Vrbovčanka maľuje tričká na pomoc útulku

Svoj voľný čas venuje tvorbe tričiek, ktorých kúpou milovníci zvierat pomáhajú piešťanskému útulku. Dvadsaťročná Dia Líšková pochádza z Vrbového a práve skončila štúdium na Obchodnej akadémii v Trnave. Napriek vlastným povinnostiam jej záleží na tom, aby opusteným, v minulosti často aj týraným zvieratám mali pracovníci Regionálneho centra Slobody zvierat za čo kúpiť krmivo, lieky či ďalšie dôležité potreby.


Dvadsaťročná Dia Líšková maľovaním tričiek pomáha útulkáčom. (Autor: archív D. Líškovej)

Prečítajte si, čo primälo Vrbovčanku k tvorbe zbierky, ako sa treba o maľované tričká starať a čo bude nasledovať, keď sa táto zbierka skončí.

Ako vznikol nápad vytvoriť zbierku pre útulok?

Mala som ho v hlave už dlhšie, avšak nenašla som si toľko času, aby som sa tomu mohla venovať na sto percent. No teraz, keď mám v podstate „odmaturované“ a do školy sa už nevrátim, rozhodla som sa využiť svoj čas, ako najlepšie sa dá.

Ako vyzerá proces výroby trička a koľko trvá?

Proces výroby je jednoduchší, ako sa zdá. Inokedy maľujem tričko niekoľko hodín, ale pri týchto, ktoré vyrábam ako na páse, som si vytvorila šablónu z kartónu a lesklých strán časopisu. Tým pádom na tričko obrázok len obkresľujem alebo obťahujem farbou, akú si zákazník praje. Vznikne mi hrubá maľba, ktorú potom ešte vytieňujem, opravím prípadné chybičky, doplním detaily. Jedno biele tričko mi trvá tak desať-pätnásť minút. Čierne sú trošku náročnejšie, musím totiž prvý spraviť biely základ, aby sa farba nevpila hneď do trička, a počkať, kým uschne. Ale nerobí mi to žiadny problém.

Keď sú všetky tričká namaľované a farba uschne, každé tričko musím ešte prežehliť cez papier na pečenie, aby sa pri praní obrázok nezmyl a nepokazil. Pri žehličke potom strávim aj hodiny. Nakoniec tričká zabalím, pridám svoju vizitku s návodom, ako sa oň správne starať, a šup na poštu.

Ľudia majú na výber biele alebo čierne tričko.

S akými ohlasmi ste sa doposiaľ stretli?

Tričká pre útulok majú samé dobré ohlasy. Mnohí z tých, ktorí si tričko objednali, ma chvália a píšu, že je to super nápad, a prajú mi veľa šťastia s ďalšími objednávkami. Veľa ľudí mi príspevky aj prezdieľalo cez viaceré sociálne médiá, čo veľmi pomôže informovať a dať zbierku do pozornosti širšej verejnosti. Avšak som trochu sklamaná, že aj keď zbierku doposiaľ zdieľala viac ako stovka ľudí, iba tretina z nich si tričko aj objednala.

Logo na tričku je, ak sa nemýlim, podľa loga útulku. V akých farebných variantoch ho vyrábate a ktoré ľudia najčastejšie žiadajú?

Áno, logo je inšpirované logom útulku, no trochu som ho zjednodušila. Ľudia majú na výber biele alebo čierne tričko a farba potlače je len na ich predstavivosti. Zákazníkom som nechala voľnú ruku, pretože viem, že každý má rád a nosí iné farby. Robila som už všelijaké – zelené, modré, fialové aj modro-fialové, no najobľúbenejšie naďalej ostávajú oranžové a ružové v kombinácii s čiernou a bielou.

Odkedy sa venujete maľovaniu tričiek a ako ste sa k nemu dostali?

Maľovaniu tričiek sa venujem asi tri a pol, možno štyri roky. Vždy som bola kreatívna, kreslila a maľovala som už od detstva a rada som skúšala nové spôsoby. Priateľ mi na Vianoce kúpil zopár farieb na textil, vraj si na mňa spomenul hneď, ako ich videl. Najprv som začala maľovať tričká iba pre seba a rodinu. Zapáčili sa aj viacerým známym a kamarátom a čoskoro som maľovala tričká na objednávku. Ľudia si objednávali všeličo, najviac svoje autá a psy (to, čo najviac milujú), ale aj rôzne celebrity, svoje logá či návrhy, folklórne prvky alebo nápisy na tričká, bundy, ponožky, tašky, šiltovky a teraz i na rúška. Maľovanie na textil mi zabralo väčšinu svojho voľného času, ale teraz s tým pomaly končím. Čoskoro pôjdem na vysokú školu a tam určite nebudem mať čas maľovať, už to bude len ojedinelý koníček.

Je nutné tričko nejako špeciálne prať, žehliť/nežehliť?

Ako som spomínala, ku každému tričku prikladám aj návod, ako sa oň starať. Dá sa prať i v práčke – na 30 až 40 stupňov a treba ho prevrátiť naruby. Pri niektorých iných textilných výrobkoch odporúčam pranie v ruke. Do sušičky maľované tričko určite nepatrí. No a žehliť sa dá takisto naruby alebo cez papier na pečenie. Ak budú všetky tieto pokyny dodržané, tričko vydrží niekoľko rokov.

Vytvárate aj nejaké ďalšie handmade výrobky?

Kedysi som sa venovala všeličomu. Vyskúšala som vyšívanie, vyrábala náramky, náušnice, prívesky, ale aj lapače snov a dlho som sa venovala výrobe drôtených stromčekov, len tak pre radosť. Teraz ich mám doma asi 20 a nemám ich kam dať. Ale okrem tričiek som nikdy nič nepredávala.

Toto bol váš prvý charitatívny počin alebo už ste predtým niečo podobné riešili? Respektíve, plánujete niečo ďalšie?

Táto zbierka nie je prvá, ktorú robím. Asi rok a pol dozadu som robila zbierku pre znevýhodnené dievčatko – dcéru maminej kamarátky. Terezka má od narodenia detskú mozgovú obrnu, stará sa o ňu iba mamina a starý otec, pretože jej otec od nej odišiel, keď sa narodila. Ja som sa jej snažila pomôcť a prispieť na rehabilitácie. Vtedy sa mi počas troch mesiacov podarilo vyzbierať okolo 350 eur. Bavilo ma to, mala som z toho dobrý pocit a už vtedy som vedela, že tá zbierka nebude posledná. Po čase mi napadlo, že by som niečo podobné mohla spraviť aj pre útulok, pretože zvieratá milujem. No a či plánujem niečo ďalšie? Ak budem mať niekedy dostatok času, určite áno.

Dokedy je možné tričká objednávať a ako vás môžu ľudia kontaktovať?

Ak by niekto chcel ešte pomôcť a tričko si objednať, môže ma kontaktovať prostredníctvom Facebooku na stránke Maľované tričká Dia Líšková, cez Instagram na profile diafox.tees alebo mi napísať na e-mail diusaliskova@gmail.com. Je potrebné uviesť farbu trička (biela alebo čierna), veľkosť trička – na výber sú dámske, pánske, ale aj detské strihy, a farbu potlače, akú si zákazník praje. Cena trička je 10 eur plus pošta. Na platbe a jeho dodaní sa vieme, pravdaže, dohodnúť. Objednávať si ľudia môžu do polovice júna a viac informácií, fotiek a noviniek nájdu na mojom Facebooku a Instagrame.

Chceli by ste niečo dodať?

Vopred by som sa chcela poďakovať všetkým, ktorí sa rozhodli a rozhodnú pomôcť. Desať eur nie vysoká suma, no psíkom to vie neskutočne pomôcť, najmä v tejto neľahkej situácii. Ak nechcete tričko, útulok sa dá podporiť aj darovaním krmiva, čistiacich prostriedkov alebo diek. Stačí sa pozrieť na ich facebookovú stránku Viac úsmevov:).

0 Shares

Najnovšie správy

Známy slovenský herec Jozef Vajda sa chystá oživiť kúpeľné mesto Piešťany humorom a smiechom. Od 16. do 19. augusta sa…
  • 19.04.2024, 08:32
  • Kultúra a spoločnosť / Piešťany
sobota, 20. apríla 2024
Meniny má Jela, zajtra Marcel