Rotunda Jurko láka tisícky ľudí

  • Kultúra a spoločnosť / Spravodajstvo / Región
  • 17. mája 2020, 10:00

V Piešťanoch a okolí sa nachádza viacero zaujímavých výletných lokalít. Pripomeňte si ich v krátkosti spolu s nami a dozviete sa fakty, o ktorých ste možno ani netušili. Azda vám pomôžu pri rozhodovaní, kam vyraziť s blízkymi počas víkendu. Dnes vás zavedieme „na Jurka“.

Rotunda sv. Juraja (Locus Durco), ktorej najstaršia časť podľa archeologických výskumov vznikla už v prvej polovici 9. storočí, je ukrytá v horách Považského Inovca pod hrebeňom vrchu Marhát vo výške 456 m n. m. Jurko je pravdepodobne najstaršou zachovanou sakrálnou stavbou nielen na Slovensku, ale aj v strednej Európe.

Vstupná brána vedúca k rotunde. Foto Supa

Východiskovým bodom je obec Nitrianska Blatnica alebo rekreačné zariadenie Výtoky, z ktorého sa k rotunde dostanete po zelenej značke. Chodník neďaleko kostolíka v stredoveku spájal Považie s Ponitrím a dnes patrí k obľúbeným turistickým a pútnickým miestam. Svätojurajská púť sa tu koná každoročne od roku 1530. Okolie rotundy je obklopené nádhernou lúkou a hora ukrýva ďalšie prekvapenie v podobe barokovej kalvárie a pramenitej pitnej vody.

Archeologický výskum odkryl dva palisádové dvorce z 9. storočia a náznak palisády otvára vstupnú bránu vedúcu k Rotunde sv. Juraja. Povyše kostolíka je postavené jednopriestorové zrubové obydlie, ktoré nám umožňuje predstaviť si príbytok z obdobia 11.-12. storočia v Nitrianskej Blatnici a 9. storočia v blízkom Ducovom.

Konsekračný kríž na murive rotundy je veľkým objavom. – Foto: am

Nad Rotundou sv. Juraja na svahu vrchu Marhát je situovaná kalvária. Súsošie Ukrižovania tvorí kríž s Kristom, kľačiaca Mária Magdaléna a po bokoch sochy Panny Márie a sv. Jána, pravdepodobne z konca 18. storočia, resp. začiatku 19. storočia od neznámeho amatérskeho autora. Pod kalváriou niekoľko metrov od rotundy je pramenitá pitná voda, ktorá je v lete príjemným osviežením.

Rotunda má i svoju poveru, ktorá môže byť zaujímavá najmä pre slobodné dievčatá. Ak vraj dievča túži po ženíchovi, má pred ňou zakričať – Svätý Ďuro, tu ma máš, keď ma do roka nevydáš, na rok ma tu zase máš!

Svätojurajská púť priláka každoročne množstvo ľudí. – Foto: lg

Občianske združenie Rotunda Jurko, ktorého hlavnou náplňou je záchrana a propagácia tejto vzácnej pamiatky, v roku 2003 otvorilo náučný chodník, ktorý nás prevedie historickými, archeologickými či prírodnými zaujímavosťami okolia.

Regina Hulmanová, foto: Supa/(am)/(lg)

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je streda 24. apríla. Tento deň je Svetovým dňom laboratórnych zvierat (UNESCO). Sviatkom sv. Juraja, patróna vojakov, rytierov, lukostrelcov…
  • 24.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je štvrtok 25. apríla. Tento deň je Svetovým dňom tučniakov, Svetovým dňom boja proti malárii a Svetovým dňom vodiacich…
  • 25.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
štvrtok, 25. apríla 2024
Meniny má Marek, zajtra Jaroslava