Sedmokrásky na biele zuby!

  • Nezaradené / Kultúra a spoločnosť / Príroda / Spravodajstvo
  • 17. mája 2020, 12:00

Aj vy máte doma trávnik, v ktorom sa vám udomácnili aj sedmokrásky? Pestovatelia anglických trávnikov ich okamžite likvidujú, pretože sedmokrásku považujú za burinu. Ale bylinkárka z Vrbového Anna Kopáčová im radí: „Odtrhnite si sedem kvietkov a zjedzte ich. Budete mať zdravé a biele zuby!“


Sedmokráska je nielen krásny, ale aj liečivý kvietok. (Autor: Viera Dusíková)

Žuť môžete aj púpavy

Či je to pravda, ťažko povedať, ale od tej pamätnej vety som každý rok aspoň päť-šesťkrát zjedla aj desať sedmokrások a zubára som potrebovala, len keď sa mi zlomil dávno opravovaný zub na suchári. Chutili dobre, dokonca by som povedala, že na sedmokráskach by som vydržala žiť i týždeň. No a keď som sa už odvážila jesť sedmokrásky, pridala som k nim aj stonky púpav.

Púpava lekárska je liečivé celá – kvet, byľ, listy aj korene. Foto (vd)

Každé ráno pred raňajkami si ich odtrhnem v záhradke, umyjem, zavriem oči a žujem. Síce si pripadám ako Rysuľa, ktorú som kedysi pásla spolu s chlapcami v osade U Januškov, ale odkedy konzumujem surové stonky púpavy, nemám problémy s trávením, dokonca ma ani nenadúva. Takže detskú masť, ktorú si Punto žiada od organizátorov koncertov Slniečka – Pupíka proti nadúvaniu, chodím už len obzerať do lekárne. Pri pohľade na ňu si totiž spomeniem, ako veľmi trpelo moje dieťa, keď sa mi od bolesti vystieralo na ramene, pretože pred 21 rokmi Pupík neexistoval.

Inulín namiesto cukru

Ale vrátim sa k sedmokráskam. Dozvedela som sa i to, že si ich môžete usušiť aj na zimu, zbierajú sa kvietky. Môžu byť so stonkou dlhou do jedného centimetra. Sušia sa v tieni, ak ich je málo, stačí pár hrstí vysypať na tanierik doma v kuchyni a dvakrát za deň ich trošku poprevracať prstami.

Kvietky sedmokrásky obsahujú saponíny, ale aj sliz, horčiny a triesloviny. Možno preto mi chutili, že sa v nich nachádzajú aj organické kyseliny – jablčná, vínna, octová a oxalová. No je v nich i troška inulínu ako v čakankách či topinaburoch, ktorý slúži ako náhrada cukru a vytvára priaznivú mikroflóru v črevách. Inulín zásobuje telo energiou, ale jeho energetická hodnota je paradoxne veľmi nízka. Droga sedmokrásky sa používa hlavne pri zápale horných dýchacích ciest alebo v rekonvalescencii po zápale pľúc, pretože uľahčuje odkašliavanie. Má protizápalové účinky, pomôže pri rôznych kožných ochoreniach – vredoch a vyrážkach. Urýchli hojenie rán, krvných podliatin, zmierňuje prudké bolesti pri menštruácii, ba i klimakterické ťažkosti.

Sedmokráska na čaj i chlebíčky

Sedmokrásky pomôžu pri nachladnutí aj v klimaktériu.

Čaj zo sedmokrásky uvaríte jednoducho. Jednu kávovú lyžičku zalejte 2 dl vody a čaj popíjajte dva-trikrát denne. Z listov sedmokrásky si môžete urobiť aj šalát, prívarok, alebo nimi dochuťte polievku a jarné chlebíčky zhotovené pre návštevu, ktorú práve čakáte. Určite ju prekvapíte!

Viera Dusíková, foto: autor

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je štvrtok 25. apríla. Tento deň je Svetovým dňom tučniakov, Svetovým dňom boja proti malárii a Svetovým dňom vodiacich…
  • 25.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
štvrtok, 25. apríla 2024
Meniny má Marek, zajtra Jaroslava