Podoby džezu

  • Kultúra a spoločnosť / Hudba
  • 24. mája 2020, 08:00

Milí priatelia džezu a dobrej hudby, v New Yorku na Brodway je počuť klepot kopýt policajného koňa. Prázdne ulice, zatvorené obchody, vyľudnené reštaurácie, žiadne autá ani autobusy. Mesto, ktoré nikdy nespí – tak ospevovali „veľké jablko“ všetci umelci, literáti, finančníci, turisti. Asi nikdy sa nestalo – a nebol ani dôvod – aby toto ľudské mravenisko plné života, kumštu, peňazí, zločinu, príbehov zaspalo. Až teraz. Prázdne ulice, ticho, klepot kopýt policajného koňa.


Jano Babič (Autor: red)

Ale hneď za prvým blokom sa tento pocit končí. Nahrádza ho rýchly pohyb, výkriky, chaos, zlovestné trúbenie sanitiek, plač, pokyny policajtov. Tisícky ľudí v preplnených nemocniciach, bezmocnosť personálu, beznádej lekárov. Toto je reportáž zo súčasného New Yorku.

Na rozdiel od nás. Zvládame to! Nedávame vírusu šancu. Nevpustili sme ho k nám, a keď predsa, ostal pod kontrolou a nedovolili sme mu rozletieť sa medzi obyvateľstvo. Štatistické čísla nás radia medzi najlepších v boji s nenásytnou hrozbou. Sme disciplinovaní, jednáme s rešpektom voči sebe a spoluobčanom. Rúška už nikomu rozumnému neprekážajú. Trpezlivo čakáme na zrušenie štátnej karantény, ktorú nahradí mobilná aplikácia. Píšu o nás vo svete. Slová chvály a uznania. Začína sa naplňovať túžba po krajine, v ktorej sa oplatí pracovať a bude v nej radosť žiť? Nepokazme si to, sme na dobrej ceste…

Relácia Podoby džezu má svoje poslanie hlavne v mapovaní diania na slovenskej džezovej scéne. Za dobu našej činnosti sme nadobudli spoľahlivú rutinu a návyk očakávať v danom čase pravidelne sa opakujúce udalosti. Pandémia priniesla nečakané zmeny a celý svet sa im musí prispôsobiť.

Umelecké duše sú známe svojím tvorivým nepokojom. To platí pre džezmenov celého sveta. V našich krajoch sa objavujú nové nahrávky, on-line koncerty sú strhujúce. Od 21. apríla do konca mája beží festival Plody doby a cyklus koncertov Aby kultúra žila beží priebežne na sociálnych sieťach. Na prezentáciu čakajú albumy Nikolaj Nikitin Altar – We Salute The Night, Jaromír Honzák – Hard To Understand, Jiří Kotača – Journeys, Erik Rothenstein a s ním Elsa Valle & Gábor Winand, nové česko-slovenské trio Szaturma a ich debutový album pod názvom Phi.

To všetko nás čaká o týždeň a s radosťou konštatujem, že džez je jeden z najodolnejších prvkov v kultúrnom živote našej krajiny. Na stretnutie pri džeze v nedeľu o 20. hodine na Rádiu Piešťany sa teší vám a džezu verný Jano Babič.

0 Shares

Najnovšie správy

Známy slovenský herec Jozef Vajda sa chystá oživiť kúpeľné mesto Piešťany humorom a smiechom. Od 16. do 19. augusta sa…
  • 19.04.2024, 08:32
  • Kultúra a spoločnosť / Piešťany
sobota, 20. apríla 2024
Meniny má Marcel, zajtra Ervín