„Corona“ rozdá karty odznova

Ako dopadne letná turistická sezóna v Piešťanoch, je nateraz veľkou otázkou. Fakt je však ten, že na hostí z Izraela či arabského sveta je asi zbytočné čakať. Všetko však môže zachrániť domáca klientela či návštevníci z Českej republiky.

Jedná z atrakcií mesta je aj fontána pred Pávom. V súčastnosti je nefunkčná vraj pre pandémiu a úsporné opatrenia. (Autor: pror)

Koronakríza vyprodukuje niekoľko typov dovolenkárov. Tých, ktorí sa budú báť niekde v cudzom prostredí prespať a zvolia len jednodňové výlety. Potom tu bude kategória tých, ktorí budú vyhľadávať pocit samoty, čo sa už v súčasnosti deje, a ubytovanie s prívlastkom na „samote“ viac-menej už ani v letných mesiacoch voľné nenájdete. Časť dovolenkárov si pre stratu zamestnania nič drahé ani nebude môcť dovoliť, ale pre pocit „vypadnúť“ aspoň na chvíľu z domu si zvolí lacnú destináciu v blízkom okolí.

Spoločne však bude všetkých spájať záujem byť pred nákazou koronavírusom v bezpečí. A presne túto podmienku v súčasnosti spĺňajú Piešťany. Počet od marca zachytených nakazených sa v meste dá spočítať na jednej ruke a aj u nich regionálny úrad verejného zdravotníctva konštatuje, že sú už všetci vyliečení.

A to je presne situácia, ktorú by piešťanskí podnikatelia mali celkom určite využiť a radnica ich v tom podporiť. Je čas dôkladne vyupratovať celé mesto a spustiť fontány.

V neposlednom rade jedna z podstatných kategórií turizmu je vo svete aj rybolov. I tu majú Piešťany obrovský potenciál. Medzi rybármi je napríklad nadmieru obľúbeným miestom Vážsky ostrov. Len by bolo dobré, ak aby sa niekto z kompetentných zamyslel, ako rybolov v centre kúpeľného mesta dostať do kultivovanej podoby. Záujem oň je veľký – o čom svedčí množstvo rybárov na Lide v ich rybolovnej sezóne.

Najhoršie, čo sa ale môže Piešťanom stať, je, ak túto príležitosť opäť prespia. Rovnako ako pred pár rokmi prespali krízu turizmu na afrických plážach, ktorá vznikla pre terorizmus.

Všetky európske destinácie vtedy začali praskať vo švíkoch, len na Slovensku bol až 16-percentný medziročný nárast prílevu návštevníkov. Ale Piešťan sa tento rozmach záujmu o pobyty nijako nedotkol. Práve naopak. Medziročný úpadok v návštevnosti kedysi slávneho kúpeľného mesta pokračoval aj naďalej.

Opäť je tu kríza, ktorá zásadným spôsobom zmení zavedené návyky dovolenkárov. Koronakríza nanovo prerozdelí karty všetkým destináciám. A je tu opäť šanca pre Piešťany po tridsiatich rokoch úpadku to začať meniť.

Lebo výraz, ako bolo a už nie je, zostane Piešťancom aj pre nasledujúce generácie.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je streda 24. apríla. Tento deň je Svetovým dňom laboratórnych zvierat (UNESCO). Sviatkom sv. Juraja, patróna vojakov, rytierov, lukostrelcov…
  • 24.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je štvrtok 25. apríla. Tento deň je Svetovým dňom tučniakov, Svetovým dňom boja proti malárii a Svetovým dňom vodiacich…
  • 25.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
štvrtok, 25. apríla 2024
Meniny má Marek, zajtra Jaroslava