Podoby džezu

  • Hudba
  • 17. mája 2020, 08:00

Keď spojíme všetky naše sily, žiadne ego nebude v tej chvíli
Vyhrávať nad nami, ale práve zem sa neprestane točiť stále
Nebojme sa, ľudia, sami seba, inak sa to veru asi ani nedá
I keď sme z rôzneho mesta, všetci sme z jedného cesta
Zastavme to včas, veď je to o nás
Spojme sa už raz, je to v každom z nás


Jano Babič (Autor: red)

Milí priatelia džezu a dobrej hudby, text piesne Dominiky Titkovej je povzbudením a výzvou do dnešnej doby. Dojímavý duet spája muzikantov z celého Slovenska a nesie silné posolstvo. Je to len na nás, ako bude tento svet vyzerať. Pesnička Zastavme to včas vyzýva ľudí, aby sa spojili, aby boli k sebe ľudskí a nemysleli iba na seba. Pretože to je jediný spôsob, ako sa nad ťažkými situáciami, ako je aj táto, dá vyhrať.

V mesiaci máj každoročne oslavujeme koniec vojny, pripomíname jej hrôzy a milióny obetí, ktoré si táto tragédia ľudstva vyžiadala. Prežívame dobu, ktorá sa svojimi dôsledkami nedá porovnávať s vojnou. Ale celý svet je pod tlakom šíriacej sa pandémie s ťažkými ekonomickými dôsledkami. Spoločnosť je rozdelená pohľadom na jej riešenie – čo zachraňovať v prvom rade? Životy alebo hospodárstvo? Každá kríza je skúškou pre ľudstvo. Východisko z krízy a hľadanie riešenia odhaľuje postoje a morálku. Nech je rozhodovanie akokoľvek zložité, vychádzajme z toho, že zdravie a ľudský život sú hodnoty, ktoré sú prvoradé.

Relácia Podoby džezu sa aj v zložitej dobe značného útlmu a poklesu aktivít na hudobnej scéne pohybuje v priestore so skúsenosťou a znalosťou terénu tak, aby sme pre vás našli zaujímavé informácie, novinky vydavateľstiev, pohľady do histórie a zaujímavosti džezovej tvorby vo svete. Zložitá doba občas naruší postupnosť udalostí, čo je príčinou zmeny plánovaného programu. Potom sa stane, že prezentácie albumov ostanú presunuté na ďalší termín. Ale neostanú v zabudnutí a to je prípad nových nahrávok ako Nikolaj Nikitin Altar – We Salute The Night, Jaromír Honzák – Hard To Understand, Jiří Kotača – Journeys, Erik Rothenstein a s ním Elsa Valle & Gábor Winand, nové česko-slovenské trio Szaturma a ich debutový album pod názvom Phi. Práve o nich bude reč v budúcej relácii.

Aktuality a informácie sú pravidelnou súčasťou nášho vysielania. Na hudobnej scéne je množstvo aktívnych umelcov, ktorí neustále tvoria a prezentujú svoju tvorbu na virtuálnych koncertoch, hudobných programoch a live-streamoch. O tom všetkom budú aj Podoby na Rádiu Piešťany budúcu nedeľu a na stretnutie sa teší vám a džezu verný Jano Babič.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je piatok 28. marca. Tento deň je Dňom učiteľov. Meniny má Soňa.
  • 29.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je streda 27. marca. Tento deň je Svetovým dňom divadla. Meniny má Alena.
  • 27.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 29. marca 2024
Meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava