Vyjdite si k dvojkrížu na vrch Skalky nad Hubinou

  • Tip na výlet / Cestovanie / Kultúra a spoločnosť / Príroda
  • 5. júna 2022, 00:01

V Piešťanoch a okolí sa nachádza viacero zaujímavých výletných lokalít. Pripomeňte si ich v krátkosti spolu s nami a dozviete sa fakty, o ktorých ste možno ani netušili. Snáď vám pomôžu pri rozhodovaní, kam vyraziť. V tomto vydaní vás zavedieme na Skalku.


Asi v polovici približne hodinovej vychádzky na Skalku už možno vidieť dvoj kríž umiestnený na vrchu Skalky vo výške 377 m. (Autor: I.M.O)
Hubina, ležiaca v Považskom Inovci a patriaca k tematínskej horskej skupine, je zaujímavá historicky i geologicky. Geologicky je tvorená vápencami dolomitmi stredného a vrchného triasu a historicky spadá osídlenie okolia obce do obdobia staršej doby kamennej.

Obec má i niekoľko významných historických pamiatok. Najznámejšia je zvonica z 18. storočia – tzv. Šikmá veža, v blízkosti ktorej je informačná tabuľa náučného chodníku Považský Inovec, kde získate úplne informácie o geografii, histórii i o faune a flóre okolia Hubiny. Zaujímavá je i pieskovcová socha sv. Jána Nepomuckého, socha sv. Vendelína a Božie muky sa nachádzajú medzi Hubinou a Moravanmi nad Váhom. V obci je i upravený židovský cintorín s asi dvadsiatimi pomníkmi, umiestnený v lese pri potoku pod cintorínom.

Východiskovým bodom na Skalku je lesná cesta oproti novému katolíckemu kostolu, odkiaľ vedie modrá značka, smerujúca na Skalku a pokračujúca na Gonove lazy. Chodník má mierne stúpanie a ponúka nádherné výhľady nielen na vzďaľujúcu sa Hubinu, ktorá je aj podľa oficiálnej internetovej stránky obce jednou z najmalebnejších obcí ľavobrežia stredného toku Váhu, ale tiež na susediaci kameňolom a Kostolec. Asi v polovici približne hodinovej vychádzky na Skalku už možno vidieť dvoj kríž umiestnený na vrchu Skalky vo výške 377 m. Chodník je upravený a zjavne často navštevovaný.

Vrch Skalky ponúka nielen pekný výhľad na Hubinu, Kostolec, Moravany nad Váhom, ale je dovidieť i na Piešťany a neďaleké Jaslovské Bohunice. Z opačnej strany v kopcoch vyniká hrad Tematín, pod ktorý v minulosti obec Hubina patrila. Okolie je zaujímavé i potulkami popod skaly, kde môžete objaviť rôzne skalné útvary. Zo Skalky pokračuje cesta po modrej značke na Gonove lazy a na Dolinu. Sedlo sa nachádza iba sedem minút od rovnomenného vrchu.

Autor článku: Regina Hulmanová, Foto: Iveta Mucha Ondrášiková

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je streda 27. marca. Tento deň je Svetovým dňom divadla. Meniny má Alena.
  • 27.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je pondelok 25. marca. Tento deň je Dňom zápasu za ľudské práva a Medzinárodným dňom spomienky na obete otroctva…
  • 25.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je utorok 26. marca. Tento deň je Svetovým dňom epilepsie. Meniny má Emanuel.
  • 26.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
štvrtok, 28. marca 2024
Meniny má Soňa, zajtra Miroslav