Erik Neuschl je licencovaným agentom FIFA, zastupuje aj biatlonové sestry Fialkové

  • Šport / Futbal / Ostatné športy
  • 12. mája 2020, 10:20

Hoci ešte nemá ani tridsať rokov, stal sa futbalovým agentom s oficiálnou licenciou FIFA a podarilo sa mu založiť vlastnú agentúru, v ktorej okrem futbalistov zastupuje napríklad aj biatlonové sestry Paulínu a Ivonu Fialkové. Reč je o Erikovi Neuschlovi z Piešťan, ktorý sa venuje svojej vysnívanej práci a napriek mladému veku sa dokázal presadiť v tvrdej konkurencii.

Erik Neuschl tiež zastupuje slovenskú biatlonovú hviezdu Paulínu Fialkovú (na snímke) i jej sestru Ivonu. (Autor: FB Neuschl Agency)

Máte za sebou aj športovú minulosť? Kedy vo vás dozrelo rozhodnutie, že sa chcete venovať športovému manažmentu?

Odmalička som sa venoval viacerým športom, najviac však futbalu. Nikdy však nešlo o nejakú vrcholovú súťažnú úroveň, takisto som nemal ani ambície na profesionálnu športovú kariéru. Skôr ma vždy lákalo pozadie toho celého športového sveta a v ňom som si predstavoval aj svoje pôsobenie. Dá sa povedať, že robím profesiu, ktorú som chcel vykonávať a ktorú som si vysníval. Začínal som už počas štúdia na vysokej škole, keď má človek jasnú predstavu čo chce, nie je dôvod čakať.

Aké boli úplné začiatky vašej praxe? Spolupracovali ste s iným futbalovým agentom alebo ste sa od začiatku vydali vlastnou cestou?

Od začiatku som preferoval cestu budovania vlastného mena, vlastnej agentúry. Bolo to určite náročnejšie, no mal som víziu a jednoducho som chcel ísť vlastnou cestou. Samozrejme, je bežné, že viaceré prestupy, rovnako aj tie svetové, sa rodia v spolupráci viacerých agentov a takisto i ja mám svoj okruh manažérov a agentúr, s ktorými spolupracujeme a realizujeme niektoré transfery hráčov.

Ste držiteľom oficiálnej FIFA licencie pre agentov, ktorú získať nie je určite jednoduché. Môžete nám priblížiť, ako prebiehal jej proces získania?

Jednoduché to nebolo, takisto bolo veľa uchádzačov, ktorí skúšky nespravili. Vtedy išlo o úplne iný proces, ako je to dnes. Dvakrát za rok sa celosvetovo konali skúšky z rôznych medzinárodných a národných futbalových pravidiel, v ktorých boli zahrnuté rôzne príkladové úlohy z praxe. To všetko prebiehalo v cudzom jazyku a poplatok za skúšku bol vtedy 5000 frankov, navyše uchádzač potom musel splniť ešte rôzne ďalšie podmienky.

Dnes si už každá futbalová asociácia reguluje svoje licenčné konanie a podmienky udelenia licencie. Na Slovensku to funguje na báze istého zdvorilostného pohovoru a minimálneho poplatku za udelenie. Nemyslím si však, že je to správna cesta. Keďže to dnes nie je také zložité, zvýšil sa akurát počet agentov, dnes už sprostredkovateľov, ktorí často nemajú žiadne vedomosti, a tak znižujú kredit a povedomie o tejto práci. Potom sa stane, že vás kontaktuje sprostredkovateľ, ktorý ide uzavrieť prestup svojho hráča a pýta sa na banálne a základné veci.

Čo všetko vaša agentúra pre športovcov zabezpečuje, aký servis od vás využívajú?

V našej agentúre máme hráčov v rozličnom veku, momentálne od 15 do 32 rokov, a každý hráč má, samozrejme, rôzne potreby a vyžaduje si inú starostlivosť. Snažíme sa im však poskytnúť komplexný servis a to, čo v daný moment potrebujú. Pri mladých hráčoch ide skôr zväčša o materiálne zabezpečenie či isté odborné rady a podporu, pri starších okrem zmlúv riešite viaceré záležitostí, ako sú financie, bývanie a podobne.

Medzi klientov Erika Neuschla patrí aj futbalista Ivan Schranz.

S koľkými ľuďmi spolupracujete pri zabezpečovaní servisu pre vašich klientov?

Ako rástol počet zastupovaných hráčov a pôsobiacich krajín, prirodzene rástol i počet spolupracovníkov. Okrem mňa pôsobí v našej agentúre šesť ľudí, navyše spolupracujeme s niekoľkými kondičnými trénermi a externistami, ktorí sa v prípade potreby vedia o hráčov kvalitne postarať.

Spomeňte na začiatky, čo sa týka vášho portfólia klientov. Obchádzali ste zápasy v slovenských a v zahraničných súťažiach a oslovovali ste hráčov, že ich chcete zastupovať? Nebola možno z ich strany trošku nedôvera, že ste mladý a menej skúsený?

Na začiatku bolo istou výhodou, že som poznal nejakých ľudí vo futbalovom prostredí a vedel som sa v ňom aj napriek mladému veku aspoň sčasti pohybovať. Samozrejme, nedalo sa čakať, že hneď začnete zastupovať veľký počet hráčov a budú sa k vám len tak hrnúť. Všetko vyžadovalo svoju postupnosť a trpezlivosť. Od úvodu som sa snažil zameriavať na ligových hráčov, ktorí mali potenciál na zahraničný transfer, a tým ponúkať vyššie spomínaný servis a starostlivosť. Spokojnosť prvých hráčov potom znamenal nárast portfólia.

Čo sa týka scoutingu a vyhľadávania hráčov, máme v tom svoj systém. Často dostávame na hráčov odporúčania, ktoré si potom následne overujeme. Hráči ma oslovujú aj sami, na druhej strane niektorých oslovujeme cielene. Dnes je veľkou výhodou, že pomocou rôznych systémov a špeciálnych platforiem viete cez internet odsledovať hráčov z celého sveta. V súčasnosti sa už v rámci tohto procesu vyhodnocuje veľa dát a parametrov. Priznám sa, že som nikdy nepatril k veľmi častým účastníkom zápasov.

Okrem futbalistov máte i klientelu z iného športového odvetvia. Medzi vaše klientky patria biatlonové hviezdy, sestry Fialkové. Ako vôbec vznikla táto spolupráca?

Už pri zrode agentúry tu bola myšlienka a vízia zastupovať aj iných športovcov ako futbalistov. Mám blízko k zimným športom, môj otec pôsobil v nedávnej minulosti vo vrcholnej funkcii v Slovenskom biatlonom zväze, na základe čoho vznikla práve spolupráca so sestrami Paulínou a Ivonou Fialkovými.

Vyjednávanie o prestupoch, zmluvách, čiastkach sú veľmi zložité. Ste v pozícii, keď chcete pre svojho klienta to najlepšie, druhá strana sa snaží podmienky naopak stlačiť čo najnižšie. Aké máte skúsenosti s vyjednávaním? Dokážete sa rýchlo dohodnúť alebo sú jednania zväčša tvrdé a nekompromisné?

Ideálny scenár je, keď sú spokojné všetky zainteresované strany, čo však, bohužiaľ, niekedy nie je možné. Mojou úlohou je zároveň sa vyznať v ľuďoch a poznať hranice, čo si pri rokovaní môžem dovoliť, a čo nie. Náročnosť toho sa, samozrejme, líši, najmä keď s niekým rokujete prvýkrát, no viete vycítiť, či sa chce dohodnúť alebo nie. Takisto veľa znamená mentalita a národnosť ľudí. Je rozdiel rokovať o peniazoch s niekým na Slovensku, iné v Taliansku alebo v Poľsku, každé prostredie má svoje špecifiká. Pre mňa je prvoradá spokojnosť hráča, no často je potrebné vedieť krotiť aj ich požiadavky. Niekedy je nutné najmä mladým hráčom vysvetľovať, že táto fáza ešte nie je o zarábaní miliónov, ale o tom niečo dokázať a posunúť sa ďalej.

Vo všeobecnosti však nepatrím medzi typy agentov, ktorí razia tvrdohlavú cestu „buď bude po mojom, alebo vôbec“. Skôr sa snažím nájsť cestu, ako uspieť a naplniť ideálny scenár z úvodu. Ako to však stojí aj v otázke, niekedy to jednoducho býva nekompromisné a človek si musí stáť za svojím, v tomto prípade za hráčom.

Piešťanec stál pri prestupe Vukana Savičeviča z ŠK Slovan Bratislava do tímu Wisla Krakow.

Ak môžete prezradiť, čo najťažšie, resp. najzávažnejšie ste z pozície agenta doposiaľ riešili. Máte nejakú zaujímavú skúsenosť, o ktorej sa bežne verejnosť nemá ako dozvedieť?

S hráčmi viete zažiť naozaj rôzne situácie a zážitky, niekedy pozitívne, inokedy negatívne. Jednoducho to k tomu patrí. Čo sa týka najnepríjemnejších skúseností, tam by som zaradil niektoré súdne spory s klubmi, ktorým sme takisto museli niekoľkokrát čeliť. Väčšinou išlo o neplnenie si finančných záväzkov či podobných záležitostí. Ďalšími momentmi boli zranenia hráčov, pri ktorých išlo niekedy naozaj o vážne komplikácie.

Raz sa nám stalo, nebolo to až tak dávno, že sme dotiahli prestup hráča zo zahraničia a po týždni od podpisu zmluvy si to klub rozmyslel s odôvodnením, že sa im nejako nepozdáva, a chceli zmluvu po týždni rozviazať. Jednému klubu sme inokedy adresovali veľmi slušnú finančnú ponuku na hráča, ktorú jednoznačne odmietol, a hráč im nakoniec tak či tak odišiel takmer zadarmo.

Plánujete sa v budúcnosti rozšíriť aj o klientov z iných odvetví individuálnych alebo kolektívnych športov alebo pre vás zostáva prioritou futbal?

Momentálne plánujeme rozšíriť svoje pôsobenie i v ďalších športoch, napríklad MMA, vodný slalom či tenis. Čoraz viac sa sústreďujeme aj na športový marketing a reklamné práva. Transformujeme sa na komplexnú športovú agentúru, ktorej zásah bude omnoho širší. Okrem iných klasických športov sa už dlhší čas venujeme e-športom, v ktorých sa snažíme rozvíjať aktivity. Je to do istej miery budúcnosť pre veľmi veľkú záujmovú oblasť. Z hľadiska futbalu chystáme takisto nejaké nové veci, medzi ktoré patrí aj sekcia ženského futbalu. Už teraz sme v rokovaní s niekoľkými futbalistkami o ich zastupovaní.

Určitú prestíž vám dodávajú najmä prominentní klienti. Je náročné začať zastupovať hráča alebo športovca, ktorý je už na vysokej úrovni, alebo je bežnejšie, že zastupujete klienta od začiatkov kariéry a postupne sa vypracuje?

Je to individuálne. S niektorými hráčmi sme začali spolupracovať v čase ich vrcholu, s niektorými, keď sa k nemu len približovali, a s ďalšími na začiatku ich kariéry. V portfóliu máme viacerých mladých hráčov, mládežníckych reprezentantov, ktorým sa ešte len snažíme formovať ich kariéru. Rozličné je to  aj v dobe spolupráce. Máme hráčov, s ktorými sme už dlhodobo, prakticky od začiatku fungovania, no máme i takých, s ktorými sme sa po istom čase rozlúčili.

V súčasnosti je častou témou aj „finančná zodpovednosť“ športovcov. Mám na mysli, že je veľa prípadov športovcov, ktorí počas kariéry majú nadštandardné príjmy, no svojím životným štýlom sa správajú menej zodpovedne. Často majú už počas, ale hlavne po kariére problém. Snažíte sa aj vy upovedomovať svojich klientov, aby podobným situáciám predchádzali?

Pre klientov chcete, samozrejme, vždy len to najlepšie, a keď je na to príležitosť, snažíte sa im vhodne poradiť. Som však zástanca názoru, že každý by mal robiť to, čomu sa rozumie, a aj z toho dôvodu spolupracujeme s ľuďmi, ktorí sa vedia kvalitne postarať aj o investície, financie hráčov či iné záležitosti. V konečnom dôsledku je to však na nich, ako sa rozhodnú.

Aktuálne sa nachádzame v špecifickom období, keď celý svet zasiahla koronakríza. Ako to podľa vás pocíti šport? Hovorí sa napríklad, že prestupné čiastky a platy vo futbale už zrejme nebudú také prestrelené ako doteraz…

Toto je momentálne téma, na ktorú podľa mňa ešte nevie nikto s určitosťou odpovedať. Sú isté predpoklady, ktoré hovoria o nižších rozpočtoch, znížených platoch, menších prestupových sumách a podobne. Ukáže nám to však až čas, no myslím si, že kluby aspoň zo začiatku budú opatrnejšie a skromnejšie pri úvahe, na čo financie použijú. Veľa bude záležať aj od stavu celkovej ekonomiky a stavu, v akom sa budú spoločnosti nachádzať, čo bude mať, samozrejme, určitý vplyv na sponzoring športových klubov. Rozdiely budú takisto aj v krajinách a jednotlivých súťažiach, pretože niekde kluby vyslovene žijú z príjmov za vstupné a najmä za televízne práva, čo si, myslím, je hlavný dôvod, prečo aj medzinárodná federácia tlačí na dohratie aktuálnych futbalových sezón.

Na Slovensku to o týchto druhoch príjmov nie je, najmä príjmy za televízne práva sú veľmi nízke. V našej krajine je skôr otázkou, ako sa podarí majiteľom klubov znovu naštartovať svoj biznis a zabezpečiť ich financovanie. Niektoré kluby vedeli vykryť značné časti rozpočtov a získavať prostriedky aj z predajov hráčov, čo bude takisto v najbližšej dobe ovplyvnené istou mierou výpadku. V niektorých iných športoch bude zasa naopak kľúčová pomoc štátu. Je možné, že súčasná kríza bude mať aj pozitívny dopad a istým spôsobom sa futbalový trh „očistí“. Som optimista a verím, že šport sa skôr či neskôr vráti do starých koľají, pretože je to svetový fenomén a ľudia si ho vyžadujú.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je štvrtok 25. apríla. Tento deň je Svetovým dňom tučniakov, Svetovým dňom boja proti malárii a Svetovým dňom vodiacich…
  • 25.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je piatok 26. apríla. Tento deň je Svetovým dňom dierkovej fotografie a Svetovým dňom duševného vlastníctva. Meniny má Jaroslava.
  • 26.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 26. apríla 2024
Meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav