Ústne maturity na opravenie priemeru si zvolilo menej ako jedno percento maturantov

Ústne maturity na opravenie priemeru si zvolilo menej ako jedno percento maturantov. Informoval o tom hovorca ministerstva školstva Tomáš Kostelník.

(Autor: (vd))

Vyplýva to z údajov, ktoré Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu SR získalo z 599 stredných škôl na Slovensku. Internú časť maturitnej skúšky malo tento rok absolvovať 41 017 stredoškolákov. Priemerná známka, ktorú maturanti získali, je dvojka.

„Po prvýkrát máme za sebou novú formu maturity. Možno aj takýmto spôsobom určíme ďalšie smerovanie maturít, kde by jedným z kritérií bola práca žiaka počas celého jeho štúdia,“ uviedol minister školstva Branislav Gröhling (SaS). Internú časť maturitnej skúšky malo tento rok absolvovať 41 017 stredoškolákov. Z dôvodu prevencie a ochrany obyvateľov pred možným šírením vírusu rozhodol minister školstva o novej forme vykonania internej časti maturitných skúšok. Známky z maturitných predmetov určili školy administratívne, teda aritmetickým priemerom zo známok, ktoré získal žiak počas štúdia na strednej škole. Žiaci mali možnosť známku prijať alebo ju odmietnuť a následne maturovať ústne.

Školy takto podľa rezortu vypočítali maturantom 142 489 známok. Priemerná známka, ktorú maturanti získali je dvojka, presnejšie 2,07. Maturanti, ktorí nesúhlasili s priemernou známkou, mohli požiadať školu o vykonanie ústnej maturitnej skúšky, a to najneskôr do polnoci 15. mája. Na základe údajov ministerstva školstva študenti odmietli takto známku v menej ako jednom percente prípadov. V tradičnej podobe sa tak bude konať 392 maturitných skúšok, z toho tri štvrtiny budú z anglického jazyka „Dôvodom môže byť najmä snaha študentov získať vyššiu úroveň z cudzieho jazyka, než na akú boli na škole pripravovaní,“ ozrejmil Gröhling.

Ústna časť maturitných skúšok sa bude konať v trojtýždňovom období medzi 25. májom až 13. júnom. Presné dátumy úrady zverejnia najneskôr v utorok 19. mája a stanovené termíny budú platiť pre všetky stredné školy v ich územnej pôsobnosti. „V rovnakom termíne bude aj 539 ústnych maturitných skúšok študentov, ktorí si zvolili maturitu z dobrovoľného predmetu. Ústne maturitné skúšky sa môžu uskutočniť aj dištančne. V prípade skúšok v osobnej prítomnosti študentov a členov maturitnej komisie musí škola dodržať hygienické opatrenia určené Úradom verejného zdravotníctva,“ dodal rezort školstva. SITA

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je streda 27. marca. Tento deň je Svetovým dňom divadla. Meniny má Alena.
  • 27.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je utorok 26. marca. Tento deň je Svetovým dňom epilepsie. Meniny má Emanuel.
  • 26.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je pondelok 25. marca. Tento deň je Dňom zápasu za ľudské práva a Medzinárodným dňom spomienky na obete otroctva…
  • 25.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
štvrtok, 28. marca 2024
Meniny má Soňa, zajtra Miroslav