Veslári sa konečne môžu pripravovať na vode, preteky najskôr v lete

Veslárska sezóna už mala byť v plnom prúde, koronavírus však jej štandardný priebeh stopol a úplne pomenil súťažný kalendár, z ktorého viac pretekov bolo zrušených alebo presunutých na neurčito. Vzhľadom na postupné uvoľňovanie opatrení sa už veslári z VK Sĺňava Piešťany môžu pripravovať na vode, sezóna však bude vzhľadom na okolnosti veľmi špecifická. O aktuálnej situácii sme sa pozhovárali s podpredsedom klubu Miroslavom Škulecom.

Veslári VK Sĺňava Piešťany sa už môžu pripravovať na vode. © VK Sĺňava Piešťany

Ako koronavírus obmedzil činnosť VK Sĺňava Piešťany v posledných mesiacoch?

Sezónu, resp. formu do novej sezóny sme mali naštartovanú výborne. Počas jarných prázdnin sme na Štrbskom plese absolvovali kondičnú prípravu na běžkách. O týždeň neskôr sa boli vybraní pretekári rozveslovať v chorvátskom Skradine. Pred krízou sme mali rozpracovaných viacero projektov viazaných na dotácie, ktoré nám koronavírus zrušil.

Ako vyzeral tréningový proces vašich členov, v čase, keď boli opatrenia v najprísnejšej fáze? Dávali ste svojim zverencom nejaké individuálne plány?

V sobotu 14.3. malo prebehnúť slávnostné odomykanie vody, namiesto toho sme uzamkli všetky priestory lodenice. Niektorí športovci majú doma zakúpené vlastné veslárske trenažéry, tým ktorí mali záujem, klub poskytol voľné trenažéry domov. Určite neslúžili ako odkladač oblečenia, lebo práve počas krízy si začali najmä mladšie ročníky viesť pravidelný tréningový denník. Tréneri boli v kontakte so svojimi zverencami, posielali im tréningové plány, alebo zaujímavé linky na tréningy s inšpiráciami – šport hravou formou. Počas krízy, od 18.-24.4. sa mladší a starší žiaci zapojili aj do Regaty Bohemians – virtuálneho závodu na trenažéroch a dosiahli pekné umiestnenia.

Opatrenia sa už postupne uvoľňujú, konečne sa už môžete pripravovať aj na vode?

Tréningy na lodenici sme rozbehli naplno od 27.4. Dodržiavame všetky nariadenia hlavného hygienika. Vnútorné priestory stále nevyužívame, počas tréningov máme zabezpečenú dezinfekciu. Na vode v súčasnosti môžete vidieť deti iba na skifoch, dvojskify využívajú iba športovci, ktorí sú rodinní príslušníci. Deti sú tiež rozdelené do viacerých skupiniek tak aby boli splnené všetky bezpečnostné nariadenia. Dokonca prišli aj noví záujemcovia. Nováčikovia svoje prvé metre na vode prejdú na skife, ktorý má pomocné plaváky, využívané najmä na veslovanie hendikepovaných športovcov. Jazda na lodi pripomína jazdu na bicykli s pomocnými kolieskami.

Čo spravil koronavírus so súťažným kalendárom, čo sa týka domácich i medzinárodných súťaží? Ako bude vyzerať sezóna, ktorá je už teraz určite značne ovplyvnená?

Našťastie sme stihli absolvovať aspoň halové regaty, prvenstvo predviedol v januári na Majstrovstvách Európy na trenažéroch v Prahe aj náš zrakovo hendikepovaný Milan Lackovič. Výbornú formu ukázali všetky kategórie sĺňavských veslárov aj na domácej regate, ktorá sa uskutočnila vo februári.
Sezóna na vode nám však začína začiatkom apríla kontrolnými pretekmi kategórií od dorastencov vyššie. Boli zrušené všetky nominačné preteky na olympiádu a svetové poháre. Taktiež veslárske podujatia pre masters pretekárov boli buď zrušené, alebo preložené na budúci rok. Prakticky všetci veslári si zapretekajú, ak sa otvoria hranice, až v polovici leta v moravských, alebo českých vodách. V septembri by mali pribudnúť aj podujatia na Slovensku, kalendár sa však neustále kreuje a prispôsobuje.
Druhý májový víkend mala prebehnúť aj naša tradičná regata O pohár SNP. Veríme, že na jeseň sa uskutočnia aspoň ďalšie preteky Piešťanské štvorky, tento rok s dosť zapamätateľným dátumom 10.10.2020.

Ak mám správne informácie, máte aj pozitívnu správu a to, že váš klub získal dotáciu od Slovenského olympijského a športového výboru. Môžete nám o tom priblížiť viac informácii a na čo konkrétne bude využitá?

Dotáciu sme žiadali z Olympijského výboru, kde sme uspeli s projektom na Modernizáciu športovej infraštruktúry. Žiadosť sme podávali už v lete minulého roka, ale k samotnému podpisu zmluvy prišlo až v týchto dňoch. V tomto prípade sa jedná o zabezpečenie plávajúceho skladacieho pontónu, na vysvetlenie pre laikov – móla na nastupovanie do lodí. To súčasne používané dokážu využívať snáď už len piešťanskí veslári, nové skladacie mólo by sme mohli používať nielen počas pretekov, ale zároveň bude slúžiť na komfortnejší nástup na vodu všetkých našich členov, aj tých hendikepovaných.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je štvrtok 25. apríla. Tento deň je Svetovým dňom tučniakov, Svetovým dňom boja proti malárii a Svetovým dňom vodiacich…
  • 25.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je piatok 26. apríla. Tento deň je Svetovým dňom dierkovej fotografie a Svetovým dňom duševného vlastníctva. Meniny má Jaroslava.
  • 26.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 26. apríla 2024
Meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav