasť vzdelávania či zmeniť imidž mesta.

Mestá, ktoré sa o titul EHMK chcú uchádzať, musia do 31. októbra tohto roka predložiť svoj projekt. Následne ho budú obhajovať pred panelom expertov, ktorý vyberie finalistov, postupujúcich do fázy konečného výberu. Na vybudovanie infraštruktúry pre úspešné mesto štát deklaroval možnosť vyčlenenia dvadsať až tridsať miliónov eur. To je v podstate celoročný rozpočet Mesta Piešťany. EHMK dostane tiež možnosť získať 1,5 milióna eur ako peňažnú cenu Meliny Mercouriovej, niekdajšej gréckej ministerky kultúry, ktorá je autorkou projektu.

Partnerskou krajinou pre Slovensko je Fínsko, čiže v roku 2026 by mali byť dve európske hlavné mestá kultúry – zo Slovenska a z Fínska. Od roku 2001 sú totiž každoročne za držiteľa titulu EHMK zvolené dve mestá z členských štátov únie. V roku 2020 titul nesú chorvátska Rijeka a írske mesto Galway.

Doteraz jediným slovenským EHMK boli Košice, a to v roku 2013.

Piešťany a ich okolie boli v minulosti ťahúňom kultúry presahujúcim hranice Slovenska. Spomeňme napríklad Sochu piešťanských parkov, ktorá je najstaršou slovenskou výstavou sôch v prírode. V blízkosti Piešťan je renesančný kaštieľ v Moravanoch nad Váhom, ktorý bol v minulosti domovom umelcov. V parku pri kaštieli sú rozmiestnené plastiky slovenských i zahraničných umelcov, ktoré tu vytvorili v rámci medzinárodných sochárskych sympózií.

Piešťany v minulosti na svoj pobyt obľubovali aj svetoznáme osobnosti z oblasti umenia. Jeden z najznámejších velikánov, ktorý tu po sebe zanechal výraznú stopu, je český predstaviteľ secesie Alfons Mucha, autor známeho obrazu Buď pozdravený, požehnaný prameň zdravia! Nachádza sa v hoteli Thermia Palace.

Piešťany na chod svojich dvoch kultúrnych ustanovizní – mestského kultúrneho strediska a mestskej knižnice – ročne vynakladajú zo svojho rozpočtu milión eur, ale za hlavné mesto kultúry v Európskej únii ako samostatný celok nekandidujú.

„Je to o veľmi veľkom objeme peňazí, ktoré by muselo počas kandidatúry mesto investovať. Sami do toho určite nepôjdeme. Nemáme na to finančné prostriedky. Ale určite sa do projektu zapojíme, ak sa zapojí celý región. Rokovania o tom prebiehajú. V súčasnosti sa sústreďujeme na jesennú aktivitu na Dni európskeho kultúrneho dedičstva,“ vysvetlil nám neúčasť kúpeľného mesta v kandidatúre o titul EHMK v roku 2026 primátor Peter Jančovič.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je pondelok 25. marca. Tento deň je Dňom zápasu za ľudské práva a Medzinárodným dňom spomienky na obete otroctva…
  • 25.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je utorok 26. marca. Tento deň je Svetovým dňom epilepsie. Meniny má Emanuel.
  • 26.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je streda 27. marca. Tento deň je Svetovým dňom divadla. Meniny má Alena.
  • 27.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
štvrtok, 28. marca 2024
Meniny má Soňa, zajtra Miroslav