Podoby džezu

  • Kultúra a spoločnosť / Hudba
  • 10. mája 2020, 08:00

Milí priatelia džezu a dobrej hudby, všetky mesiace v roku majú svoj charakter a poslanie. Máj má predsa výsadné postavenie v slede striedajúcich sa období. Všeobecne označovaný za mesiac lásky je v prvej polovici ozdobený výnimočnými dňami.


Jano Babič (Autor: red)

Hneď na úvod 1. máj ako Sviatok práce, druhý májový týždeň sa začína oslavou konca vojny, spomienkou na jej hrôzy a milióny obetí, ktoré si táto tragédia ľudstva vyžiadala. Druhá májová nedeľa je ďaleko úsmevnejšia a radostnejšia. V tento deň sa vo väčšine krajín sveta oslavuje Deň matiek.

Matka, nositeľka života. Matka… s týmto slovom sa spájajú hádam najpodstatnejšie emócie v živote človeka bez ohľadu na jeho vek. Matka príroda, Matka Božia aj každodenná ľudská matka… to je zdroj, žriedlo, od ktorého sa odvíja všetko… dobrá a prívetivá matka je perspektívou vývoja zdravého, dobrého a zrelého nového človek.

Matka je osobnosť, ktorá formuje našu spoločnosť. To, čo získame v prvých mesiacoch a rokoch nášho života, je určujúce. Formuje náš intelekt, náš záujem o svet, našu kultivovanosť, naše záujmy, a čo je najdôležitejšie – našu schopnosť vytvárať si kvalitné, citlivé a funkčné vzťahy. Len tak dokážeme naďalej odovzdávať dobro nasledujúcim generáciám. Jej funkcia je nezastupiteľná. Dúfame v to, že matky budú aj v základom slušnej spoločnosti…

Džezové matky džezových detí. V budúcej relácii Podoby džezu na Rádiu Piešťany si pripomenieme džezové matky a ich slávne deti. Dee Dee Bridgewater a jej dcéra China Moses, Alice Coltrane a jej syn Ravi Coltrane, Nina Simone a dcéra Simone, Carla Blay má dcéru Karen Mantler, Maria Hawkins Cole a Natalie Cole, Eliane Elias a Amanda Brecker, Carline Ray a jej dcéra Catherine Russell, nedávno v našej relácii bola Stephanie Nakasian a Veronica Swift.

V našich končinách je veľa džezových dám a zároveň matiek, ktoré usmernili cestu hudobného vývoja svojich detí. Aj v časoch, keď to ešte s džezom také samozrejmé nebolo. Vlastička Prúchová a zásluha na vývoji jej syna. Jan Hammer presvedčil aj Ameriku o génových danostiach svojich rodičov, Janka Beláková dávala svojmu okoliu radosť z dobrej hudby a Martin Valihora ju povýšil na úroveň americkej školy hry na bicie. Renáta Štubniaková spievala v roku 2001 na Trenčianskom jazzovom festivale a získala ocenenie „objav festivalu“. Jej syn Matej Štubniak upevnil svojou hrou na kontrabas hudobnú ságu svojho rodu aj na tom istom festivale o dvadsať rokov neskôr… Do tohto výpočtu slávnych džezových matiek neodmysliteľne patrí Adriena Bartošová a jej inšpirujúca spolutvorkyňa Andrea Bučková, o ktorej si povieme v budúcej relácii Podoby džezu.

Na stretnutie v nedeľu pri džezovej oslave Dňa matiek sa teší vám a džezu verný Jano Babič.

0 Shares

Najnovšie správy

Známy slovenský herec Jozef Vajda sa chystá oživiť kúpeľné mesto Piešťany humorom a smiechom. Od 16. do 19. augusta sa…
  • 19.04.2024, 08:32
  • Kultúra a spoločnosť / Piešťany
Dnes je štvrtok 18. apríla. V tento deň sa v roku 1901 narodil MUDr. Emil Veselý, lekár, prednosta a primár…
  • 18.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 19. apríla 2024
Meniny má Jela, zajtra Marcel