KORONAVÍRUS: Trnavská župa otestovala všetkých klientov aj zamestnancov zariadení sociálnych služieb

  • Nezaradené / Kraj / Spravodajstvo
  • 12. mája 2020, 12:38

Otestovaných bolo takmer 1 500 klientov a viac ako tisíc zamestnancov, ani v jednom prípade nebolo zistené ochorenie Covid-19.

Testovanie na COVID-19.
testovanie na COVID-19. (Autor: vd)

Trnavský samosprávny kraj otestoval všetkých zamestnancov a klientov župných zariadení sociálnych služieb na ochorenie Covid-19, všetky výsledky boli negatívne. Spolu bolo otestovaných 1 048 zamestnancov a 1 484 klientov. O výsledkoch plošného testovania informoval trnavský župan Jozef Viskupič.

Klienti zariadení sociálnych služieb boli testovaní rýchlotestami, ktoré kraju poskytla Správa štátnych hmotných rezerv SR. Pri výsledkoch, kde testy boli pozitívne na výskyt protilátok, bol následne vykonaný tzv. PCR test. Všetky výsledky aj kontrolných testovaní boli negatívne. Zamestnanci zariadení sociálnych služieb boli testovaní prostredníctvom PCR testov spoločnosťou Medirex.

Viskupič v súvislosti s výsledkami testovania pripomenul, že Trnavská župa už začiatkom marca prijala vo všetkých svojich sociálnych zariadeniach, prísne hygienické a epidemiologické opatrenia. Boli zakázané akékoľvek návštevy, nariadené bolo bezkontaktné zásobovanie, aby sa zamedzilo zbytočnému kontaktu zamestnancov s externými dodávateľmi. Rovnako župa nečakala na štát, ale v rámci svojich obmedzených možností, zabezpečila zamestnancom nevyhnutné ochranné pomôcky.

„Župa bude aj naďalej kontrolovať prísne dodržiavanie hygienických a epidemiologických opatrení, aby sa tak aj naďalej darilo zamedziť hrozbe šírenia Covid-19 medzi zamestnancami, ako aj klientmi sociálnych zariadení, ktorí sú jednou z najohrozenejších skupín občanov,“ dodal župan.

V Trnavskom kraji sa vyskytlo niekoľko ochorení na Covid-19 v zariadeniach sociálnych služieb, tie však nepatrili do zriaďovateľskej pôsobnosti župy.

sita

0 Shares

Najnovšie správy

Známy slovenský herec Jozef Vajda sa chystá oživiť kúpeľné mesto Piešťany humorom a smiechom. Od 16. do 19. augusta sa…
  • 19.04.2024, 08:32
  • Kultúra a spoločnosť / Piešťany
sobota, 20. apríla 2024
Meniny má Marcel, zajtra Ervín