Pred lipou sa skláňali, pred bazou si kľakali

  • Kultúra a spoločnosť / Príroda / Piešťany / Región
  • 24. mája 2020, 11:00

Rastie všade okolo nás a ten, komu sa raz baza zakorení v záhrade, len zalamuje rukami, lebo zbaviť sa jej nie je ľahké. Ale keď baza čierna zakvitne, rozvonia celú záhradu i chotár. A keď k tomu rozkvitne ešte aj symbol Slovanov – lipa, okolo jej kvietkov sa to len tak hmýri včelami. Bzučí celý strom.

lipa kvety
Lipový kvet je známy svojím močopudným i potopudným účinkom. © apt

Obe, baza aj lipa, sú darmi prírody. Ich liečivé účinky popisovali už dávnovekí liečitelia. Duchovný otec európskeho liečiteľstva – grécky lekár Hippokrates – sa snažil dokázať, že pri liečení chorôb nemá najdôležitejšiu úlohu lekár, ale príroda. V nej nezastupiteľné miesto majú rastliny. Českí bylinkári si vymysleli aj „prúpovídku“, ktorá vystihuje zázračné schopnosti lipy a bazy: „Před lípou musíš smeknout a před bazou kleknout.“ 

To preto, že veľmi dobre poznali ich liečivé účinky na ľudský organizmus. O lipe aj baze sme sa porozprávali s bylinkárkou z Vrbového Annou Kopáčovou. „V minulosti ľudia verili, že rastliny majú aj magickú až čarovnú moc. Tak napríklad okrem toho, že lipa je liečivá, ľudia verili tomu, že priťahuje blesky. Preto lipy vysádzali okolo cintorínov či okolo osád, aby prirodzene slúžili ako bleskozvody,“ uviedla fakty z histórie.

Starí Slovania považovali lipu za strom života a strážneho ducha celej dediny. O liečivej sile lipových kvetov a listov sa vedelo už v staroveku. „Lipa kvitne v júni až v júli. Jej účinnými látkami sú triesloviny, flavonoidy, silice, sliz, organické kyseliny, fytosteroly, saponíny a látky podobné vitamínu E. Lipový kvet je známy svojím močopudným i potopudným účinkom, ktorý znižuje teplotu až horúčku. Preto ho odporúčam vo forme čaju pri horúčke, chrípke, angíne, pri nachladnutí či zápale priedušiek a pľúc,“ dodala A. Kopáčová.

Navyše, lipový čaj pomáha pri zápale obličiek, močového mechúra, pri ochoreniach žalúdka a čriev. Má upokojujúci účinok na organizmus. Uplatňuje sa pri pocitoch strachu a úzkosti a pri nespavosti. Z lipového kvetu si môžeme urobiť čaj, kúpeľ či kloktadlo.

baza bazova voda
Z bazy si môžeme urobiť nielen sirup, ale aj osviežujúci letný nápoj – bazovú vodu.

Prečo si máme pred bazou kľaknúť?

Ešte markantnejší význam v ľudovom liečiteľstve mala baza čierna. „Ľudia ju v minulosti vysádzali okolo obydlí, tvorila živé ploty. Verte mi, to musela byť aromaterapia, keď sa spalo pri otvorenom okne. Naši predkovia verili tomu, že baza čierna odpudzuje muchy, hmyz, hlodavce aj plazy,“ povedala Vrbovčanka.

Bazový kvet obsahuje flavonoidy, rutín, amíny, sacharidy, minerálne látky, triesloviny a iné. Na liečebné účely sa od mája do júna zbierajú kvety, listy počas celej vegetácie a plody koncom augusta. „Moravskí bylinkári robili z plodov bazy čiernej liek vo forme šťavy. Ňou liečili niektoré druhy leukémií. Plody obsahujú veľmi cenné organické látky, triesloviny, vitamíny skupiny A a B a hlavne antokyany. To sú látky prospešné pre zdravú krv. Škoda, že sa tieto vzácne recepty nezachovali,“ ľutuje bylinkárka.

Kvety a listy sa používajú pri zápalových ochoreniach. Pôsobia antisepticky, potopudne a pri zápaloch dýchacích ciest uvoľňujú hlieny. Znižujú tlak krvi a zmierňujú ťažkosti pri močení. „Bazový list má aj protinádorový účinok, používam ho na čaj, ktorý prečisťuje krv a zlepšuje stav pokožky napríklad pri akné. Používam ho hlavne na obklady. Bazový list má takú silu, že dokáže vo forme obkladov vytiahnuť i vodu z kolena,“ dodala A. Kopáčová.

Baza teda nielenže posilňuje imunitu, zvyšuje hladinu „dobrého“ cholesterolu a pomáha liečiť napríklad chrípku, ale pôsobí preventívne i pri ochoreniach srdca. Posilňuje svaly srdca a cievy, dokonca dokáže stabilizovať hladinu cukru v krvi, čo pomáha cukrovkárom. Milovníci bazového vína či bazového sirupu tiež vedia, akou liečivou silou tieto nápoje oplývajú. Kým čaj z kvetov (pozor: po usušení by mali kvietky ostať svetlé, nie hnedé) sa používa pri nachladnutí, účinky zrelých čiernych plodov sú oveľa výnimočnejšie (pozor: zelené sú jedovaté). Dokážu pomôcť pri diagnózach, s ktorými si mnohokrát nevie rady ani lekárska veda.

Naši predkovia liečili bazou migrény, akútny alebo chronický zápal trojklaného nervu. Bazový plod si poradí aj s bolesťami chrbta, kĺbov, dokáže vyliečiť ischias. Okrem toho zlepšuje látkovú výmenu a je výrazným pomocníkom v boji s nadbytočnými kilami. Pre toto všetko má čierna baza v ľudovom liečiteľstve zaslúžený rešpekt. Aj preto si zaslúži naše symbolické pokľaknutie.

Viera Dusíková

Čaj z lipového kvetu

Dve čajové lyžičky sušeného kvetu zalejeme 2,5 dl vriacej vody. Lúhujeme desať minút, precedíme, môžeme mierne osladiť medom. Čaj z lipy pijeme dva až trikrát denne vždy čerstvo urobený. Užívame ho až do vyliečenia. Pozor si musia dať alergici, niekoho z lipy bolí hlava.

Bazová voda

Asi dvadsať kvetov čerstvej bazy zalejeme tromi litrami studenej vody. Necháme cez noc lúhovať. Ráno pridáme podľa chuti med a citrón. Popíjame od smädu počas celého dňa. Cedíme cez sitko do pohára. Užívať vyššie dávky A. Kopáčová neodporúča, pretože môžu vyvolať zvracanie a hnačky.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je piatok 26. apríla. Tento deň je Svetovým dňom dierkovej fotografie a Svetovým dňom duševného vlastníctva. Meniny má Jaroslava.
  • 26.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je štvrtok 25. apríla. Tento deň je Svetovým dňom tučniakov, Svetovým dňom boja proti malárii a Svetovým dňom vodiacich…
  • 25.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 26. apríla 2024
Meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav